Ενα χλωμό αστέρι

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αρχή του νέου έτους είναι μια αυθαίρετη ημερολογιακή αφετηρία, δεδομένου ότι η ροή του χρόνου είναι συνεχής. Παρά ταύτα, λειτουργεί ως εφαλτήριο για μια πιο αισιόδοξη και δημιουργική θεώρηση του μέλλοντος. Εικαστικώς, το νέο έτος απεικονίζεται ως βρέφος, μόνον που εις την πραγματικότητα σέρνει τα βάρη του παρελθόντος – προσφάτου και απωτέρου.

Ο Καζαμίας, που κάποτε ήταν του συρμού, αλλά όχι πια στις μέρες μας, θα μπορούσε με ασφάλεια να προβλέψει ότι το 2021 θα είναι έτος πολιτικής ρευστότητος και αστάθειας στη διεθνή σκηνή, που οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στην πανδημία του κορωνοϊού, αλλά όχι μόνον.

Η είσοδος του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο στις 21 Ιανουαρίου αναμένεται με υπερβολική αισιοδοξία από πολλούς – μάλλον επί ματαίω, αλλά κανείς ποτέ δεν ξέρει. Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Μπάιντεν θα είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, τη νίκη του οποίου δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Δικαίως βεβαίως, διότι η υποδοχή που του επεφύλαξαν οι Δημοκρατικοί και το αμερικανικό κατεστημένο ήταν επιεικώς ανάρμοστη, δοθέντος ότι η νίκη του αποδόθηκε σε παρεμβάσεις της Ρωσίας.

Παρά την ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχθηκε, η προεδρία του κ. Τραμπ άφησε ίχνος βαθύ – διεθνώς αλλά και εσωτερικώς στις ΗΠΑ. Η ριζοσπαστικοποίηση της Δεξιάς που έχει συντελεσθεί στη διάρκεια της προεδρίας του είναι δυναμικότερη από εκείνη που ενέπνευσε στο παρελθόν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ο κ. Μπάιντεν δεν θα μπορέσει να την εκριζώσει, ούτε το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο έχει τη δυνατότητα να την τιθασεύσει, διότι ο κ. Τραμπ δεν έχει διάθεση να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή.

Ο νέος πρόεδρος θα έχει με πολλά να ασχοληθεί στο διεθνές επίπεδο, αλλά εάν μπορεί κανείς να πει κάτι με βεβαιότητα, είναι ότι θα υπάρξει σκλήρυνση της στάσεως της Ουάσιγκτον έναντι της Μόσχας. Και δυστυχώς η Ρωσία είναι κοντά εις την Ελλάδα, εδραιωμένη στην περιοχή, με σχέσεις ιδιότυπες με την Τουρκία.

Πολλές ελπίδες επενδύθηκαν εις την ανάδειξη Δημοκρατικού προέδρου στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το αστέρι που αναδύεται και το οποίο ανέμεναν με προσμονή οι εκσυγχρονιστές της Δύσεως μοιάζει απελπιστικά χλωμό. Αλλά μπορεί να υπάρξουν και εκπλήξεις…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή