Η ζωή σου, ζωή μου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παραγωγή των εμβολίων της Pfizer και της Moderna απέδειξε για ακόμη μία φορά τη σημασία της συνεργασίας. Ολοι πλέον γνωρίζουμε τη συνεργασία του Ελληνα Αλβέρτου Μπουρλά, επικεφαλής της Pfizer, με τον Τούρκο Ουγκούρ Σαχίν, επικεφαλής της BioNTech. Ισως λιγότεροι γνωρίζουμε τη συνεργασία της Moderna με πολλές ακόμα εταιρείες. Η Thermo Fisher Scientific είναι μία από αυτές με ιδρυτή τον Γιώργο Χατσόπουλο.

Η λέξη συνεργασία στην Ελλάδα είναι άγνωστη. Φοβόμαστε τον άλλο και μάλιστα αυτόν που πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι καλύτερός μας. Η πρακτική «ο θάνατός σου, η ζωή μου» χαρακτηρίζει τη χώρα μας διαχρονικά. Το βλέπουμε καθημερινά από τα σχόλια αυτών που συμμετέχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας. Είναι απίστευτο το πόσο προσβλητικά και κακοήθη σχόλια και υπονοούμενα γράφονται για τον άλλο και μάλιστα τον καλύτερο από εμάς.

Είναι κοινό «μυστικό» στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ο φανερός και αφανής πόλεμος που γίνεται όταν παρουσιαστεί ένας πραγματικά καλός υποψήφιος για καθηγητής πανεπιστημίου σε έναν τομέα. Τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Αμερική και Ευρώπη καμαρώνουν για τους ελληνικής καταγωγής καθηγητές τους, που οι περισσότεροι από αυτούς ουσιαστικά εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η κοινή λογική λέει ότι ένας καλύτερος από εμένα καθηγητής της Χειρουργικής, θα βοηθήσει και εμένα που είμαι μέτριος να αναδειχθώ, θα ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα του νοσοκομείου και τμήματος που εργάζομαι, θα αυξήσει τελικά τον αριθμό των ασθενών που θα βλέπω και το οποιοδήποτε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό κέρδος μου. Το αποδεδειγμένο εδώ και πολλά χρόνια παράδειγμα της Mayo Clinic με τους πολλούς συνεργαζόμενους γιατρούς, διαφόρων ακαδημαϊκών δυνατοτήτων δεν έχει ακόμα πείσει τους Ελληνες γιατρούς.

Αυτή η νοοτροπία της ατομικής προσπάθειας που βασίζεται στον πόλεμο του άλλου, είναι διάχυτη και σε άλλες κατηγορίες Ελλήνων από τους οποίους θα περιμέναμε μια διαφορετική στάση. Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών μου είχε εμπιστευθεί το μίσος με το οποίο του ζητούσε μακαριστός πλέον ακαδημαϊκός, να πολεμάει εφ’ όρου ζωής άτομα που στο μυαλό του ήταν καλύτερά του. Η πρόσφατη ασθένεια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών από την COVID-19 ανέδειξε το πρόβλημα ακόμα και σε «άγιους» ιεράρχες.

Υπάρχει εμβόλιο που θα μπει στο DNA μας και να αλλάξει αυτήν τη χρόνια αδυναμία της φυλής μας ώστε να μην μπορεί ο ένας Ελληνας να συνεργαστεί με τον άλλο Ελληνα; Θα μπορέσουμε τη νέα χρονιά να δοκιμάσουμε τη συνεργασία ως μέθοδο προσωπικής και εθνικής μας επιτυχίας; «Η ζωή σου, ζωή μου», μπορεί να είναι η νέα πρόκληση για το 2021.
 
* Ο κ. Δημήτρης Λινός είναι ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής του ΕΚΠΑ, lecturer στο Harvard Medical School.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή