Θεωρείο (03/01/21)

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παίζει» για το υπερταμείο

Μεγάλες πιθανότητες να είναι αυτός ο νέος διευθύνων σύμβουλος του υπερταμείου έχει ο πρώην γ.γ. του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δημητριάδης. Η λίστα με τα ονόματα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς περιλαμβάνει ακόμα τη νυν επικεφαλής Ράνια Αικατερινάρη, το νυν μέλος του Δ.Σ. Κωνσταντίνο Δερδεμέζη, το πρώην στέλεχος της Microsoft Κώστα Λουκά και τον πρώην CEO της ΑΓΕΤ – Ηρακλής Γιώργο Μίχο. Ο Δημητριάδης φέρεται να έχει αυτή τη στιγμή κάποιο προβάδισμα, καθώς εκτός των άλλων έχει καλές «συστατικές επιστολές» από τον Αλέξη Πατέλη που εκτιμά πολύ τις ικανότητές του. Και με τη σειρά του ο πρωθυπουργός εκτιμά τη γνώμη του Πατέλη.

Η «γαλάζια» Αρτα

Τα τελευταία 24ωρα η ονοματολογία ενόψει του ανασχηματισμού δίνει και παίρνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να κρατάμε όλοι μικρό καλάθι, καθώς ακούς τα πάντα από τους πάντες και ο μόνος που πραγματικά ξέρει είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Για τους βουλευτές που μπορεί να αξιοποιηθούν σας έχω γράψει από προχθές. Για παράδειγμα ο Χρήστος Ταραντίλης συζητιέται για τη θέση του πορτ παρόλ, ενώ στη λίστα των βουλευτών υπό αξιοποίηση είναι τόσο ο Κώστας Κατσαφάδος όσο και ο Σπήλιος Λιβανός. Θα σας πως και ένα καινούργιο όνομα που δεν έχει γραφτεί: ο Ηπειρώτης Γιώργος Στύλιος είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να το δείτε να μπαίνει στο κυβερνητικό σχήμα. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει υπουργό από την Hπειρο και ο Στύλιος εκλέγεται στην Αρτα. Εξτρα λεπτομέρεια: η Αρτα ήταν πάντα γαλάζιος νομός, ακόμα και το 1981 που όλη η Ελλάδα ψήφισε Ανδρέα. Και όμως στις τελευταίες εκλογές την Αρτα την κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω εντοπιότητας Τσίπρα και Γεροβασίλη. Και σίγουρα στις επόμενες εκλογές ο Μητσοτάκης θέλει να τη δει ξανά γαλάζια.

Εξαλλος ο Δένδιας

Ωτακουστής μου άκουσε τον Νίκο Δένδια πολύ εκνευρισμένο με τον Παναγιώτη Αρκουμανέα. Ο λόγος είχε να κάνει με κάποια τεστ που θα διεξάγονταν στο υπουργείο Εξωτερικών και ο ΥΠΕΞ βγήκε από τα ρούχα του. «Θα ειδοποιήσουμε, κ. Υπουργέ», ακούστηκε μία φωνή, με τον Δένδια να απαντά «Θα του τα πω εγώ και μάλιστα όχι με… καλό τρόπο».

Αυτογκόλ ΣΥΡΙΖΑ

Εντάξει, το είπαμε πολλές φορές: η εικόνα υπουργών και στελεχών της Ν.Δ. να εμβολιάζονται σε στυλ… πάρτι ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Από την άλλη όμως ο ΣΥΡΙΖΑ το παρατράβηξε και έβαλε διπλό αυτογκόλ. Αφενός το εμβόλιο έγινε κάτι σαν την πατάτα του Καποδίστρια. Από εκεί που πολλοί το σνόμπαραν πήρε προστιθέμενη αξία και ίσως αυτό να έχει και τα καλά του ενόψει της συνέχειας. Το δεύτερο αυτογκόλ αφορά τη Βουλή. Εάν όλα κυλούσαν ομαλά μπορεί οι βουλευτές να εμβολιάζονταν και η Εθνική Αντιπροσωπεία να άνοιγε άμεσα. Μετά τον σάλο οι βουλευτές θα κάνουν μάλλον… τελευταίοι το εμβόλιο. Για να επιστρέψει δηλαδή το Κοινοβούλιο σε κανονικότητα μπορεί να φτάσει φθινόπωρο. Ποιον βολεύει αυτό; Την κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση; Προφανώς την κυβέρνηση. Γι’ αυτό φίλοι συριζαίοι να είστε πιο ψύχραιμοι και να βλέπετε άλλη φορά πιο μακριά από τη μύτη σας.

Στο «Γεννηματάς» η Φώφη

Η Φώφη άλλαξε τελικά το νοσοκομείο που θα εμβολιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα. Αντί για τον «Ευαγγελισμό» επέλεξε τελικά το «Γεννηματάς». Νομίζω δεν χρειάζεται να εξηγήσω τον ιδιαίτερα συμβολικό λόγο.

Τετ α τετ με Σημίτη

Δεν ήταν ούτε προγραμματισμένο ούτε επίσημο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε προ ημερών τετ α τετ με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στον αύλειο χώρο του Ζαππείου. Αμφότεροι βρίσκονταν εκεί για περίπατο και όπως έμαθα συνομίλησαν για κάμποσα λεπτά φορώντας τις μάσκες τους και τηρώντας τις δέουσες αποστάσεις.

Νέα κόντρα

Να ξέρετε πως με αφορμή τη συνταγογράφηση των εμβολίων εκδηλώθηκε μία νέα ενδοκυβερνητική κόντρα μεταξύ Βασίλη Κικίλια και Κυριάκου Πιερρακάκη. Οι καλά γνωρίζοντες λένε βέβαια πως η συνταγογράφηση ήταν απλά η αφορμή. Η αιτία είναι πως ο Πιερρακάκης θα πολιτευτεί στην Α΄ Αθηνών, στην ίδια εκλογική περιφέρεια δηλαδή με τον Βασίλη Κικίλια.

Αδικη κριτική

Μιας και ο λόγος για τον Κικίλια να σας πω πως ο υπουργός Υγείας εντός της εβδομάδας δέχθηκε άδικη κριτική, γιατί, λέει, έκανε το ατόπημα να υποδεχθεί τον Τσίπρα όταν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στον «Ευαγγελισμό» να κάνει το εμβόλιο. Η κριτική έλεγε πως ο Τσίπρας έχει επιτεθεί προσωπικά στον Κικίλια και δεν γίνεται να τον υποδέχεται κιόλας. Συγγνώμη, αλλά αντίθετα αυτό τιμά τον Κικίλια γιατί έβαλε το θεσμικό πάνω από το προσωπικό.

Τον ύπνο του Δικαίου

Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι και κυριολεκτικός, καθώς αφορά το υπουργείο… Δικαιοσύνης, αλλά είναι μεταφορικός. Αναφέρομαι στην υπόθεση του Γιάννη Λαγού, που εξακολουθεί να είναι στις Βρυξέλλες και μάλιστα να αγορεύει ως ευρωβουλευτής. Ο μόνος που έχει θέσει το ζήτημα είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, που έγινε μάλιστα θέμα και στους ΝΥΤ. Ο ευρωβουλευτής φαίνεται να έχει καλύτερα αντανακλαστικά από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης, που έχει αφήσει το θέμα στην τύχη του.

Αξιοποιείται…

Ενα από τα στελέχη που στο Μαξίμου εκτιμούν ιδιαίτερα είναι ο Γιάννης Μπούγας, βουλευτής Φωκίδας. Ο Μπούγας, δικηγόρος στο επάγγελμα, πήρε άριστα ως πρόεδρος της Προανακριτικής για τη Νovartis και υπάρχει σοβαρή σκέψη ακόμα και για αξιοποίησή του στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Μία εναλλακτική σκέψη είναι να πάει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στη θέση του Σπήλιου Λιβανού, που επίσης είναι από τους βουλευτές που φαίνεται να μπαίνουν στην κυβέρνηση. Αν με ρωτούσατε τη γνώμη μου θα πόνταρα πως αμφότεροι θα είναι σε κυβερνητική θέση.  

Quiz

Ποιο εορταστικό μήνυμα μέλους της κυβέρνησης εξόργισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως ο εν λόγω θα έπρεπε να είναι σαφώς πιο ταπεινός…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή