Τα δύσκολα έφυγαν, τα δύσκολα έρχονται

Τα δύσκολα έφυγαν, τα δύσκολα έρχονται

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι διάχυτη η πεποίθηση πως τα δύσκολα φεύγουν μαζί με το 2020. Πέραν των αντικειμενικών δεδομένων, η αισιοδοξία αυτών των ημερών πηγάζει και από την ανθρώπινη φύση. Το τι περάσαμε είναι γνωστό και πρωτοφανές για τρεις γενιές Ελλήνων. Oσοι γεννηθήκαμε μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, δεν γνωρίσαμε καταστροφές, πολέμους, προσφυγιά. 

Eτσι η πανδημία μάς φάνηκε σαν Γολγοθάς που ακόμα τον ανεβαίνουμε. Δεν θέλω να υποβαθμίσω τις αρνητικές συνέπειες της COVID-19, αλλά ας σκεφθούμε τι έζησαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας κι ας αναθαρρήσουμε τέτοιες μέρες. Aλλωστε, ο ορισμός μιας δύσκολης κατάστασης βρίσκεται σε συνάρτηση με το επίπεδο των ανέσεων που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη εποχή. 

Oσο πιο υψηλό το επίπεδό τους τόσο μεγαλύτερη είναι η ευαισθησία μας και τόσο μικρότερες οι αντοχές μας στις αντιξοότητες και στις ταλαιπωρίες.

Σήμερα, η επιστήμη κινητοποιήθηκε, τεράστια κεφάλαια επενδύθηκαν στην έρευνα και το πολυπόθητο εμβόλιο κατασκευάστηκε. Είναι θέμα λίγων μηνών να γυρίσουμε –πλην δραματικού απροόπτου– σελίδα. Αλλά και η επόμενη σελίδα θα έχει και αυτή πολλές δυσκολίες, καθώς η διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Κάποιοι θα έχουν λυγίσει υπό το βάρος των παρατεταμένων lockdowns. Κάποιοι άλλοι, ίσως οι περισσότεροι, θα δρομολογήσουν το νέο ξεκίνημά τους τραυματισμένοι οικονομικά και ψυχικά, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας. Και δυστυχώς κάποιοι θα θρηνούν τους οικείους τους που έχασαν τη μάχη με την πανδημία.

Και η κυβέρνηση; Αυτή θα πρέπει να τετραγωνίσει τον κύκλο. Να μειώσει το έλλειμμα, να τιθασεύσει το χρέος, να βελτιώσει τα ισοζύγια, να φροντίσει τους οικονομικά αδύναμους, να τρέξει με ταχύτατους ρυθμούς τα επενδυτικά σχέδια, να αγοράσει οπλικά συστήματα για τις Ενοπλες Δυνάμεις μας.

Για να γίνουν όλα αυτά με επιτυχία, απαιτείται σχέδιο αλλά και καθαρό μυαλό. Καθαρό μυαλό στον σχεδιασμό, αποφασιστικότητα στην εκτέλεση. Τι να πουν οι προηγούμενες γενιές που έχτιζαν από τα θεμέλια; Δοκιμασίες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Αυτά που αλλάζουν είναι η θέληση και οι αντοχές των ανθρώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή