Annus horribilis και το γριφώδες 2021

Annus horribilis και το γριφώδες 2021

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2020 το ελληνικό κράτος, με τον επαγγελματισμό, το φιλότιμο και την αυτοθυσία των εργαζομένων σε διάφορους τομείς, κατόρθωσε να κρατήσει τη χώρα όρθια σε μια σειρά από κρίσεις. Από την οργανωμένη εισβολή στον Εβρο τον Φεβρουάριο – Μάρτιο και την τουρκική θαλάσσια επιχείρηση στα ανατολικά και νότια του άξονα Ρόδου-Καστελλόριζου κατά την περίοδο Αυγούστου – Νοεμβρίου, μέχρι τη συνεχιζόμενη πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας από την πανδημία, ιδιαιτέρως από τον Οκτώβριο και έπειτα, το κράτος έχει αντέξει.

Σύντομα θα πρέπει να αρχίσουν ξανά οι διερευνητικές επαφές. Στην Αθήνα αναμένουν το σχετικό τηλεφώνημα από την Αγκυρα, δίχως να γνωρίζουν τις προθέσεις των Τούρκων. Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, από την πλευρά της Τουρκίας δεν έχει φανεί κάποια έστω περιορισμένη προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλά οι ρητορικοί τόνοι. Η τουρκική πρόθεση «διαλόγου» μοιάζει περισσότερο με αστερίσκο, έως ότου η Αγκυρα επιλύσει τα ζητήματα που προκύπτουν για την περιφερειακή πολιτική της από την επερχόμενη νέα αμερικανική διοίκηση και τους τριγμούς στη Μέση Ανατολή. Πολλοί εκτιμούν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια στρατηγικών ελιγμών στην περιοχή και οποιαδήποτε νέα προκλητική κίνηση θα εξέθετε την Τουρκία ενώπιον του διεθνούς συστήματος. Σε αυτή την εκτίμηση εδράζεται και το βασικό πλεονέκτημα του κ. Ερντογάν έναντι των ηγετών της Δύσης, ότι είναι δηλαδή απρόβλεπτος και γνωρίζει να χειρίζεται άριστα τα όρια των κρατών που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αρα μια πιθανή κατάρρευση του διαλόγου, με πρόσχημα ή όχι δεν έχει σημασία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναζωπύρωση της κρίσης, αυτή τη φορά όχι με έρευνες, αλλά γεωτρήσεις ή μεταφορά της κρίσης στα νότια της Κρήτης.

Παράλληλα, στο εσωτερικό, η ελληνική διοίκηση θα δίνει έναν δύσκολο αγώνα για να εμβολιαστούν οι πολίτες ταχύτερα απ’ ό,τι τώρα, ώστε να αποκτήσει νόημα το άνοιγμα της οικονομίας κάποια στιγμή. Το 2021 η πρόκληση της οικονομικής ανάκαμψης θα είναι τεράστια. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων έχουν πληγεί βάναυσα από την πανδημία και θα απαιτηθούν γενναίες παρεμβάσεις (όχι επιδοματικού χαρακτήρα), προκειμένου η οικονομία να αναστηλωθεί, κάτι που δεν μπορεί να γίνει δίχως χρηματοδότηση. Ηταν δύσκολο το 2020, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Ωστόσο, το 2021 μπορεί να αποβεί μοιραίο για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές των νέων ανθρώπων που έτυχε να έχουν γεννηθεί σε αυτή τη χώρα. Χρειάζεται επιμονή, υπομονή και πολλές ανάσες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή