Ο κακός του παραμυθιού

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τσιτσιπάς, λένε με νόημα, Ελληνας από πατέρα, διασκέδασε στο Ντουμπάι, ενώ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια με ιδρώτα και αίμα, έρχεται στην Ελλάδα και βοηθάει συνανθρώπους του στη γειτονιά του. Να ποιος είναι περισσότερο Ελληνας (άσχετο), ιδού ποιος τιμάει τη φανέλα, να για ποιον πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι, γράφεται και ξαναγράφεται σε ένα σωρό παραλλαγές από τη στιγμή που ήρθαν στο φως οι φωτογραφίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ξαναέβαλαν στο στόχαστρο τον Ελληνα υπεραθλητή του τένις, μετά το προηγούμενο σοβαρό στραβοπάτημά του – όχι βέβαια στα κορτ, αλλά στο Twitter, όταν εξέφρασε την επιθυμία να είχαμε και στην Ελλάδα ένα πολυκατάστημα Harrod’s (ντροπή και αίσχος!).

Μα πόσο μας αρέσουν τελικά σε αυτή τη χώρα τα παραμύθια με καλούς και κακούς! Πόσο μας αρέσει να βλέπουμε τον κόσμο άσπρο ή μαύρο, ιδεολογικοποιώντας κιόλας την αχρωματοψία μας. Πόσο δεν αντέχουμε στιγμή χωρίς κάποιον «απέναντι», να βγάζουμε τα απωθημένα μας, αλλά και χωρίς ήρωες, κάποιον που δεν τον ρωτήσαμε, αλλά του δώσαμε τη σημαία μας να τη σηκώνει ψηλά, με το βάρος που αυτό συνεπάγεται. Οπως έγραψε εύστοχα και ο Δημήτρης Πολιτάκης στη Lifo: «Σαν ήρωες στρεβλής παραβολής: Ο καλός Γιάννης κι ο κακός Στέφανος. Δύο υπεραθλητές διεθνούς φήμης άγαρμπα εργαλειοποιημένοι από ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται ούτε για το τένις ούτε για το μπάσκετ, απλώς αναζητούν διαρκώς γκεστ σταρ προκειμένου να συντηρείται το μίζερο παιχνίδι ενός εγχώριου διχασμού».

Ακριβώς γι’ αυτό δεν έχει καμία σημασία ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν πήγε στο Ντουμπάι για να κάνει Πρωτοχρονιά, αλλά βρισκόταν ήδη από μέρες εκεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ενόψει του Australian Open, που ξεκινά στις 8 Φεβρουαρίου. 

Γι’ αυτό δεν έχει καμία σημασία ότι δεν βρισκόταν στο γνωστό κλαμπ, αλλά σε ένα ιταλικό εστιατόριο με την οικογένειά του, ούτε ότι το Ντουμπάι δεν βρίσκεται σε ισχύ lockdown όπως στην Ελλάδα, και ο καθένας μπορεί να διασκεδάζει όπως θέλει. 

Τέλος, δεν έχει καμία σημασία ότι συμμετείχε τον Μάρτιο αμισθί, ως αθλητής με μεγάλη επιρροή, στην καμπάνια «Μένουμε σπίτι» ή ότι έχει κατά καιρούς πρωτοστατήσει σε φιλανθρωπικές δράσεις (πυρκαγιά Μάτι, πυρκαγιές Αυστραλίας κ.ά.). 

Η αλήθεια δεν χρειάζεται να ταράζει ένα βολικό αφήγημα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή