Δημοκρατία, αριθμητική και εμπιστοσύνη

Δημοκρατία, αριθμητική και εμπιστοσύνη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της Γερουσίας για την επικύρωση της εκλογής του Τζο Μπάιντεν με 306 εκλέκτορες, έναντι 232 του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Εως αυτές τις εκλογές, η διαδικασία αυτή θα ήταν μια λεπτομέρεια στην πορεία από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου έως την ορκωμοσία του νέου προέδρου στις 20 Ιανουαρίου. Η προεδρία Τραμπ, όμως, δεν θα πάψει έως την τελευταία στιγμή να αποτελεί συναρπαστικό μάθημα για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η δημοκρατία και για τις αντοχές της. 

Το Σάββατο, ο Τραμπ τηλεφώνησε στον κορυφαίο πολιτειακό αξιωματούχο υπεύθυνο για την εγκυρότητα των εκλογών στην Τζόρτζια και τον πίεζε επί μία ώρα να «βρει» όσες ψήφους χρειαζόταν για να ανατρέψει τη νίκη του Μπάιντεν σε αυτή την πολιτεία, όπως αποκάλυψε η «Ουάσιγκτον Ποστ» την Κυριακή. Επίσης, τουλάχιστον 12 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, ακολουθώντας κάποια μέλη της Βουλής, έχουν δηλώσει ότι αύριο θα εγείρουν ενστάσεις για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών σε κάποιες πολιτείες. Ο Πενς στηρίζει αυτή την κίνηση. Επιχείρημά τους είναι ότι, επειδή υπάρχουν καταγγελίες για αντικανονικές διαδικασίες κατά την εκλογή και την καταμέτρηση των ψήφων, το Κογκρέσο πρέπει να διορίσει επιτροπή για να ελέγξει, μέσα σε 10 ημέρες, τις συγκεκριμένες πολιτείες, και αυτές να ελέγξουν πάλι τα 
αποτελέσματα. 

Ομως, οι καταγγελίες προέρχονται από την πλευρά Τραμπ, της οποίας οι ενστάσεις έχουν απορριφθεί ως αβάσιμες από πολιτειακά και ομοσπονδιακά δικαστήρια, μεταξύ αυτών το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ οι πολιτειακοί αξιωματούχοι έχουν ήδη ελέγξει την εγκυρότητα της διαδικασίας. Εάν πετύχει το αίτημα των γερουσιαστών που στηρίζουν τον Τραμπ, η επικύρωση των εκλογών θα καθυστερήσει για 10 ημέρες – χωρίς να επηρεάζεται η ημερομηνία της ορκωμοσίας. 

Μπορεί να πιστεύει ο Τραμπ ότι εάν «βρει» 11.780 ψήφους (μία περισσότερη απ’ ό,τι έκρινε την εκλογή υπέρ του Μπάιντεν στην Τζόρτζια), θα ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών; Ισως να επιχειρεί το ίδιο και σε άλλες πολιτείες· είναι, όμως, απίθανο να πιστεύει ότι μπορεί να «μαζέψει» τόσους εκλέκτορες ώστε να κερδίσει. Αυτό που επιδιώκει είναι να υπονομεύσει τη διαδικασία, να καταστρέψει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, να καλλιεργήσει μόνιμη ανωμαλία. Φωνάζει «κλέφτης», ενώ ο ίδιος επιχειρεί να βάλει φωτιά στο πολίτευμα. Το επικίνδυνο είναι ότι βρίσκει συνεργούς στους γερουσιαστές και βουλευτές που ενθαρρύνουν την καταστρεπτική μανία του. Το θετικό είναι ότι ολοένα και περισσότεροι καταλαβαίνουν τον κίνδυνο, όπως απέδειξε η κοινή δήλωση των τελευταίων 10 υπουργών Αμυνας (Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών) που ζητούν από τον Τραμπ να αποδεχθεί την ήττα του και να μην εμπλέξει τις ένοπλες δυνάμεις στις κινήσεις του. 

Από τη μία πλευρά, αυτοί που θέτουν τα δικά τους συμφέροντα πάνω από το κοινό καλό, από την άλλη, αυτοί που θέτουν θεσμούς πάνω από κόμματα. Εάν δεν πλειοψηφούν οι δεύτεροι, δημοκρατία δεν υπάρχει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή