Ο «νόμος» του μητροπολίτη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ιεράρχες, όπως κάθε Eλλην πολίτης, μπορούν να δυσφορούν για όλα τα μέτρα και ουχί μόνο για τα της πανδημίας. Εχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν, χωρίς όμως συνάξεις στο Σύνταγμα, όπως έκανε ο μακαριστός Χριστόδουλος. Συλλαλητήρια, πορείες, συναθροίσεις σε ιερούς τόπους (εκκλησίες) ή ανίερους (κλαμπ) απαγορεύονται. Καλώς ή κακώς, και αυτό δεν το κρίνει η Ιερά Σύνοδος, ούτε ο Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Διασκέδασης. Το κρίνουν τα δικαστήρια, στα οποία μπορούν να προσφύγει κάθε Ελλην πολίτης· οι ιεράρχες που θέλουν ανοικτούς ναούς, οι κομματάρχες που θέλουν να τιμήσουν το Πολυτεχνείο, ακόμη και οι ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών που βλέπουν τα έσοδά τους να εξαχνίζονται επειδή δεν μπορούν να κάνουν πάρτι.

Αυτό που δεν μπορεί να κάνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ούτε καν το ΚΚΕ, είναι να συνεδριάσει για να αποφασίσει αν θα τηρήσει τον νόμο. Οπως η γενική συνέλευση του «Ρουβίκωνα» δεν μπορεί να αποφασίσει ότι είναι νόμιμο να μπουκάρουν σε ΑΕΙ, νοσοκομεία κ.λπ. για το «δίκιο» τους, πολύ περισσότερο η ΔΙΣ δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα είναι ανοικτές οι εκκλησίες· λέμε «πολύ περισσότερο», διότι, σε αντίθεση με τα μέλη του «Ρουβίκωνα», η Ιερά Σύνοδος απαρτίζεται από αδρά αμειβόμενους κρατικούς λειτουργούς.

Δεν έχουμε τις απαιτούμενες γνώσεις για να κρίνουμε αν η απόφαση της κυβέρνησης είναι ορθή. Θα κριθεί συν τω χρόνω, όπως θα κριθεί και η απόφασή της να κλείσει το λιανικό εμπόριο, που είναι ζήτημα οικονομικής επιβίωσης χιλιάδων καταστηματαρχών. Στις δημοκρατίες αυτό γίνεται: η κυβέρνηση αποφασίζει, οι πολίτες κρίνουν κι επικρίνουν, και στο τέλος της τετραετίας βγαίνει ο λογαριασμός.

Το ερώτημα είναι άλλο: πώς η Ιερά Σύνοδος «εξέτασε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ως προς τη λειτουργία των ιερών ναών»; (4.1.2021). Είδε τα επιδημιολογικά δεδομένα ή μόνο τα θεολογικά; Τα τελευταία, όπως απέδειξε θάνατος πλειάδας ιεραρχών και κληρικών, δεν αρκούν για να προστατεύσουν την ζωή ιερωμένων και πιστών. Και μπορεί μητροπολίτες, αρχιμανδρίτες και λοιποί να έχουν το δικαίωμα στην αυτοκτονία, συνωστιζόμενοι π.χ. σε τραπεζώματα στη Μονή Πετράκη, δεν έχουν όμως κανένα δικαίωμα (ούτε καν ιδιοκτησιακό, αφού οι ναοί δεν ανήκουν στη ΔΙΣ) να πάρουν στον λαιμό τους ευσεβείς ηλικιωμένους.

Γι’ αυτό σήμερα η κυβέρνηση θα πρέπει να προτάξει τη δημοκρατική της υποχρέωση, που είναι η εφαρμογή του νόμου. Αλλιώς, μέχρι και οι μπαχαλάκηδες θα μπορούν να διαμαρτυρηθούν για επιλεκτική εφαρμογή του. Κι αν, όπως είπε ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, τα πρόστιμα «επιβαρύνουν αποκλειστικά τα Φιλόπτωχα Ταμεία και το Ταμείο Στήριξης Πτωχών και Απόρων», καλό είναι να σκεφτούν οι πιστοί κάποιον διαχειριστικό έλεγχο για να ξέρουν πού πηγαίνουν τα λεφτά που δίνουν από το υστέρημά τους για τους φτωχούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή