Το καλό να λέγεται…

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακουγα τις προάλλες σε κεντρικό ραδιοσταθμό έναν μεγάλο και γνωστό σεφ· 58 χρόνια μάγειρας, ιδιοκτήτης καταστήματος που έγραψε Ιστορία στον χώρο της εστίασης, γλυκός και ανοιχτός άνθρωπος με πολλές διακρίσεις, αστέρι Michelin, εμφανίσεις στη τηλεόραση κ.λπ. Αναμείχθηκε επίσης και με το «Σχεδία Home», το σπίτι του εξαιρετικού περιοδικού «Σχεδία», που πωλείται στους δρόμους από αστέγους για να κερδίζουν κάτι προς το ζην.

Οπως διαβάζουμε στην «Καθημερινή» (18.6.2019), το περιοδικό γεννήθηκε πριν από επτά χρόνια από τη φιλόδοξη ιδέα γνωστού δημοσιογράφου ο οποίος, ως ενεργός πολίτης, έμαθε για τον κόσμο των περιοδικών δρόμου όταν βοηθούσε στην ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων. «Από το 2007 ήξερα ότι θα κάνουμε κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα», λέει ο ίδιος. «Μας πήρε έξι χρόνια, γιατί έπρεπε να μάθουμε πώς γίνεται και να βρούμε χρήματα. Φάγαμε πολλές απορρίψεις, μέχρι που Σκωτσέζοι συνάδελφοι μας πρότειναν να πάμε στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, γιατί ήξεραν ότι είχε χρηματοδοτήσει ένα περιοδικό δρόμου στο Μαλάουι. Πήγαμε το 2012, με το πλάνο μας. Μας έκαναν “φύλλο και φτερό” για έξι μήνες, χωρίς ποτέ να μας ρωτήσουν ή να υπαγορεύσουν τι θα γράφουμε. Και, τέλος, μας έδωσαν 80.000 ευρώ, γιατί τους πείσαμε ότι μπορούμε να είμαστε βιώσιμοι».

Το τελευταίο βήμα σε αυτήν την αξιόλογη προσπάθεια είναι το «Σπίτι της Σχεδίας» (Κολοκοτρώνη 56 & Νικίου 2, Σύνταγμα, τηλ. 213-02.31.220, κάθε ημέρα 8 π.μ.-3 π.μ.), στο οποίο ο γνωστός και μεγάλος σεφ ασχολείται αφιλοκερδώς, διότι, όπως είπε ο ίδιος, «είναι σπουδαίο να πιάνεις έναν άνθρωπο από το χέρι και να τον σηκώνεις ξανά ψηλά». Αφιλοκερδώς επίσης ασχολήθηκαν και ο μπαρτέντερ, που σχεδίασε τον κατάλογο των κοκτέιλ, και ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε τον χώρο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο, ο γνωστός και μεγάλος σεφ δεν παρέλειψε να παινέψει και την πρωτοβουλία «μεγάλης και γνωστής εφημερίδας η οποία, μπράβο της, κυκλοφόρησε μια μέρα κι έβαλε ως ένθετο το περιοδικό και έδωσε στη “Σχεδία” όλα τα έσοδα εκείνη της ημέρας» (31.12.2020).

Τα τελευταία χρόνια κυριάρχησε κάτι περίεργο στην Ελλάδα. Απαγορεύεται να πούμε το όνομα κάποιου που κατηγορείται για κάτι κακό και αποφεύγουμε να λέμε το όνομα κάποιου που έκανε κάτι καλό. Ομως το καλό πρέπει να λέγεται, γι’ αυτό θα σημειώσουμε ότι ο μεγάλος και γνωστός σεφ είναι ο κ. Λευτέρης Λαζάρου που μίλησε στην κ. Αρετή Μπίτα, στην εκπομπή «Εχουμε & λέμε» της ΕΡΑ. Η ιδέα για το περιοδικό ήταν του κ. Χρήστου Αλεφάντη. Εκτός από τον κ. Λαζάρου, αφιλοκερδώς προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ο μπαρτέντερ κ. Πέτρος Μυτιληναίος, που έκανε τον κατάλογο των κοκτέιλ, και ο αρχιτέκτονας κ. Δημήτρης Ποτηρόπουλος, που σχεδίασε τον χώρο.

Η δε γνωστή και μεγάλη εφημερίδα που έβαλε ένθετο το περιοδικό και προσέφερε τα έσοδά της ήταν η «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή