Θεωρείο (10/01/21)

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυβέρνηση αναπληρωτών και υφυπουργών  

Αν παρατηρήσει κανείς τις «χειρουργικές» αλλαγές του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τελευταίο ανασχηματισμό, θα διαπιστώσει μια έξυπνη τακτική: η νέα κυβέρνηση, πολύ περισσότερο από την παλιά, είναι κυβέρνηση αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών. Ο πρωθυπουργός διατήρησε στις θέσεις των υπουργών όλη τη νεοδημοκρατική ελίτ, ώστε να κρατήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες, και από κάτω έχει βάλει παντού «δικούς» του ανθρώπους με αυξημένες αρμοδιότητες. Αναφέρω ως ενδεικτικά παραδείγματα το υπουργείο Υγείας, το Οικονομικών, το Ανάπτυξης και εσχάτως το Εσωτερικών. Και στα τέσσερα υπουργεία, κανείς υπουργός δεν ανήκει στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργού, σε αντίθεση με τους αναπληρωτές τους, οι οποίοι μάλιστα έχουν και ιδιαίτερα αυξημένες αρμοδιότητες που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν και τον υπουργό. Αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν και με ισχυρούς υφυπουργούς, δημιουργώντας τελικά μια κυβέρνηση… αναπληρωτών και υφυπουργών.  

Δεν τον ψήφισαν

Ο Μητσοτάκης, πάντως, δεν λειτούργησε στον ανασχηματισμό με εσωστρέφεια. Το αντίθετο. Και θα σας πω ένα στατιστικό που το αποδεικνύει: Από τους 13 νέους υπουργούς και υφυπουργούς μόνο οι τρεις ψήφισαν Κυριάκο Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές του 2015. Οι επτά ψήφισαν Βαγγέλη Μεϊμαράκη και οι δύο είναι άγνωστο τι έριξαν στην κάλπη. Ενας –ο κ. Γιατρομανωλάκης– ίσως και να μην πήγε καν να ψηφίσει, καθώς δεν είναι Ν.Δ.

Στρατιώτης

Μένω λίγο στα του ανασχηματισμού, καθώς το Εσωτερικών έχει πολύ ζουμί. Η στήλη σάς είχε ενημερώσει σε ανύποπτο χρόνο πως ο Πέτσας (φωτ.) θα αναλάβει «καλό υπουργείο». Για δύο λόγους: Πρώτον, παρά τα λάθη που είναι ανθρώπινα, ο Πέτσας αντεπεξήλθε στον νευραλγικό και δύσκολο ρόλο του εκπροσώπου. Κυρίως, όμως, αυτό που έφερε την επιβράβευσή του ήταν πως λειτούργησε ως στρατιώτης της παράταξης. Και μην κολλάτε στο «αναπληρωτής» υπουργός, γιατί οι αρμοδιότητες του Πέτσα –για να επανέλθω σε αυτά που σας έγραφα παραπάνω– είναι τουλάχιστον… ίδιες με αυτές του Βορίδη. Μεταξύ άλλων, δε, έχει και το πολύ σημαντικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Δεν ήξερε

Μου λένε πως η Λίνα Μενδώνη δεν ήξερε μέχρι την τελευταία στιγμή πως ο Γιατρομανωλάκης θα αναβαθμιστεί σε υφυπουργό.  

Φήμες για Βενιζέλο

Πριν από τον ανασχηματισμό κυκλοφόρησαν κάποιες φήμες πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρόκειται να μπει στη νέα κυβέρνηση. Οποιοι διέδωσαν τις σχετικές «πληροφορίες» μάλλον δεν έχουν ιδέα από το ρεπορτάζ ή κάνουν ρεπορτάζ τις επιθυμίες τους. Ισως και τα… δύο.

Ακυρώθηκε το ταξίδι

Την Παρασκευή ήταν προγραμματισμένο ένα ταξίδι στο Καστελλόριζο του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Τελικά το ταξίδι ακυρώθηκε λόγω συνάντησης του Παναγιωτόπουλου με τον πρωθυπουργό, αφού η εβδομάδα που ξεκινά είναι κρίσιμη, επειδή θα έρθει στη Βουλή τόσο η επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο όσο και η συμφωνία για τα Ραφάλ. Οι κακές γλώσσες, βέβαια, λένε πως η ματαίωση του ταξιδιού στο Καστελλόριζο είχε και τη θετική πλευρά του, καθώς Παναγιωτόπουλος και Φλώρος δεν αντέχουν για πολλή ώρα στον ίδιο χώρο…

Εκσυγχρονιστική κριτική

Η σχέση του σημιτικού μπλοκ με την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι στενή. Γι’ αυτό έχει ενδιαφέρον η γνώμη τους για τα κυβερνητικά τεκταινόμενα. Σημαίνον στέλεχος του εκσυγχρονισμού χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη ως «κυβέρνηση εξωφυλαρούχων». Στο ποδόσφαιρο, «εξωφυλαρούχας» ήταν αυτός που δεν το κατείχε το τόπι και έμπαινε στο γήπεδο να παίξει μόνον εάν κάποιος από τους καλούς χτυπούσε.

Τον γλύκαναν

Κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου». Εισηγητής στο νομοσχέδιο που επεκτείνει την Ελλάδα με την αύξηση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο θα είναι ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος κάπως γλυκάθηκε μετά την πίκρα που πήρε στον τελευταίο ανασχηματισμό.

Καραμπόλες 

Να ξέρετε πως οι περισσότερες καραμπόλες πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις έγιναν στο υπουργείο Υγείας. Εκεί κρίθηκε, και ορθώς, πως μια αλλαγή θα έστελνε λάθος μήνυμα στην κοινωνία. 

Σιωπή

Μέσα στην εβδομάδα σας έγραψα πως ο πρόεδρος Αντώνης –ένας είναι ο Αντώνης– δεν είναι ικανοποιημένος με τον ανασχηματισμό. Πηγές του περιβάλλοντος Σαμαρά μού μετέφεραν, πάντως, πως ο ίδιος ούτε μιλάει ούτε σχολιάζει κάτι για τον ανασχηματισμό, λέγοντας πως οι σχετικές ερμηνείες για την άποψή του ανήκουν «στους πολιτικούς του φίλους και όχι στον ίδιο».

Αμηχανία ΣΥΡΙΖΑ

Φαντάζομαι θα έχετε δια-πιστώσει την αλλαγή στο ύφος των κυβερνητικών ανακοινώσεων, που πλέον είναι πιο ήπιες, πιο στοχευμένες και πιο «κεντρώες». Οσοι ξέρουν τον καθηγητή Ταραντίλη λένε πως δεν πρόκειται απλώς για κάποια στρατηγική, αλλά και για αυθεντική πεποίθηση του νέου εκπροσώπου, που είναι λάτρης των χαμηλών τόνων και κυρίως της γόνιμης αντιπαράθεσης. Αν δεν το έχετε προσέξει, δε, να το κάνετε: ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εμφάνιση του «ταραντίλειου ύφους» έχει αλλάξει ένα κλικ τις απαντήσεις του, ακολουθώντας το νέο στυλ. Και αυτό είναι η πρώτη επιτυχία του Ταραντίλη.

Quiz

Ποιος υπουργός που θεωρείται πολύ κοντά στο Μαξίμου «κόντυνε» μετά τον ανασχηματισμό; Η λεπτομέρεια κρύβεται στις αρμοδιότητες ενός νέου υφυπουργού του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή