ΗΠΑ, πανίσχυρη δημοκρατία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα θλιβερά γεγονότα στο Καπιτώλιο έγιναν η αφορμή οι αριστεροί όλων των αποχρώσεων να επιδείξουν τον αντιαμερικανισμό τους. Είναι όλοι αυτοί που υπομειδιούσαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και που, επί δεκαετίες, προφητεύουν την κατάρρευση του καπιταλισμού. 

Οι ΗΠΑ, όμως, ιστορικά έχουν αποδείξει πως είναι μια πανίσχυρη δημοκρατία. Αντεξε σε κρίσεις πολύ πιο σοβαρές από την εισβολή 5.000 νεοναζί και ρατσιστών στο Καπιτώλιο. Το 1963 δολοφονήθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, το 1968 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Ρόμπερτ Κένεντι, ενώ στις διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια υπήρξαν νεκροί και τραυματίες. Τέλος, το 1974 είδε τον πρόεδρο Νίξον να εξαναγκάζεται σε παραίτηση γιατί παραβίασε τη νομιμότητα. Μπροστά σε αυτά τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίσθηκαν μέσα σε έντεκα χρόνια, η εισβολή των τραμπιστών στο Καπιτώλιο είναι ένα πταίσμα. Μια ασήμαντη μαύρη κουκκίδα, που πολύ γρήγορα θα ξεθωριάσει.

Η αμερικανική δημοκρατία κατόρθωσε και ξεπέρασε τα γεγονότα της περιόδου 1963-1974 και, μετά δέκα πέντε χρόνια, είδε το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που εκπροσωπούσε να θριαμβεύει. Η κατάρρευση του σοσιαλισμού ήταν μια νίκη κυρίως των ΗΠΑ. 

Ελέχθη πως με τα πρόσφατα γεγονότα το γόητρο της Αμερικής δέχθηκε μεγάλο πλήγμα. Πως αμφισβητείται πλέον το κύρος αυτής της δημοκρατίας. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μήπως αυτές οι φωνές εκφράζουν τους μύχιους πόθους τους; Γιατί στις ΗΠΑ όλο το πολιτικό σύστημα, σε όλα τα επίπεδά του, άντεξε στη λαίλαπα του Τραμπ. Οι ασφαλιστικές δικλίδες λειτούργησαν, καθώς οι δικαστές δεν υπάκουσαν στις προσταγές του προέδρου, σεβόμενοι τους θεσμούς, οι κυβερνήτες το ίδιο, τα πρωτοκλασάτα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν δέχθηκαν να συμμετάσχουν στο σχέδιο εκτροπής του ηγέτη τους, ενώ όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ στηλίτευσαν τις έκνομες ενέργειές του. Ο Τραμπ γνωρίζει πρωτοφανή πολιτική απομόνωση. 

Οσον αφορά τις περίφημες αναλύσεις για το κοινωνικό υπόβαθρο του τραμπισμού, θα πω πως ανέκαθεν οι ΗΠΑ ήταν μια κοινωνία των μεγάλων αντιθέσεων. Και όμως κατόρθωναν μέσα από αυτές τις αντιθέσεις να αναπτύσσονται και να κυριαρχούν παγκοσμίως. Ο Τραμπ ήταν μια άτυχη στιγμή για τις ΗΠΑ και έτσι θα καταγραφεί η διαδρομή του. Γι’ αυτό οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί θα ξαναβρούν τον κοινό βηματισμό τους μέσα από τις ιστορικές διαφορές τους.

Η υπεράσπιση των θεσμών τούς έφερε πιο κοντά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή