Θεωρείο (12/01/21)

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανώμαλη προσγείωση

Είναι ίσως από τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει στην Ελλάδα να έχουμε υπόψη μας για να μην υπάρχουν αυταπάτες. Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η έκθεση των τραπεζών της Ε.Ε. στην Τουρκία αντιπροσωπεύει περίπου 102 δισ. δολάρια ΗΠΑ ή το 71% του συνόλου της έκθεσης των ξένων τραπεζών (που παρέχουν στοιχεία στην ΤΔΔ) στην Τουρκία. Η ανάλυση της έκθεσης δείχνει δραστηριότητες κυρίως ισπανικών, γαλλικών και ιταλικών τραπεζών που έχουν άμεση εμπορική παρουσία στην Τουρκία και η οποία αντιστοιχεί σε έκθεση ύψους 61,9 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, 23,4 δισ. δολαρίων ΗΠΑ και 6,9 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, αντίστοιχα. Τα παραπάνω στοιχεία ίσως βοηθήσουν να δουν με πιο καθαρή ματιά όσους περιμένουν σκληρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

Νηνεμία βαρώνων

Σας τα έγραψα και την εβδομάδα που μας πέρασε. Στο εσωτερικό της Ν.Δ. επικρατεί νηνεμία και ειδικά στο μέτωπο των λεγόμενων βαρώνων. Και όταν λέμε βαρώνοι δεν εννοούμε μόνο τον Καραμανλή και τον Σαμαρά. Εννοούμε και κορυφαίους πρώην υπουργούς που διαχρονικά έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα εσωτερικά της Κεντροδεξιάς. Το λέω με αφορμή ανακριβή δημοσιεύματα που λένε πως οι σχέσεις του πρωθυπουργού με κάποιους εξ αυτών βρίσκονται σε χαμηλό βαρομετρικό, προκαλώντας την προσωπική ενόχληση του Κυριάκου.  

Ντρίμπλα ΣΥΡΙΖΑ

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως η κυβέρνηση με την είσοδο του κ. Γιατρομανωλάκη στην κυβέρνηση κάνει pinkwashing, ελληνιστί «ροζ ξέπλυμα». «Ξεπλένει» δηλαδή αντιλαϊκές πολιτικές προτάσσοντας τον πρώτο –ανοικτά– ομοφυλόφιλο υπουργό. Για αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να επαναφέρει το θέμα υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Είναι βέβαιο πως ένα τέτοιο θέμα θα φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, καθώς η ευρεία πλειοψηφία της Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει κάτι τέτοιο.

Φουρτούνες

Πέρα πάντως από τα παραπάνω, που είναι κυρίως στο επικοινωνιακό πεδίο, υπάρχει και η ουσία. Ο νέος υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού έχει, όπως μου λένε, ένα «βουνό» δουλειάς, καθώς τα μουσεία, τα θέατρα και ο κινηματογράφος είναι κλειστά και η γκρίνια των φορέων που ζητούν λύσεις συσσωρεύεται επικίνδυνα. Και ξέρετε πως ο συγκεκριμένος χώρος όταν κάνει φασαρία… ακούγεται πολύ.

Quiz

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος σχολίασε πως η επιτροπή της Γιάννας για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 «έχει χάσει ήδη το στοίχημα και πίσω δεν γυρνά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή