Κατά φαντασίαν συγκυβέρνηση

Κατά φαντασίαν συγκυβέρνηση

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο προσκλητήριο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτικό του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται. Απευθύνεται στο ΚΚΕ, στο ΜέΡΑ 25 και, φυσικά, στο ΚΙΝΑΛ. Αντικειμενικός σκοπός, η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης με το σύστημα της απλής αναλογικής. Προφανώς έτσι αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να κυβερνήσουν τη χώρα. Με ένα συνασπισμό σταλινικών, δραχμιστών και σοσιαλδημοκρατών. Αμέσως ο Γ. Βαρουφάκης έσπευσε να θέσει τους όρους του, ο βασικότερος των οποίων είναι η καταγγελία των μνημονίων. Το ΚΚΕ, ως γνωστόν, δεν μπλέκεται σε τέτοιες περιπέτειες, το δε ΚΙΝΑΛ είναι ένα κόμμα που ανήκει στον αντι-ΣΥΡΙΖΑ χώρο, καθώς η εναπομείνασα εκλογική βάση του –όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις– βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. 

Η διακηρυγμένη στρατηγική επιδίωξη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ακυρώσει τον σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας για διπλές κάλπες. Και αυτό μπορεί να συμβεί με τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην Ελληνικής Λύσης, μετά τις πρώτες εκλογές. Ως γνωστόν, το δεύτερο με το τρίτο κόμμα δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Συνεπώς, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπονομευμένη ευθύς εξαρχής. Συγχρόνως, δηλώνει την ηττοπαθή αντιμετώπιση της κατάστασης, γιατί αναγνωρίζει πως η Νέα Δημοκρατία θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα. 

Το μεγάλο πρόβλημα για τον Αλ. Τσίπρα είναι πως ηγείται ενός κόμματος με βαθιές αριστερές καταβολές, που η βάση του, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, επιθυμεί εκλογική συνεργασία πρωτίστως με τα κόμματα της Αριστεράς και όχι με το ΚΙΝΑΛ. Πλην όμως, είναι γνωστό πως οι κυβερνητικές πλειοψηφίες συγκροτούνται με τη βοήθεια του κεντρώου-κεντροαριστερού χώρου. Ετσι, είναι διάχυτος ο φόβος στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μήπως το επιχειρούμενο άνοιγμα προς τη σοσιαλδημοκρατία (βλ. Γ. Α. Παπανδρέου) οδηγήσει σε διαρροές προς τα αριστερά. 

Δεν είναι άσχετη με το εμφανές αυτό αδιέξοδο στρατηγικής η επανεμφάνιση των φαινομένων εσωστρέφειας και κριτικής σε πρόσωπα του στενού πολιτικού περιβάλλοντος του Αλ. Τσίπρα. Στα κόμματα εξουσίας, όταν η προοπτική επανόδου σε αυτήν δεν είναι ορατή, αναπτύσσονται κεντρόφυγες δυνάμεις που αποσταθεροποιούν και αμφισβητούν την ηγετική ομάδα και κυρίως τον αρχηγό. 

Η λύση της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, με τους δραχμιστές και τους σταλινικούς δεν φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή