Ο απόβλητος πρόεδρος

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκλεισαν τους λογαριασμούς του. Οι συνεργάτες του τον εγκαταλείπουν ένας ένας. Τράπεζες με τις οποίες συνεργαζόταν δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν τη συνέχιση της συνεργασίας. Ακόμη και η σύζυγος και η κόρη του τήρησαν επικριτική στάση για τα έκτροπα του Καπιτωλίου. Οι ομοβροντίες που δέχεται ο απερχόμενος πρόεδρος είναι συντριπτικές, αλλά απολύτως δικαιολογημένες. Επιχείρησε να υπονομεύσει θεσμούς και διαδικασίες που σεβάστηκαν όλοι οι προκάτοχοί του, πλην ενός, που και αυτός τιμωρήθηκε. 

Πολλή συζήτηση έγινε για το κατά πόσον είναι συμβατή με τη δημοκρατία η φίμωση του Τραμπ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η στάση μας απαντά στο ιστορικό ερώτημα εάν η δημοκρατία έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι σε αυτούς που επιδιώκουν την κατάλυσή της. Βέβαια, το μεγαλείο της δημοκρατίας, που είναι ταυτοχρόνως και το στρατηγικό μειονέκτημά της, είναι πως δίνει λόγο σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που αγωνίζονται να την ανατρέψουν.

Προφανώς, όλοι οι παράγοντες που συνθέτουν το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ θεωρούν πως ο Ντ. Τραμπ αποτελεί απειλή για την ύπαρξη και τη λειτουργία του και επιθυμούν τον πολιτικό αφανισμό του. Κάνουν την εκτίμηση πως ο τραμπισμός χωρίς τον Τραμπ δεν μπορεί να επιβιώσει. Και πιθανόν να έχουν δίκιο. Η Ιστορία είναι γεμάτη από περιπτώσεις που αντισυστημικά-αντιδημοκρατικά κινήματα εκφυλίστηκαν ευθύς ως εξέλιπε ο ηγέτης τους. Βέβαια, για να επανέλθει η ισορροπία στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, θα πρέπει να συντρέξουν, σωρευτικά, δύο παράγοντες.

1. Ο νέος πρόεδρος να απομονώσει την ακραία πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία εκτός από τις υπερβολές και τις προκλητικές θέσεις του «πολιτικώς ορθού», θα του δημιουργήσει προβλήματα και στην εξωτερική πολιτική, καθώς διατηρεί σχέσεις αγάπης και στοργής με οργανώσεις που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές (βλ. Χαμάς).

2. Θα πρέπει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να βρει νέες ισορροπίες, ξεπερνώντας ταχύτατα την τετραετία Τραμπ. Αυτός είναι όρος απαραίτητος, εάν θέλει να επιβιώσει. Τα ηγετικά στελέχη του, που τον ανέχθηκαν γιατί τους προσέφερε την εξουσία, σήμερα οφείλουν, αποτιμώντας τα πεπραγμένα του, να κοιτάξουν το μέλλον.

Οι ΗΠΑ θα ξαναγίνουν πολύ σύντομα η ηγέτιδα δύναμη των δημοκρατικών κρατών, αν τα δύο μεγάλα κόμματα ξαναβρεθούν σε τροχιά πολιτικών συγκλίσεων σε όλα τα μεγάλα προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή