Το καλό σενάριο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά πολλών βασάνων ανακοινώθηκε εντέλει ότι η Ελλάς και η Τουρκία θα αρχίσουν διερευνητικές συνομιλίες στις 25 Ιανουαρίου εις την Κωνσταντινούπολη, μετά πολύμηνη και παρατεταμένη στρατιωτική κλιμάκωση, που σε ορισμένες φάσεις της δημιούργησε κινδύνους θερμού επεισοδίου.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, εις την παρούσα διαδικασία δεν υπάρχει άμεση εμπλοκή ξένου ισχυρού παράγοντος, όπως συνέβη με την κρίση των Ιμίων, το 1996, οπότε και η άμεση παρέμβαση αρχικώς του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και εν συνεχεία η συμφωνία της Μαδρίτης, το 1997, με πρωτοβουλία της Μαντλίν Ολμπράιτ, τότε υπουργού επί των Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Δεν είναι καν αναμενόμενη διαδικασία διμερής ανωτάτου επιπέδου, όπως το 1975, μεταξύ των τότε πρωθυπουργών Κων/νου Καραμανλή και Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ή αργότερα των πρωθυπουργών Ανδρέα Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ, το 1988, στο Νταβός της Ελβετίας, που έδωσαν μιαν ώθηση μικρής έστω διάρκειας στις σχέσεις Αθηνών – Αγκύρας.

Η μεγαλύτερη διαφορά, ωστόσο, είναι ως προς τα προηγηθέντα. Διότι ενώ η ένταση και οι συνομιλίες αποκλιμακώσεως που ακολουθούσαν είχαν χαρακτήρα διμερή, σήμερα πλέον το κίνητρο της Τουρκίας είναι ευρύτερα γεωστρατηγικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναμένεται τυχόν «ελαστικότης» από την πλευρά της Αγκυρας.

Εξ ου και το γεγονός ότι η διαπραγματευτική αφετηρία της Τουρκίας περιλαμβάνει το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων, καθώς και των «κεκτημένων» που θεωρεί ότι εξασφάλισε με έκνομες ενέργειές της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στη διάρκεια της προσφάτου κρίσεως. Κάτι που δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί η Αθήνα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα και δίχως να αποκλείεται το ενδεχόμενο ανατροπών, οι διερευνητικές συνομιλίες εξυπηρετούν προσχήματα αμφοτέρων των κρατών. Η μεν Τουρκία προσβλέπει σε μια όσο το δυνατόν ευρύτερη ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Ε.Ε. Η δε Ελλάς θα επιδείξει για μία φορά ακόμη καλή θέληση, αλλά όχι ώς το σημείο απεμπολήσεως των συμφερόντων της.

Εις την καλύτερη των περιπτώσεων έτσι θα πορευθούμε έως τον Μάρτιο, οπότε και θα εξετασθεί το θέμα των σχέσεων Τουρκίας και Ε.Ε. Και έπειτα από κάποιους μήνες θα επανέλθουμε εις τα αυτά. Με άλλα λόγια και υπό έννοια διαφορετική από ό,τι είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συνεχίσουμε να «παίζουμε τις κουμπάρες». Αυτό είναι το καλό σενάριο, βεβαίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή