Η τοξική επίδραση αυτών που «πραγματικά ξέρουν»

Η τοξική επίδραση αυτών που «πραγματικά ξέρουν»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ακουσες γι’ αυτόν που πέθανε από το εμβόλιο, έτσι; Το ανακοίνωσαν προχθές». Στην απάντηση προς τον συνομιλητή μου ότι δεν άκουσα κάτι σχετικό, εισέπραξα το σχόλιο: «Ε, μη νομίζεις, δεν τα λένε και όλα τα επίσημα μέσα». «Μα, είπες ότι το ανακοίνωσαν», τόλμησα να σχολιάσω, για να εισπράξω βλέμμα αποδοκιμασίας. 

«Ξέρεις, λένε ότι το εμβόλιο έχει φτιαχτεί για να μειωθεί ο πληθυσμός της Γης γιατί έχει αυξηθεί πάρα πολύ». «Και γιατί δεν αφήνουν απλώς να εξαπλωθεί ο ιός; Με τη θνησιμότητα που έχει, το ίδιο αποτέλεσμα θα προέκυπτε». Σιωπή προς απάντησιν…

Είναι οι δύο πιο πρόσφατοι διάλογοι που είχα με γνωστούς, οι οποίοι δηλώνουν απρόθυμοι να εμβολιαστούν. Στηρίζουν την απόφασή τους αυτή σε κάποια πληροφορία που έχει φτάσει στα αυτιά τους ή, το πιθανότερο, διάβασαν κάπου στο Διαδίκτυο, και την οποία θεωρούν αποκαλυπτική των όσων «πραγματικά» συμβαίνουν και ποτέ δεν λέγονται από τους επίσημους διαύλους ενημέρωσης, εξαιτίας κάποιων απροσδιόριστων λόγων. 

Και αυτές είναι οι πιο ανώδυνες περιπτώσεις, γιατί αφορούν ψευδοειδήσεις και «ψεκασμένες» θεωρίες. Γιατί υπάρχουν και εκείνοι που, προκειμένου να αιτιολογήσουν την άρνησή τους, επικαλούνται την επιστήμη: «Μου είπε γιατρός στον οποίο έχω μεγάλη εμπιστοσύνη, όχι από νοσοκομείο, γιατί οι περισσότεροι εκεί έχουν στρατευθεί υπέρ του εμβολίου ή φοβούνται να πουν κάτι διαφορετικό για να μη χάσουν τη δουλειά τους, να μην κάνω αυτό το εμβόλιο που είναι διαθέσιμο τώρα, αλλά να περιμένω το επόμενο. Γιατί αυτό που κάνουν τώρα έχει μέσα ζωντανό τον ιό και είναι επικίνδυνο, ενώ το άλλο έχει νεκρό τον ιό και δεν υπάρχει πρόβλημα». «Είναι σίγουρα γιατρός αυτός που σου το είπε;», ήταν η αυθόρμητη αντίδραση προς τον συνομιλητή μου. 

Στα όρια απελπισίας, γνωστή μου από επαρχιακή πόλη μού έλεγε στο τηλέφωνο ότι αδυνατεί να κάμψει την άρνηση της σχεδόν 90χρονης μητέρας της για το εμβόλιο. «Είμαι μόνη μου, οι υπόλοιποι συγγενείς, αδέλφια, ανίψια είναι κατά του εμβολίου». Παρά το γεγονός ότι η οικογένεια έχει θρηνήσει νεκρούς από τον κορωνοϊό, οι νεότεροι σε ηλικία θεωρούν ότι δεν τους αφορά, ότι οι μεγαλύτεροι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της συνολικότερης επιβάρυνσης της υγείας τους. Αλλά στην άρνηση για το εμβόλιο συμπαρασύρουν και τη γιαγιά της οικογένειας. 

Η ανταπόκριση των πολιτών στη διαδικασία ορισμού ραντεβού για το εμβόλιο δείχνει ότι η μεγάλη πλειονότητα κατανοεί τη σημασία του εμβολιασμού στην ατομική αλλά και στη συλλογική άμυνα έναντι του κορωνοϊού. Το ερώτημα είναι αν εκείνοι που δηλώνουν αρνητές του εμβολίου αποτελούν μια κρίσιμη μάζα ικανή να θέσει σε κίνδυνο το αποτέλεσμα της προσπάθειας. Σίγουρα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, την καθυστερεί. Είναι η επίδραση που έχουμε ήδη δει στην προσπάθεια ανάσχεσης της μετάδοσης, από εκείνους που συστηματικά αρνούνται να εφαρμόσουν τα περιοριστικά μέτρα, ακόμα και από το πρώτο lockdown, και εξακολουθούν, τόσους μήνες και τόσους νεκρούς μετά, να δηλώνουν αρνητές του ιού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή