Το «Μολών λέιμπ» των τραμπιστών

Το «Μολών λέιμπ» των τραμπιστών

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να αργεί κάπως η Ιστορία, αλλά δεν ξεχνάει. Αν την εμπιστεύεσαι, κι έχεις και υπομονή, σίγουρα θα σε ανταμείψει. Ιδού. Επί δυόμισι αιώνες (245 χρόνια για την ακρίβεια) περιμέναμε μιαν απόδειξη ότι δεν είναι παραμύθι όσα λέγονται πως για μία και μόνο ψήφο η ελληνική γλώσσα ηττήθηκε από τα αγγλικά και δεν κατάφερε να γίνει η επίσημη γλώσσα των νεογέννητων Ηνωμένων Πολιτειών. 

Και να το, επιτέλους, το φοβερό τεκμήριο σε παγκόσμια θέαση: το λεωνίδειο «Μολών λαβέ» αγγλιστί γραμμένο πάνω στη μάσκα Ρεπουμπλικάνας Αμερικανίδας βουλευτίνας. Και μάλιστα όχι όποιας κι όποιας. Κοτζάμ Ντόναλντ Τραμπ, βαθύς γνώστης των ανθρωπίνων, έχει αποφανθεί πως η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν «είναι το μελλοντικό ρεπουμπλικανικό αστέρι». Θα ’βαζε άραγε τέτοιο λακωνικό σύνθημα στη μάσκα της ένα αστέρι σαν κι αυτήν, αν τα αμερικανικά γονίδια δεν ήταν εμπλουτισμένα με γερή δόση ελληνικότητας; 

Η αλήθεια είναι ότι το επιμάσκιο «Molon labe» της κ. Γκριν δεν διαβάζεται ακριβώς «Μολών λαβέ». Μάλλον σε «μολών λέιμπ» φέρνει, αλλά ας μη μας απογοητεύουν οι λεπτομέρειες. Εδώ με το πέρασμα του χρόνου χάθηκε στα μέρη μας ολόκληρη προσωδία και μόνο οι ευλογημένοι απόφοιτοι αρχαιοπωλητριών σχολών, βραβευομένων από τη λίαν μεταρρυθμίστρια κ. Αννα Διαμαντοπούλου, μπορούν να πουν το όμικρον όμικρον και το ωμέγα ωμέγα. Δεν θα μπερδευόταν, λοιπόν, το βου με το μπου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα χωνευτήρι γλωσσών, μέσα στα πολλά χρόνια που πέρασαν από το 1776, όταν οι Αμερικανοί νομοθέτες αποφάσισαν (όπως λέει το νανουριστικό παραμύθι) να μονομαχήσουν τα ελληνικά με τα αγγλικά για τη γλωσσική επικυριαρχία;

Το συνηθίζουμε να καμαρώνουμε όταν ακούμε ελληνικές λέξεις από το στόμα ξένων. Η συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, δεν είναι για να καμαρώνουν ούτε καν όσοι Ελληνες πιστεύουν ότι στις Θερμοπύλες τα πράγματα έγιναν ακριβώς όπως τα δείχνει η ταινία «300», γι’ αυτό και συνηθίζουν να φοράνε μπλουζάκια με το «This is Sparta» πάνω τους. Η κ. Γκριν, της ακροδεξιάς πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αντέγραψε το «Molon labe» από τους επίσης ακροδεξιούς φανατικούς της οπλοκατοχής, σαν κι αυτούς τους αφιονισμένους οπαδούς του Τραμπ που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Και το ’κανε σύνθημα, όπως έχει κάνει σε άλλες μάσκες το «Τrump won» και το «Stop the steal», για να υπερασπίσει τον πρόεδρό της. Τον αυταρχισμό, τον ρατσισμό, τον σωβινισμό του. Και τη θρασυδειλία του. Αυτήν που τον καθαίρεσε από τον θρόνο της αγέρωχης φιλαυτίας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή