Θεωρείο (17/01/21)

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα σμπάρο…

Λίγοι έδωσαν σημασία σε μία αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του την Παρασκευή στη Βουλή, με την οποία «έριξε στα σκοινιά» συγχρόνως τόσο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τη Φώφη Γεννηματά. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει στη δευτερολογία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως όσα κατέθεσε ήταν μεγαλύτερης επεξεργασίας από αυτά του Τσίπρα. Ο Μητσοτάκης το πήγε ακόμα παραπέρα βάζοντας το ΚΙΝΑΛ σε θέση… αξιωματικής αντιπολίτευσης. λέγοντας ότι «το μέγεθος των κομμάτων δεν είναι κατ’ ανάγκη ανάλογο με την ποιότητα του πολιτικού λόγου». Κάπως έτσι και τον ΣΥΡΙΖΑ μίκρυνε και τη Φώφη κολάκεψε. Με δεδομένη την αντιδεξιά στροφή που επιχειρεί η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, νομίζω πως δεν πρέπει να της άρεσε καθόλου αυτή η κολακεία.

«Παράθυρο» για επιστρεπτέα

Μένω στα της Βουλής καθώς ο Μητσοτάκης έβγαλε… σχεδόν είδηση την Παρασκευή, όταν είπε πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει διαβάθμιση στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πάντως πως δεν είναι έτοιμος τώρα να κάνει εξαγγελίες, αλλά το παράθυρο το άνοιξε για τα καλά.

Ολίγον καραμανλικός

Eνα τελευταίο θα σας πω από τη συζήτηση στη Βουλή, καθώς ο Μητσοτάκης προέβη και σε μια καραμανλική αποστροφή. Αναλύοντας την πολιτική της κυβέρνησης με βάση τα διαρκώς μεταβαλλόμενα στοιχεία της πανδημίας, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το παράδειγμα του οδηγού σε μια νυχτερινή διαδρομή με πολλές στροφές που τον αναγκάζει να προσαρμόζει την οδήγησή του ανάλογα με τις συνθήκες. Ο ιδρυτής της Ν.Δ. έλεγε πάντα πως «οδηγός που δεν ξέρει να βάζει όπισθεν δεν είναι καλός οδηγός». Κάπως έτσι ο Κυριάκος έγινε και ολίγον καραμανλικός.

Καβάλησε

Κακά δείγματα γραφής έχει αρχίσει να δίνει με το «καλημέρα» ο νέος υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, καθώς, όπως λέει ο ίδιος σε συνομιλητές του, δεν πρόκειται να ασχολείται με… τρέχοντα ζητήματα αλλά μόνο με… υψηλής πολιτικής. Επειγόντως κάποιος να τον προσγειώσει.

Μεσολογγίτης

Μένω στους νέους υπουργούς. Ο Σπήλιος Λιβανός μαθαίνω πως επέλεξε για διευθυντή του γραφείου του τον Νίκο Καραπάνο. Θα μου πείτε, ποιος είναι ο κύριος; Πρόκειται για τον πρώην δήμαρχο Μεσολογγίου, ο οποίος τον βοηθάει τα μέγιστα στην εκλογική του περιφέρεια.

Παλιός «γαλάζιος»

Κατά τα λοιπά, περιζήτητος, παρά το ότι πέρασαν τα χρόνια, είναι ο Θανάσης Κοτταράς. Παλιός διευθυντής του Αρη Σπηλιωτόπουλου, γνωρίζει άριστα τη νεοδημοκρατική γεωγραφία και τις ισορροπίες. Γι’ αυτό μάλλον τον διεκδικούν τόσο ο Κώστας Κατσαφάδος όσο και ο Γιάννης Οικονόμου.

Επίσκεψη στις ΗΠΑ

Φαίνεται πως «κλειδώνει» –άμα βέβαια το επιτρέψει και η πανδημία– επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις ΗΠΑ το ερχόμενο φθινόπωρο. Η ατζέντα της επίσκεψης δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα, αλλά είναι βέβαιο πως θα περιλαμβάνει και τη… Ρωσία.

Τα δίδυμα

Η παλιά κυβέρνηση είχε ουκ ολίγα προβλήματα μεταξύ υπουργών και υφυπουργών. Να δούμε πώς θα κινηθεί η νέα. Ενα ενδιαφέρον δίδυμο είναι το «Μηταράκης – Βούλτεψη», καθώς και οι δύο έχουν δείξει πως αν είναι να συγκρουστούν δεν θα διστάσουν. Σίγουρα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και στο «Μενδώνη – Γιατρομανωλάκης», καθώς υπουργός και υφυπουργός είναι δύο τελείως διαφορετικοί άνθρωποι.

Στα ανατολικά

Μακράν η πιο ενδιαφέρουσα συγκατοίκηση είναι, ωστόσο, αυτή των  Βορίδη – Πέτσα. Ο υπουργός εκλέγεται στα ανατολικά της Αττικής, περιφέρεια στην οποία ενδιαφέρεται να πολιτευτεί και ο αν. υπουργός Εσωτερικών. Το ερώτημα είναι εάν στη μάχη του σταυρού θα είναι σύμμαχοι ή αντίπαλοι. Η ιστορία έχει δείξει πάντως ότι ο Βορίδης δεν παίζει «δισταυρία», όπως λέγεται στην εκλογική αργκό.

Πελοποννησιακός πόλεμος

Στην Πελοπόννησο ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια τους για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές, το 2023. Ενας από αυτούς που ενδιαφέρονται για τη θέση του Νίκα είναι ο –διαγραφείς από τη Ν.Δ. το 2018– δήμαρχος Αργους – Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, που έχει πυκνώσει τελευταία τις επιθέσεις στον περιφερειάρχη μέσω βίντεο, τα οποία βεβαίως είναι κακής αισθητικής, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Επειδή πάντως ο δήμαρχος δεν πρόκειται να επανέλθει στη Ν.Δ., στο παρασκήνιο υπάρχει πρώιμη κινητικότητα και από στελέχη που πρόσκεινται στην κυβερνητική παράταξη. Ενα από αυτά είναι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, από την Κορινθία, ενώ κατά πληροφορίες μπορεί να «παίξει» και ο Νίκος Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος στα ΕΑΣ, με καταγωγή από την Αρκαδία.  

Η φιλία της Αμερικής

Ο Ν. Γιατρομανωλάκης δεν πρόσκειται ως γνωστόν στη Ν.Δ., διατηρεί όμως από το παρελθόν μια ισχυρή φιλία με ένα βουλευτή του κόμματος. Πρόκειται για τον Δ. Καιρίδη, με τον οποίο συνέπεσαν στο Χάρβαρντ, όταν ο βουλευτής ήταν λέκτορας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών John F. Kennedy School of Government και ο νέος υφυπουργός Πολιτισμού σπούδαζε στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Τα απόνερα

Ισως θα έχετε πάρει χαμπάρι την κόντρα που δημιουργήθηκε εντός της εβδομάδας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών Θ. Δαβάκη και Κ. Γκιουλέκα. Το θέμα ήταν διαδικαστικό, με τον Δαβάκη να ζητάει ενημέρωση και τον Γκιουλέκα να απαντάει σε αυστηρό ύφος. Ρώτησα έμπειρο κοινοβουλευτικό τι συνέβη και μου απάντησε το εξής εύστοχο: «Μη δίνεις σημασία, είναι τα… απόνερα του ανασχηματισμού». Προφανώς το ασήμαντο περιστατικό θα οφείλεται στα νεύρα αμφότερων των πρωταγωνιστών.

Ζητούν διαγραφή

Ολο και πιο πολλές είναι οι φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν πλέον τη διαγραφή του Π Πολάκη. Προσώρας πάντως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται.

Καλημέρα, Ηλιε

Ρελάνς σε όλα τα επίπεδα ετοιμάζεται να κάνει η Φώφη Γεννηματά. Εντός της εβδομάδας σάς έγραφα πως ετοιμάζει, για παν ενδεχόμενο, εκλογική επιτροπή, και είναι θέμα χρόνου η ανακοίνωσή της. Το μενού, ωστόσο, έχει και άλλες εκπλήξεις. Μαθαίνω πως στο κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζεται ανακαίνιση. Στα σχέδια είναι και η αλλαγή στην είσοδο, που θα μεγαλώσει και θα γίνει πιο ευρύχωρη. Εκεί, δίπλα στο σήμα του ΚΙΝΑΛ, θα επανέλθει ένας μεγάλος πράσινος ήλιος του ΠΑΣΟΚ. Το πήρε απόφαση η Φώφη: θα τον μεθύσει τον ήλιο και όπου βγει…

Quiz

Κυριακή πριν από τον ανασχηματισμό ο Τάκης Θεοδωρικάκος προσπάθησε να σώσει τη θέση του στο κυβερνητικό σχήμα με παρέμβαση τρίτου στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η παρέμβαση, όπως καταλάβατε, δεν έπεισε τον πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή