Το στοίχημα της ενότητας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα της σημερινής ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι «Ενωμένη Αμερική». Πρόκειται για ένα σύνθημα, που φιλοδοξεί να βάλει πίσω του την εποχή του διχασμού, καθώς η προεδρία Μπάιντεν θα προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές των τελευταίων ετών και να εμπνεύσει τους Αμερικανούς να εστιάσουν στις κοινές αξίες που τους ενώνουν.

Ως πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν φιλοδοξεί με την πολιτική του να δώσει νέο περιεχόμενο στο ιστορικό μότο της Αμερικής «E Pluribus Unum» – αναγράφεται στον κύλινδρο που κρατάει στο ράμφος του ο αετός στην πρώτη σφραγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών και περιγράφει τη δημιουργία ενός νέου έθνους από τις αρχικές 13 αποικίες. Η λατινική έκφραση συναντάται στον νεαρό Βιργίλιο για να περιγράψει ένα  αρχαίο… πέστο, αλλά η ιδέα είναι φιλοσοφική και προέρχεται από τον Ηράκλειτο και τη θεωρία του ότι «εκ πάντων εν, και εξ ενός πάντα».

Θα είναι ένα δύσκολο στοίχημα για τον πρόεδρο Μπάιντεν να εμπνεύσει σε όλους τους Αμερικανούς ένα κοινό όραμα, όταν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων πιστεύει τις θεωρίες συνωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ ότι του έκλεψαν τις εκλογές, αλλά και ενόψει της δίκης του τελευταίου για υποκίνηση εξέγερσης που κληρονομεί η νέα Γερουσία. 

Η πόλωση δεν είναι η μόνη δύσκολη κληρονομιά που έχει να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τζο Μπάιντεν μιλάει για μια τετραπλή κρίση, στην οποία καλείται να απαντήσει: Πρώτον, αυτή της πανδημίας, τα θύματα της οποίας ο επόμενος διευθυντής του Κέντρου Αποτροπής και Ελέγχου Νοσημάτων προβλέπει ότι θα φτάσουν το μισό εκατομμύριο μέσα στον Φεβρουάριο. Το εκτελεστικό διάταγμα για υποχρεωτική μάσκα στους ομοσπονδιακούς χώρους, που θα υπογράψει ο νέος πρόεδρος σήμερα, δίνει τον τόνο της εγρήγορσης, ωστόσο, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ελεγχθεί η πανδημία στις ΗΠΑ.

Δεύτερον, της οικονομίας, με τον ίδιο να έχει προαναγγείλει ένα πρόγραμμα 1,9 τρισ. δολαρίων για τη στήριξη των αδυνάμων. Κι ενώ η μάχη για την έγκρισή του από το Κογκρέσο προβλέπεται σκληρή, δύο πρώτες συμβολικές κινήσεις θα είναι η παράταση του «παγώματος» των φοιτητικών δανείων και των εξώσεων.   

Τα δύο άλλα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι πιο βραδυφλεγή, αλλά εξίσου σημαντικά για την ενότητα και το μέλλον της Αμερικής. Το κύριο είναι η φυλετική ισότητα, όπου ο ενθουσιασμός για το πολυφυλετικό κυβερνητικό σχήμα θα υποχωρήσει γρήγορα μπροστά στην πραγματικότητα των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, ενώ η μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος, που προωθεί επίσης, αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις.

Το δεύτερο είναι το κλίμα. Την πρώτη ημέρα ως πρόεδρος, προτού ακόμη αναχωρήσει από το Κογκρέσο, ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Πέρα από τον υψηλό συμβολισμό, οι λεπτομέρειες του πώς θα μειώσουν οι ΗΠΑ τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα συναντήσουν την αντίδραση των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο. Οπως σημειώνουν αναλυτές, ακόμη και μετά τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτά τα ζητήματα θα εξακολουθήσουν να διχάζουν την Αμερική στη βάση σκληρών ιδεολογικών γραμμών – ιδιαίτερα όταν οι πιο συντηρητικοί θεωρούν ότι έχασαν άδικα και οι πιο προοδευτικοί ότι ο νέος πρόεδρος εξελέγη χάρη σε αυτούς.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow στο Atlantic Council.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή