Αφοι Τζανακόπουλοι

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ποιους απευθύνεται η ανάρτηση του Αντώνη Τζανακόπουλου, αδελφού του Δημήτρη, για την Οξφόρδη; Κατ’ αρχάς σε όσους ανήρτησαν εκείνο το εκτρωματικό κουρέλι για τον Κώστα Μπακογιάννη. «Πού είναι ο μπαμπάς σου, Κώστα;» γράφουν οι μεν. «Δεν βλέπετε αστυνομία στην Οξφόρδη διότι δεν υπάρχει», γράφει ο δε. Ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο πανεπιστήμιο θα χαρακτήριζε τον διάλογο ο κ. Φίλης, ο οποίος έθεσε την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της για την υγεία του Κουφοντίνα. Ευτυχώς, υπάρχει το άσυλο και μπορούν όσοι το επιθυμούν να συμπαρίστανται στον κατά συρροήν δολοφόνο. Καμιά αστυνομία δεν πρόκειται να φυλακίσει τις ιδέες τους. Απευθύνονται στους λίγους «συνειδητοποιημένους». Επειδή όμως αυτοί είναι ακόμη λιγότεροι από το 3% που κάποτε ψήφιζε το κόμμα τους στις εκλογές, είναι μάλλον βέβαιο ότι δεν τους φθάνουν. Ακόμη και με την απλή αναλογική λίγοι τους πέφτουν. Ονειρεύονται ακόμη το 2015 και καλά κάνουν οι άνθρωποι. Σε ποιους απευθύνεται ο Τζανακόπουλος; Σε όσους δεν ξέρουν πώς είναι η Οξφόρδη; Πόσοι είναι αυτοί στην εποχή του Διαδικτύου; Ο κουτοπόνηρος πουλάει το γκάτζετ του, λες και ζούμε στην εποχή που η Ολυμπιακή ανήκε στον Ωνάση. Και η Οξφόρδη φάνταζε εξωτική. Σήμερα δεν είναι. Απλώς, δεν έχει σχέση με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην οδό Πατησίων.
 
Δεν είναι απαραίτητο να απευθύνονται σε κάποιους. Μπορείς να μιλάς για να παράγεις θόρυβο. Χτυπάς κατσαρολικά για να μην πάρουν είδηση ότι δεν έχεις τίποτε να πεις. Η φύλαξη των πανεπιστημίων είναι το δευτερεύον στη μεταρρύθμιση που οργανώνει το υπουργείο Παιδείας. Δευτερεύον, καθότι αυτονόητο. Είναι σαν να συζητάς αν χρειάζονται καθίσματα τα αμφιθέατρα. Στο Πάντειο τα δένουν για να μην τα παίρνουν μαζί τους φεύγοντας οι φοιτητές. Υπάρχουν άλλα σημαντικότερα. Οπως η απαλλαγή του πανεπιστημίου από φοιτητές που κερδίζουν θέση γράφοντας μόνον το όνομά τους. Ολόκληρο τουλάχιστον και όχι μισό, όπως ο Μακρυγιάννης στον ύμνο του ΠΑΣΟΚ. Η λεγόμενη βάση του δέκα. Ή το ξαλάφρωμα του πανεπιστημίου από τη σαβούρα, τους αιώνιους φοιτητές. Αλήθεια, τι έχουν να πουν οι αφοί Τζανακόπουλοι επί του θέματος; ΕΠΕ είναι, περιορισμένη ευθύνη έχουν. Είναι και οι πανεπιστημιακοί που τους συμπαρίστανται με τις υπογραφές τους. Πανεπιστημιακοί είναι, το μαγαζάκι τους υπερασπίζονται. Αυτοί απευθύνονται στον εαυτό τους. Ασκούνται στην αυτοσυνειδησία.
 
Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον διότι αναδεικνύει ανάγλυφα αυτό που ζούμε τόσα χρόνια. Την αδυναμία της χώρας να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα τη χρωστάμε, εκτός των άλλων, και στον θόρυβο που κάνουν οι λίγοι εκλεκτοί, για αντιπερισπασμό. Πιάνονται από το δευτερεύον, το μετατρέπουν σε πρωτεύον, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε στο τέλος για τι πραγματικά συζητάμε και ποιο είναι το πρόβλημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή