Η Οξφόρδη του Αντ. Τζανακόπουλου

Η Οξφόρδη του Αντ. Τζανακόπουλου

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο πλανήτης –και μαζί του η Ελλάδα– συγκλονίζεται, βασανίζεται, προβληματίζεται με γεγονότα και καταστάσεις τεράστιας σημασίας, αποτελεί ασφαλώς παραδοξότητα η ενασχόληση με μια τοποθέτηση στο Twitter κατά της δημιουργίας αστυνομικής δύναμης σε πανεπιστημιακά ιδρύματα για να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα ανομίας και βίας στους χώρους τους. Δικαιολογείται όμως κάπως, αφού πρόκειται για τον Αντ. Τζανακόπουλο (αδελφό του Δημ. Τζανακόπουλου, πρώην υπουργού και επιφανούς στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ), με τις διάφορες ακαδημαϊκές περγαμηνές, μεταξύ των οποίων και του αναπληρωτή καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 

Με την ανάρτησή του, ο λεγάμενος τάχθηκε σαφώς κατά της δημιουργίας της συγκεκριμένης αστυνομικής δύναμης, σε πλήρη ταύτιση με τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και των πανεπιστημιακών που εκδηλώθηκαν εναντίον της σχετικής κυβερνητικής απόφασης/νόμου. Αλλά αυτό δεν είναι περίεργο, καθώς ο αναπληρωτής καθηγητής της Οξφόρδης συντάσσεται πλήρως με τον αδελφό του, κάτι που ήταν ήδη γνωστό. Το απαράδεκτο και άξιο σχολίων είναι ότι, χρησιμοποιώντας σαν παράδειγμα το φημισμένο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επιχείρησε να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις για πολιτικούς λόγους, καίτοι επιστήμονας ο ίδιος…

Το Twitter είναι μέσο κοινωνικής δικτύωσης δίχως πολλά λόγια, αλλά ο αναπληρωτής καθηγητής γνωρίζει ασφαλώς ότι ο φοιτητής που επιλέγεται να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπογράφει πολυσέλιδο συμβόλαιο με τις πανεπιστημιακές αρχές. Σε αυτό περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που έχει, μαζί με τις συμπεριφορές που είναι ανεκτές. Οι όροι του συμβολαίου δεν είναι απλώς κανόνες δεοντολογίας, αλλά συνιστούν κανονισμό με οικονομικές και τιμωρητικές επιπτώσεις για τους παραβάτες, που φτάνουν μέχρι την αποβολή τους από το πανεπιστήμιο. Φυσικά, ούτε λόγος περί μεταφοράς μαθημάτων και καθυστέρησης σπουδών. 

Ολα τα πανεπιστημιακά κτίρια φυλάσσονται αυστηρά στις πύλες τους –στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι μεσαιωνικά και περιτοιχισμένα–  και δεν επιτρέπεται η είσοδος σε όσους δεν είναι μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ούτε καν οι φοιτητές άλλων κολεγίων –το πανεπιστήμιο αποτελείται από δεκάδες κολέγια– μπορούν να μπαινοβγαίνουν κατά το δοκούν σε εγκαταστάσεις που δεν ανήκουν στο δικό τους κολέγιο. Στην Οξφόρδη, το πανεπιστήμιο βρίσκεται στην ολότητά του σχεδόν μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, όπως άλλωστε πολλά ανώτατα ιδρύματα στον κόσμο και στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, το πανεπιστήμιο είναι η ομώνυμη πόλη, με την παρουσία της αστυνομίας συνεχή, εμφανή και έτοιμη να επέμβει οπουδήποτε, αν και όταν χρειάζεται. Δεν παρατηρούνται φαινόμενα βίας, βανδαλισμών και άλλων ποινικών αδικημάτων μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους, αν όμως απαιτηθεί η επέμβασή τους, οι αστυνομικοί θα το κάνουν χωρίς χρονοτριβή ή πολλές κουβέντες. Ανάλογα, ίσως με κάποιες παραλλαγές, είναι τα μέτρα που ισχύουν για τη φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα εάν βρίσκονται σε αστικό περιβάλλον. 

Μέσω Οξφόρδης προσπάθησε να προβάλει τις απόψεις του ο Αντ. Τζανακόπουλος, γι’ αυτό επιβάλλεται η αναφορά στην… «επιστημονική» αλήθεια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή