Επιχειρήματα κατά και υπέρ του ελληνικού #ΜeΤoo

Επιχειρήματα κατά και υπέρ του ελληνικού #ΜeΤoo

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πρόλαβε να κλείσει πενθήμερο το ελληνικό ΜeΤoo και άρχισε η προσπάθεια αποδόμησής του. Στο τέλος, να δείτε, που θα κληθούν οι γυναίκες να ζητήσουν και συγγνώμη για τη χρόνια κουλτούρα ιδιοκτησιακής σχέσης που έχουν αναπτύξει οι άνδρες με τα γυναικεία σώματα. 

Επιχείρημα πρώτο των αμφισβητιών: Ναι #metiSofia, αλλά μην αρχίσει τώρα κάθε μία να μας λέει τον πόνο της για πριν από 25 χρόνια, που τη στρίμωξε στο ασανσέρ το στέλεχος τάδε. 

Απάντηση: Ναι, γιατί αν δεν το καταλάβατε, σχεδόν κάθε γυναίκα έχει κάποιο τραύμα αυτού του είδους, μεγαλύτερο ή μικρότερο. Θα μας συνταγογραφήσετε λίστα με περιστατικά κακοποίησης, άξια αναφοράς; Τι σας ικανοποιεί; Βιασμός με απειλή υπό τον όρο ότι το θύμα είναι κάτω των 16 ετών ή επιτρέπεται και κάτι λιγότερο κακουργηματικό; 

Επιχείρημα δεύτερο: Ολες αυτές οι γυναίκες το κάνουν για να εξασφαλίσουν δημοσιότητα.

Απάντηση: Το κάνουν γιατί, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες καταπίεσης, η πρώτη γυναίκα που αφηγήθηκε με θάρρος την εμπειρία της αποθεώθηκε διακομματικά και κλήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για να λάβει εύσημα για τη γενναιότητά της. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα οι γυναίκες διέτρεχαν τον κίνδυνο να κατηγορηθούν στον επαγγελματικό τους χώρο, στους φίλους και στην οικογένειά τους, να εξηγήσουν γιατί δέχθηκαν να ακολουθήσουν τον θύτη, γιατί φλέρταραν μαζί του, αλλά δεν ήθελαν να κάνουν έρωτα μαζί του. 

Επιχείρημα τρίτο: Θα ποινικοποιήσουμε το φλερτ; 

Απάντηση: Οχι, αλλά το φλερτ προϋποθέτει συναίνεση, ρητή συναίνεση μέχρι τέλους. Και αυτή με τη σειρά της αποκλείει εξ ορισμού σχέσεις εξουσίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Επιχείρημα τέταρτο: Πολλές γυναίκες έχουν χρησιμοποιήσει την εμφάνισή τους για να ανέλθουν επαγγελματικά, δεν δικαιούνται τώρα να αφηγηθούν πώς πήγε να ασκήσει εξουσία πάνω τους ο άλλοτε προϊστάμενός τους.

Απάντηση: Είναι δικαίωμά τους να κάνουν ό,τι θέλουν με το σώμα τους. Δεν είναι δικαίωμα των άλλων να κάνουν ό,τι θέλουν με το δικό τους σώμα. 

Επιχείρημα πέμπτο: Ωραία, αλλά όπως και με την περίπτωση της Μπεκατώρου, τα περισσότερα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Απάντηση: Καλή προσπάθεια, αλλά όπως και στην περίπτωση του παράγοντα που κατονόμασε η Μπεκατώρου οι περισσότεροι θύτες είναι κατά συρροήν. Η ολυμπιονίκης κατέθεσε χθες ότι θύμα του ίδιου ανθρώπου ήταν μια συναθλήτριά της και φαίνεται πως το αδίκημα αυτό δεν έχει παραγραφεί. 

Συμπέρασμα: Το ελληνικό ΜeΤoo είναι και ένας δρόμος προς την απόλυτη χειραφέτηση των γυναικών: την ανάκτηση του σώματός τους. Και σε αυτήν τη διαδικασία, για πρώτη φορά, οι άνδρες καλό είναι να δευτερολογήσουν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή