Θρησκεία, πολιτική και διπλωματία…

Θρησκεία, πολιτική και διπλωματία…

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ότι «το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, είναι πολιτικό κόμμα, είναι πολιτική επιδίωξη και είναι οι άνθρωποι του πολέμου», προκάλεσαν έκπληξη. 

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ένας μετριοπαθής ηγέτης, βαθιά φιλοσοφημένος, που μετράει την κάθε λέξη που εκστομίζει και ορθώς, διότι ξέρει πως ο λόγος του μπορεί να προκαλέσει όχι μόνον εκκλησιαστικά, αλλά και πολιτικά γεγονότα, ενίοτε με πολύπλοκες προεκτάσεις. Οπως τώρα, που οι ατυχείς αναφορές του στο Ισλάμ ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στον μουσουλμανικό κόσμο, με πρώτη βεβαίως την Τουρκία. Ο στριμωγμένος Ερντογάν άρπαξε την ευκαιρία να εμφανιστεί δικαιωμένος στους ισχυρισμούς του ότι οι Ευρωπαίοι, με πρώτους και καλύτερους τους Ελληνες, έχουν δαιμονοποιήσει το Ισλάμ και συμπεριφέρονται ρατσιστικά στους μουσουλμάνους.

Εχυσαν μπόλικο ανθελληνικό και αντιχριστιανικό δηλητήριο στην κοινωνία της Τουρκίας οι μηχανισμοί του, ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ έσπευσε να εργαλειοποιήσει τις δηλώσεις συνδέοντάς τες με τις τρέχουσες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. «Το γεγονός ότι μια τέτοια δήλωση έγινε σε μια στιγμή που γίνονται οι προετοιμασίες για τις διερευνητικές συνομιλίες έχει επίσης νόημα, και είναι ένα ατυχές βήμα προς την υπονόμευση της διαδικασίας», σημείωνε στη σχετική ανακοίνωσή του.

Δεν θυμάμαι να έχει υπάρξει τόση, υπόκωφη έστω, οργή στους μετριοπαθείς στη συντριπτική τους πλειονότητα συμπατριώτες μας μουσουλμάνους, στη Θράκη, πλην των θλιβερών γεγονότων του 1991. Ούτε μου έρχεται στον νου άλλη ανακοίνωση των νόμιμων μουφτήδων τους, στην οποία να διαμαρτύρονται ότι ο Αρχιεπίσκοπος αδικεί τους πιστούς και προσβάλλει το θρησκευτικό τους αίσθημα.

Εγινε ζημιά, ας ελπίσουμε πρόσκαιρη, στην εξωτερική πολιτική της χώρας από τις δηλώσεις του Μακαριώτατου και όχι μόνο στις σχέσεις με την Τουρκία. Η είδηση έκανε τον γύρο του μουσουλμανικού κόσμου, από μεγάλα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα, που επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, αν δεν καθοδηγούν, τη μουσουλμανική κοινή γνώμη σε χώρες όπως Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, με τις οποίες η Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία οικοδόμησης συμμαχιών που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά της. Προφανώς και ο κ. Ιερώνυμος δεν πιστεύει ότι «το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία», ούτε ότι οι μουσουλμάνοι είναι «οι άνθρωποι του πολέμου», γιατί θα ήταν σαν να δικαίωνε τους φανατικούς ισλαμιστές που θεωρούν όλους τους χριστιανούς «σφαγείς σταυροφόρους». Η «σφαίρα», όμως, με το που θα φύγει από τη θαλάμη δεν γυρίζει πίσω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή