Θεωρείο (23/01/21)

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καϊλή για… αντιπρόεδρος   

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η Εύα Καϊλή έχει αρκετές πιθανότητες στο να αναλάβει αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, μία θέση αναμφισβήτητα υψηλή για τη Θεσσαλονικιά πολιτικό. Για να γίνει κάτι τέτοιο, πάντως, θα πρέπει οι μεγάλες πολιτικές ομάδες να μην κατεβάσουν κάποια γυναίκα, και έτσι η Καΐλή, που στηρίζεται πολύ από τους Σοσιαλιστές να καταλάβει το αξίωμα.

Εσωκομματική ουρά

Η Εύα, πάντως, δεν στηρίζεται μόνο από τους Ευρωπαίους, αλλά όπως μαθαίνω και από το κόμμα της. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, δεδομένου πως οι σχέσεις της με τη Χαρ. Τρικούπη είναι διαχρονικά κακές, αλλά ενόψει εκλογών φαίνεται πως η Φώφη κάνει διάφορα ανοίγματα, μεταξύ των οποίων και στην Καϊλή. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά, αφού αν θυμάστε και τον Σεπτέμβριο του 2018 υπήρξε προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών με αντικείμενο συζήτησης τότε, την κάθοδο της Καϊλή στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η άποψη της στήλης, πάντως, είναι πως η Εύα αφού έχει αποκλείσει δική της υποψηφιότητα  –για τώρα– θα κινηθεί προς Ανδρέα Λοβέρδο. Ηδη, φίλοι της στη συμπρωτεύουσα έχουν αρχίσει να κινούνται υπέρ του Ανδρέα.

Στοπ σε Τίρανα, Σκόπια

Η προχθεσινή Σύνοδος Κορυφής για την πανδημία είχε στην ατζέντα και τη βοήθεια γειτονικών χωρών που δεν θα προμηθευτούν άμεσα εμβόλια, καθώς είναι υπό ένταξη. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα έχει προσφέρει σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία τη δυνατότητα εμβολιασμού σε κάποιους επαγγελματίες υγείας, αλλά για κάτι περισσότερο ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στον ερχόμενο Απρίλιο, αφού οι δόσεις των εμβολίων παραδίδονται σε όλες τις χώρες με το σταγονόμετρο.  

Το γύρισε

Η Κεραμέως για ένα μεγάλο διά-στημα πριν από τον ανασχηματισμό συγκέντρωνε τα πυρά της… μισής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Ηδη, πριν από τον ανασχηματισμό σας είχα γράψει πως είχε αρχίσει να το ισορροπεί. Με το τελευταίο νομοσχέδιο μάλλον το γύρισε. Τα όσα προβλέπει το ν/σ, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση της ασφάλειας στα ΑΕΙ, έχουν συσπειρώσει την παραδοσιακή βάση της Ν.Δ. που θέλει να μπει τάξη στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δ. Μαρκόπουλος, που ενώ ασκούσε διαρκώς κριτική στην υπουργό, έχει εξελιχθεί σε φανατικό υποστηρικτή της.

Αγχος

Εμπειροι παρατηρητές στις Βρυξέλλες μου είπαν πως μετά την τελευταία επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαπίστωσαν ένα άγχος του Τούρκου ΥΠΕΞ. Τι μπορεί να είναι αυτό; Ισως θεωρεί πως το Παλάτι και ειδικά ο Ιμπραήμ Καλίν τον… καπελώνει και θέλησε να κάνει αισθητή την παρουσία του στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή