#MeΤoo, μια ανδρική δευτερολογία

#MeΤoo, μια ανδρική δευτερολογία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πράγματι ακατανόητο τι χαρά και τι ικανοποίηση μπορεί να νιώθει ένας άνδρας όταν η γυναίκα που επιθυμεί, υποκύπτει, ενδίδοντας σε ένα στυγνό εκβιασμό. «Ή έρχεσαι μαζί μου ή σε σβήνω από τον χάρτη». Πώς μπορεί να αισθάνεται ένας άνδρας όταν στερείται την ικανοποίηση της ερωτικής κατάκτησης ή με το βίωμα της απόρριψης; Οταν ολόκληρη τη διαδικασία του ερωτικού παιχνιδιού την ευτελίζει σε έναν κυνικό εκβιασμό; Πόσο ζωώδης είναι η συμπεριφορά του όταν εκμεταλλεύεται σεξουαλικά μια δεδομένη σχέση εξάρτησης; Προφανώς σε αυτές τις χαμερπείς συμπεριφορές η γενετήσια ορμή ακυρώνει τις οποιεσδήποτε κοινωνικές αναστολές, υποβιβάζοντας την ανθρώπινη συμπεριφορά σε αυτήν ενός ζώου. Και το κυριότερο. Ενας άνδρας που χρησιμοποιεί την ιεραρχική-εξουσιαστική σχέση του με το θύμα για να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές ορμές του, είναι κατά βάση ένα ανασφαλές άτομο που ουδεμία εμπιστοσύνη έχει στον εαυτό του. Γυμνός από τις εξουσίες του δεν έχει καμιά αξία και το ξέρει.

Στον αφελή αντίλογο πως σε συγκεκριμένους χώρους «έτσι παίζεται το παιχνίδι», η απάντηση είναι, ναι, έτσι παίζεται και αυτό ακριβώς το γεγονός στηλιτεύουμε, που, πέραν όλων των άλλων ηθικών και ποινικών παραπτωμάτων, νοθεύει και τον ανταγωνισμό. Αυτός που έχει την εξουσία αξιολογεί τις υφιστάμενές του με βάση πλέον την προθυμία τους να ενδώσουν στις ορέξεις του και όχι τις ικανότητες τους.

Και εδώ βέβαια ελλοχεύει ο κίνδυνος το κίνημα #MeToo να εξελιχθεί σε ένα κίνημα «επωνύμων». Προβάλλονται οι καταγγελίες γυναικών που ανελίχθηκαν ή καταγγελίες γυναικών –που δεν ενέδωσαν– κατά «επωνύμων» που, για αυτόν τον λόγο, «έθαψαν» την καριέρα τους. Αυτές οι υποθέσεις «πουλάνε» στα ΜΜΕ. Είναι κάτι μεταξύ καταγγελίας και κουτσομπολιού. Αλλους τους αγανακτεί και άλλους τους «γαργαλάει». Ποιος, όμως, και γιατί να ασχοληθεί με την Κατερίνα από τα δυτικά προάστια που υφίσταται τη σεξουαλική παρενόχληση από το αφεντικό της; Τι φωνή έχει; Το πολύ πολύ να μιλήσει στη γνωστή τηλεφωνική γραμμή. Αισθάνεται αδύναμη μέσα στην ανωνυμία της. Εκεί βρίσκονται τα προσωπικά δράματα, καθώς δεν υπάρχει διέξοδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή