ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι ανοικτές γραμμές βοηθούν πάντα

Ελλάδα και Τουρκία θα καθίσουν έπειτα από πολύ καιρό στο ίδιο τραπέζι. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά από αυτήν τη συνάντηση. Καλό θα ήταν ασφαλώς να μην υπάρξει χοντρή εμπλοκή «με το καλημέρα». Αυτό θα φανεί γρήγορα και θα εξαρτηθεί από το αν η Αγκυρα θα αρχίσει τη συζήτηση σε λογική βάση ή αν θα επιμείνει να θέσει θέματα «γκρίζων ζωνών» και αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι εξαιρετικά έμπειρος και ξέρει καλά να «συζητά» χωρίς να «διαπραγματεύεται».

Ο Ερντογάν θέλει, προφανώς, να κάνει ανοίγματα αυτή την περίοδο τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Από την Ε.Ε. θα ήθελε ένα νέο πακέτο για το προσφυγικό, με χρήματα όμως που θα πάνε κατευθείαν στο τουρκικό κράτος. Στόχος είναι ένα restart της ευρωτουρκικής σχέσης, και σε αυτό βασίζεται κυρίως στο Βερολίνο. Ο Ερντογάν θέλει επίσης να αποφύγει κλυδωνισμούς που θα επιδεινώσουν την ήδη πολύ κακή κατάσταση της οικονομίας του.

Η Αγκυρα καταλαβαίνει πως για να πετύχει τον στόχο της και να περάσει τον σκόπελο της επόμενης Συνόδου Κορυφής, πρέπει να αποφύγει τις εντάσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Τούρκος πρόεδρος περιμένει ταυτόχρονα να ανοίξει τα χαρτιά της η κυβέρνηση Μπάιντεν. Αυτό θα πάρει καιρό. Οι άνθρωποι που τοποθετούνται σε θέσεις-κλειδιά δεν έχουν ακόμη καθίσει στο γραφείο τους και θα απαιτηθούν μερικές εβδομάδες για να λειτουργήσουν συγκροτημένα.

Οι Τούρκοι δεν θα ήθελαν, πάντως, να είναι μια ελληνοτουρκική κρίση η πρώτη με την οποία θα ασχοληθεί το επιτελείο του νέου προέδρου. Ισως γιατί καταλαβαίνουν τους κινδύνους και τις πιθανότητες να γίνει μπούμερανγκ μία ακόμη πρόκληση τύπου «Ορούτς Ρέις». Ψάχνουν τώρα να βρουν επαφές στη νέα κυβέρνηση και ανθρώπους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον νέο πρόεδρο.

Η συζήτηση δεν βλάπτει σχεδόν ποτέ. Αντιθέτως, η Ιστορία έχει αποδείξει ότι οι ανοικτές γραμμές βοηθούν. Διαπραγμάτευση δεν θα γίνει πάντως αύριο, αυτό είναι βέβαιο.

Θα απογοητευθούν ασφαλώς δύο κατηγορίες αναλυτών. Αυτοί που ζουν στα σύννεφα και ονειρεύονται ότι μπορεί αύριο να λυθούν κατά τρόπο μαγικό τα πάντα. Κάνουν λάθος να περιμένουν κάτι τέτοιο, διότι η Τουρκία και ο Ερντογάν του σήμερα δεν έχουν καμία, μα καμία σχέση με το 2004. Θα απογοητευθούν όμως κι εκείνοι που παραδοσιακά αναζητούν προδότες και προδοσίες. Ψυχραιμία χρειάζεται και καθαρό μυαλό. Προς το παρόν κερδίζουμε χρόνο, ίσως και λίγη ηρεμία για ένα διάστημα.