Δεν γνωρίζω, δεν απαντώ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανένας δεν μπορεί να τα ξέρει όλα. Ούτε καν ο Φάουστ του Γκαίτε, κι ας «σπούδασε φιλοσοφία, ιατρική και νομική, και δυστυχώς θεολογία» (στη μετάφραση του Πέτρου Μάρκαρη). Ενας μόνο ρόλος είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του παντογνώστη: ο ρόλος του κυβερνητικού εκπροσώπου. 

Προς Θεού, ούτε αυτός γνωρίζει τα πάντα. Η ιδιότητά του, όμως, του επιτρέπει να υποκρίνεται ότι τα γνωρίζει. Κυρίως, δε, του επιτρέπει να μη νιώθει τύψεις για την παράστασή του, για μιαν υπόκριση φορτωμένη υποκρισία. Είναι τέχνη θαυμαστή να σε ρωτούν πιεστικά για το άλφα, όπου η κυβέρνησή σου απέτυχε παταγωδώς, κι εσύ να εκθειάζεις πλατειαστικά το ωμέγα, όπου τα πράγματα πάνε καλούτσικα. Το σπουδαίο της τέχνης αυτής δεν είναι η ευχέρεια στην ψευδολογία. Είναι η ικανότητα να συγκρατείς το γέλιο σου τη στιγμή της ψευδολογίας.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης πρωτοτύπησε. Ερωτηθείς για την εφαρμογή κόφτη στις αγορές, απάντησε ότι «δεν γνωρίζει το συγκεκριμένο θέμα». Μέχρι και μπράβο θα μπορούσαμε να του πούμε για την απροσδόκητη ειλικρίνειά του. Το «μπράβο» μας, όμως, δεν θα το προσυπέγραφαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Πάνος Σταμπουλίδης. Και οι δύο είχαν προαναγγείλει την εφαρμογή κόφτη αρκετά πριν από την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Δεν είχαν φροντίσει, ωστόσο, να το πουν στον αξιωματούχο που οφείλει να υπερασπίζει την κυβέρνηση βρέξει-χιονίσει. Κι αν δεν είσαι Γεωργιάδης, πώς να προλάβεις κάθε μέρα να παρακολουθήσεις όλα τα κανάλια και τα ραδιόφωνα, συν τουίτερ και φέισμπουκ; Οπότε; Οπότε δηλώνεις άγνοια. Βεβαίως, έτσι εκθέτεις την κυβέρνησή σου σαν επιτελικώς ανοργάνωτη και ασυντόνιστη. Αυτό όμως έχει πάψει να είναι είδηση.

Δυστυχώς, ούτε και το καπέλωμα της επιτροπής λοιμωξιολόγων από την κυβέρνηση είναι είδηση. Βγήκε μες στα χαράματα ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. να ανακοινώσει ότι έως την 1η Φεβρουαρίου απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των εκατό ατόμων και επικαλέστηκε εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Μόνο που τέτοια εισήγηση δεν υπήρχε, όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μέλος της επιτροπής. Ούτε απαγόρευση των συναθροίσεων υπήρχε, αυτό όμως δεν εμπόδισε τους ειδικευμένους στους λιβανωτούς να δοξολογήσουν την απαγόρευση σαν «χαλάρωση». Υπάρχουν άραγε επαρκή αποθέματα λιβανιού ή θα χρειαστεί να φυτέψουμε «ιερές βοσβελίες» στον Εθνικό Κήπο, να μας δίνουν την αρωματική ρητίνη τους; Ο χρόνος θα δείξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή