ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεωρείο (28/01/21)

Ψηφιακός «Ψυχρός Πόλεμος»

Μία αθέατη μάχη, χωρίς όπλα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και Ε.Ε. με αιχμή του δόρατος τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο Μακρόν, βλέποντας πού θα παίζεται το παιχνίδι στο μέλλον, έχει προτείνει εδώ και καιρό τη δημιουργία ενός γαλλικού cloud με το όνομα GaiaX. Για να συνεννοούμαστε πρόκειται για ένα τεχνολογικό «σύννεφο» που θα αποθηκεύει δεδομένα. Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα από τη χρήση των κινητών πηγαίνουν σε ΗΠΑ και Κίνα. Η Γερμανία κάθε άλλο παρά θέλει να μείνει πίσω σε αυτό το παιχνίδι, που όποιος το κερδίσει θα έχει μία τεράστια δύναμη στα χέρια του και το προβάδισμα του μέλλοντος. Τελικά στο πρότζεκτ GaiaX μπήκαν και γερμανικές εταιρείες και έτσι επήλθε ισορροπία, καθώς συμμετέχουν 11 γαλλικοί και 11 γερμανικοί κολοσσοί. Είναι προφανές πως αυτή η προσπάθεια κάθε άλλο παρά αρέσει σε ΗΠΑ και Κίνα.

Αντιδρά το Παρίσι

Και εσωτερικά πάντως της Ε.Ε. υπάρχει διχασμός. Η Γερμανία έχει προτείνει εδώ και καιρό τη δημιουργία μιας κεντρικής ευρωπαϊκής αρχής που θα θέτει τους κανόνες και θα έχει τον έλεγχο του Διαδικτύου. Η Γαλλία, όμως, που γνωρίζει πως όταν μιλάμε για ευρωπαϊκή αρχή ο έλεγχος είναι κατά βάσιν στη… Γερμανία, αντιδρά. Ο Γάλλος… Πιερρακάκης –υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων– Σεντρίκ Ο, έχει αναπτύξει μεγάλη κινητικότητα στο θέμα, με το Παρίσι να προκρίνει την άποψη πως το κάθε κράτος πρέπει να έχει ανεξάρτητα αυτό τον έλεγχο. Δεν είναι άλλωστε μικρό πράγμα. Μιλάμε για τον έλεγχο του Ιντερνετ και ουσιαστικά τη συλλογή data. Η Ελλάδα σε όλο αυτό έχει κάνει βήματα, αλλά πρέπει να μπει ακόμα πιο ενεργά στον πόλεμο του μέλλοντος.

Διπλωματική ευγένεια

Η κίνηση του Ζόραν Ζάεφ να αποστείλει μέσω του Ελληνα πρέσβη στα Σκόπια, Ρούσσου Κούνδουρου, πρόσκληση στον Κυρ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία, στην παρούσα φάση είναι μία διπλωματική αβρότητα και όχι κάτι παραπάνω. Στην ίδια συνάντηση, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας διαβίβασε μήνυμα για «τη συνέχιση της φιλίας μέσω της προώθησης της συνεργασίας σε τομείς σημαντικούς για τους πολίτες των δύο χωρών, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης».

Κανένα σχόλιο

Αν δεν το καταλάβατε, να σας πω πως το Μαξίμου δεν απάντησε με κανένα σχόλιο στο άρθρο του Αλ. Τσίπρα (News247) στο οποίο μιλούσε για την ανάγκη συνεννόησης και καλούσε την κυβέρνηση να πράξει το εθνικά επωφελές και όχι το κομματικά αναγκαίο. Η επιλογή να μη δοθεί απάντηση στο άρθρο, σαν να μην υπήρξε, αποδείχθηκε ορθή, καθώς λίγη ώρα μετά ο Ν. Ηλιόπουλος εξέδιδε ανακοίνωση με την οποία κατηγορούσε τον Μητσοτάκη για τις… καθυστερήσεις στις παρτίδες των εμβολίων.