Η ιστορία άλλης μιας ψεύτικης είδησης

Η ιστορία άλλης μιας ψεύτικης είδησης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οχι, μπαμπά, εσύ δεν έκανες το εμβόλιο της AstraZeneca, μην ανησυχείς», ακούω τον απέναντι συνάδελφο να λέει στον ανήσυχο πατέρα του, ο οποίος μόλις έχει ακούσει στις ειδήσεις ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 8% σε όσους είναι άνω των 65 ετών. Η «αποκάλυψη» φιλοξενήθηκε σε δύο γερμανικές εφημερίδες, μια αμφισβητούμενου κύρους, την Bild, αλλά και μια υπεράνω υποψίας, την Handelsblatt. Τα δύο φύλλα δημοσίευσαν την είδηση, επικαλούμενα ανώνυμη πηγή της γερμανικής κυβέρνησης. Την επόμενη ημέρα, το ποσοστό 8% διαψεύστηκε από όλους: την ίδια την εταιρεία, τους επιστήμονες που έκαναν τις δοκιμές και τη γερμανική κυβέρνηση. Eπρόκειτο για παρεξήγηση. Το ποσοστό 8% αφορά τη συμμετοχή των άνω των 65 στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου και όχι την αποτελεσματικότητά του. Μπορεί πράγματι να αποδειχθεί πως η κάλυψή του ίσως να είναι προβληματική στους ηλικιωμένους και αυτό να σημάνει άλλου είδους στρατηγική διανομής των διαφορετικών εμβολίων. Ωστόσο, η ασυνείδητη διαρροή, η οποία σπέρνει τον πανικό σε κοινωνικές ομάδες που έχουν κάθε λόγο να φοβούνται περισσότερο τον κορωνοϊό, είναι πραγματικά εξοργιστική. 

Ερχεται να προστεθεί σε εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας για τοποθέτηση τσιπ μέσω εμβολίων, αλλά και σε ηπιότερης μορφής fake news, όπως για παράδειγμα ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα για τη γονιμότητα των γυναικών. Χθες, δύο γυναίκες πανεπιστημιακοί της λοιμωξιολογίας στο Γέιλ έγραψαν στους New York Times πόσο τις προβληματίζουν αυτές οι φήμες, που επίσης προήλθαν από το γεγονός ότι οι αρχικές κλινικές δοκιμές των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna δεν συμπεριέλαβαν γυναίκες που κυοφορούν ή θηλάζουν. «Ανησυχούμε πόσο ανακριβείς, ακραίες και διαδεδομένες έχουν γίνει αυτές οι θεωρίες, επειδή ο εμβολιασμός παραμένει ο καλύτερος τρόπος προστασίας των γυναικών των ίδιων, αλλά και των οικογενειών τους», έγραψαν οι Ακίκο Ιβασάκι και Αλις Λου Κάλιγκαν, που καταγγέλλουν τους αντιεμβολιαστές για εργαλειοποίηση των γυναικών με στόχο την προώθηση της ατζέντας τους. Και σε αυτήν την περίπτωση η στοχοποίηση γίνεται εις βάρος της πλέον ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού, των νέων γυναικών, που έχουν δοκιμαστεί δυσανάλογα από την πανδημία. 

Ο μαζικός εμβολιασμός και η εξασφάλιση ανοσίας στον γενικό πληθυσμό είναι ζωτικής σημασίας για να ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη διαδικασία, λόγω του ανταγωνισμού των χωρών με τις φαρμακευτικές εταιρείες, της ανεπάρκειας στην παραγωγή και των δεδομένων ανισοτήτων ανάμεσα στον ανεπτυγμένο και στον Τρίτο Κόσμο, υπονομεύουν τον τελικό στόχο, συνεπώς και τη διασφάλιση κοινωνικής ειρήνης. Η ευθύνη του Τύπου και όσων διοχετεύουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι τεράστια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή