Βαλκανική «κουζίνα» εν μέσω πανδημίας

Βαλκανική «κουζίνα» εν μέσω πανδημίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η διαμάχη Ε.Ε. και AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των δόσεων του εμβολίου ανατρέπει σχεδιασμούς και προκαλεί εκνευρισμό, δεκατρία κράτη-μέλη της Ε.Ε., με κοινή επιστολή τους, ζήτησαν από την Κομισιόν να στείλει εμβόλια κατά του κορωνοϊού στα Βαλκάνια, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν και οι χώρες αυτές την πανδημία. Από τη λίστα απουσιάζει η Ελλάδα. Δεν γνωρίζουμε τον λόγο για τον οποίο δεν υπήρχε ελληνική υπογραφή κάτω από ένα τέτοιο κείμενο, ούτε μας είναι γνωστή κάποια ξεχωριστή ελληνική πρωτοβουλία για ένα θέμα που έχει αναστατώσει τους βόρειους γείτονές μας, πλην κάποιων, μάλλον υποτονικών, δηλώσεων των κ. Βαρβιτσιώτη και Κοντοζαμάνη, που περισσότερο απευθύνονταν στο εσωτερικό παρά στις με κοινή αγωνία για το εμβόλιο βαλκανικές πρωτεύουσες.

Προφανώς και η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να καλύψει τις δικές της ανάγκες για να βοηθήσει και τους γείτονές της. Ομως, έχει σημασία να δείξει ότι μεριμνά γι’ αυτούς την ώρα που με αφορμή και το εμβόλιο οι πάσης φύσεως «μάγειροι» της βαλκανικής κουζίνας επιχειρούν να φτιάξουν το δικό τους κομμάτι «πίτας» στο παιχνίδι επιρροής, με γεωπολιτικό εργαλείο το εμβόλιο. Ηδη τα Σκόπια, ενώπιον του κινδύνου να μείνει ανεμβολίαστος ο πληθυσμός, συζητούν με τους Κινέζους για την αγορά διακοσίων χιλιάδων δόσεων και οι Ρώσοι προσπαθούν να πουλήσουν το εμβόλιό τους στη Βόρεια Μακεδονία μέσω Σερβίας. 

Δεν πρέπει να πάει μία ακόμη ευκαιρία χαμένη. Τούτες τις κρίσιμες ώρες, οι πολίτες των χωρών των (δυτικών) Βαλκανίων δεν θα πρέπει να αισθανθούν άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας, και ο Εντι Ράμα (δικαίως) διαμαρτύρεται.

Δεν πάει πολύς καιρός που τους πληθυσμούς τους σάρωσε κύμα απογοήτευσης από το ευρωπαϊκό μπλόκο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και «καπάκι» δέχονται και νέα ψυχρολουσία, πιο σοβαρή, από τους Ευρωπαίους συμμάχους. Η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί στο πλευρό τους εάν θέλει να την αισθανθούν ως τη δική τους φωνή, το όχημα που θα τους οδηγήσει στην Ενωμένη Ευρώπη. Για να νομιμοποιείται να διεκδικεί ρόλο «leader» στα Βαλκάνια. Εχουμε και έναν επιπλέον λόγο εμείς οι Ελληνες να θέλουμε να εμβολιαστούν όσο πιο γρήγορα οι βόρειοι γείτονες, ειδικά οι Αλβανοί και οι Βορειομακεδόνες. 

Σε λίγο θα ανοίξουν οι δουλειές στις γεωργικές καλλιέργειες, οπότε θα χρειαστεί να περάσουν τα σύνορά μας χιλιάδες εποχικοί εργάτες από τις δύο χώρες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι, ενώ έπεται ο τουρισμός, με τους Βαλκάνιους παραδοσιακά να κατηφορίζουν πρώτοι… 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή