Άγγελος Συρίγος: Ψαλίδια

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άγγελος Συρίγος: Ψαλίδια-1Το κλιπάκι διαρκούσε 12 δευτερόλεπτα. Οσο χρειαζόταν για να ακουστεί ο υφυπουργός Παιδείας να εκστομίζει ότι το 1969 υπήρχαν αστυνομικά τμήματα μέσα στα πανεπιστήμια. Τόσο ήταν αρκετό, για να κατηγορηθεί ο Συρίγος ότι «επικαλείται τις πρακτικές της χούντας» προκειμένου να στηρίξει τα σχέδια της κυβέρνησης.
 
Οποιος μιλάει ελληνικά μπορεί να δει το βίντεο της εκδήλωσης από όπου ψαλιδίστηκε η φράση, για να καταλάβει το νόημα μέσα στα συμφραζόμενά της. Για όποιον δυσκολεύεται, το εξήγησαν οι συνομιλητές του Συρίγου στην εκδήλωση – ο πρόεδρος της Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Γιάννης Ιωαννίδης, και ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης. Κανείς από τους δύο δεν συμφωνεί με τον υφυπουργό ή με το σχέδιο της κυβέρνησης. Αμφότεροι, όμως, αναγνώρισαν κατηγορηματικά ότι η αναφορά ήταν μόνον ιστορική. Είναι σαν να είχε πει ότι το ’73 μπήκε τανκ στο Πολυτεχνείο· και μετά να του καταλογιζόταν ότι απεργάζεται τον εξοπλισμό της πανεπιστημιακής αστυνομίας με άρματα.
 
Παρ’ όλα αυτά, τα κοινωνικά δίκτυα έβραζαν. Αλλά, εντάξει. Ετσι είναι τα κοινωνικά δίκτυα. Το διάνυσμα της προσοχής στην κατανάλωση της διαδικτυακής πληροφορίας δεν υπερβαίνει τα 12 δευτερόλεπτα. Ο Συρίγος ήταν καταδικασμένος να υποστεί τρολάρισμα. Το πρόβλημα, όμως, εδώ δεν είναι το ψηφιακό λιντσάρισμα – που συχνά ξεχνιέται με το που θα σβήσουν οι οθόνες. Το πρόβλημα δεν είναι καν ότι ακόμη και τα δοκιμασμένα φίλτρα αργής πληροφόρησης και νηφάλιου πολιτικού διαλόγου –ο Τύπος και τα κόμματα– αναπαρήγαγαν και μεγέθυναν προπαγανδιστικά την τρολιά. Το πρόβλημα είναι η ακόρεστη δίψα για χούντα.
 
Ενας κλάδος του πολιτικού συστήματος αδυνατεί να υπάρξει χωρίς να έχει απέναντί του το φάντασμα μιας εκτροπής. Εχει ανάγκη από «όπλα στα πανεπιστήμια» – που διαψεύσθηκαν ξανά και ξανά. Εχει ανάγκη από «κάμερες μέσα στα αμφιθέατρα» – που δεν προβλέπονται· «απαγόρευση συναθροίσεων» – με χιλιάδες να συγκεντρώνονται στο κέντρο της Αθήνας. Εχει ανάγκη από «αναστολή κοινοβουλευτικής λειτουργίας» – με όλους τους βουλευτές να μιλούν και να ψηφίζουν, έστω και εξ αποστάσεως.
 
Θα μπορούσε κάποιος να δικαιολογήσει την καλλιέργεια αυτών των φοβιών ως απώτερη μετατραυματική παρενέργεια ιστορικών βιωμάτων. Σχεδόν μισός αιώνας δημοκρατικής ομαλότητας δεν έχει καταφέρει να ξεριζώσει την καχυποψία. Ομως, το εκτροφείο των βρικολάκων δεν αλέθει μόνο ύλη του παρελθόντος. Εχει και νέες πηγές. Εχει νέα πελατεία, χωρίς ιστορικά τραύματα. Χωρίς κοινή πολιτική καταγωγή. Αλλά με κοινή αντιπολιτική κοίτη.
 
«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία ως αφορμή για να βάλει σε όλον τον πληθυσμό τις αλυσίδες της κηδεμονίας και της ανελευθερίας». «Η χώρα είναι μια κορωνοδικτατορία». Οχι, δεν είναι δηλώσεις στελεχών της Αριστεράς. Δεν είναι αποσπάσματα από το κύριο άρθρο της «Αυγής». Είναι δηλώσεις του Μπγερν Χέκε και του Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Στελεχών της γερμανικής Ακροδεξιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή