Θεωρείο (30/01/21)

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παρασκήνιο της απόφασης

Είναι προφανές πως η υπουργός Παιδείας ήθελε τα σχολεία να ανοίξουν. Οπως και ο υπουργός Ανάπτυξης αντίστοιχα θέλει ανοιχτό το λιανεμπόριο. Είναι, όμως, το ίδιο δεδομένο πως ανάμεσα στις προτάσεις των ειδικών που κατατέθηκαν ήταν και αυτή να μην ανοίξουν ούτε τα γυμνάσια και το όλο θέμα να πάρει παράταση για μία εβδομάδα. Σε σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη υπό τον πρωθυπουργό και στην οποία συμμετείχαν οι Γεραπετρίτης, Τσιόδρας, Κικίλιας, Χαρδαλιάς και Κεραμέως, η υπουργός Παιδείας θύμισε δύο πράγματα: πρώτον, πως στις «κόκκινες» περιοχές τα γυμνάσια παρέμειναν ανοιχτά και, δεύτερον, την ανακοίνωση, πριν από μία εβδομάδα, για άνοιγμα των σχολείων. Οπως φάνηκε τα επιχειρήματά της (εισ)ακούστηκαν λογικά και αφού ήταν κάτι που η επιτροπή το άκουγε, τέθηκαν σε ψηφοφορία.

Εσπασε το «δίδυμο»

Τα δεδομένα ήταν δύο: είτε άνοιγμα των γυμνασίων από Δευτέρα είτε παράταση μιας εβδομάδας. Το αποτέλεσμα του κονκλαβίου των ειδικών έβγαλε αποτέλεσμα 18-12 υπέρ του ανοίγματος. Το ενδιαφέρον είναι πως το «δίδυμο» Βατόπουλος και Παναγιωτόπουλος, που πάει πακέτο σε όλα, «έσπασε» για πρώτη φορά καθώς ο μεν Βατόπουλος ψήφισε κατά, ο Παναγιωτόπουλος υπέρ.

Στο παρά πέντε

Πάντως, οι χθεσινές αποφάσεις δεν ήταν εύκολες και ελήφθησαν πραγματικά στο παρά πέντε, καθώς μέχρι τελευταία στιγμή υπήρχαν ζυμώσεις. Πηγή μου μού μετέφερε πως το τελικό κείμενο πριν από τις ανακοινώσεις καθαρογράφηκε μετά τις 4 μ.μ., ενδεικτικό των ζυμώσεων που είχαν προηγηθεί.

Η παρέμβαση Μαυρωτά

Επίσης είχαν χαρακτήρα σίριαλ για όλα τα μέτωπα. Και τούτο συνέβη, καθώς εδώ που έχουμε φτάσει οι αρμόδιοι υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς πίεζαν μέχρι τελευταία στιγμή για τα του κλάδου τους. Ενδεικτικά μόνο να σας αναφέρω πως ο Γ. Μαυρωτάς, γ.γ. Αθλητισμού, ζητούσε το άνοιγμα χαμηλότερων κατηγοριών όπως της Γ΄ Εθνικής, κάτι που βεβαίως δεν έγινε δεκτό, όπως έχει συμβεί αντίστοιχα και με το κυνήγι.

Ηταν… έτοιμος

Φεύγω από τα επιδημιολογικά και πάω στα μεταναστευτικά. Το ΚΥΤ Εβρου επισκέφθηκε χθες ο Κυρ. Βελόπουλος, που βρέθηκε στην ακριτική περιοχή μόνο για αυτόν τον λόγο. Για να είμαι ακριβής ούτε καν για να κάνει επίσκεψη, αλλά μόνο… δηλώσεις. Οταν έφτασε στο Κέντρο, ο διοικητής τού ζήτησε όποτε θέλει να μπει μέσα για να τον ξεναγήσει και να τον ενημερώσει. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αρνήθηκε και κάλεσε την κάμερα για να κάνει δηλώσεις αμέσως με τις οποίες κατακεραύνωσε την κυβέρνηση. Αφού ήξερε ο άνθρωπος τι ήθελε να πει, γιατί να χάνει χρόνο με ξεναγήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή