Εζυγίσθησαν, εμετρήθησαν…

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν γνωρίζουμε και τα 1.000 μέλη ΔΕΠ που έχουν προσυπογράψει την ιδρυτική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών κατά της αστυνόμευσης των ΑΕΙ. Ξέρουμε όμως κάποιους από όσους έστειλαν επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας («Καθημερινή», 29.1.2021) και ξέρουμε επίσης ότι γράμματα γνωρίζουν. Συνεπώς ξέρουν ότι το Σύνταγμα (το οποίο επικαλούνται) απαγορεύει στην κ. Σακελλαροπούλου να πάρει θέση για οποιοδήποτε νομοσχέδιο.

Εστειλαν όμως την επιστολή στην Πρόεδρο για επικοινωνιακούς λόγους, όπως και για τους ίδιους λόγους γράφουν διάφορα αριστερολυρικά, όπως για «την αγωνία μας μπροστά στο ενδεχόμενο να κληθούμε να διαπλάσουμε ελεύθερους και υπεύθυνους επιστήμονες και πολίτες υπό καθεστώς αστυνομικής επιτήρησης». Σιγά την αστυνομία, σιγά την επιτήρηση και σιγά τους «ελεύθερους ανθρώπους» που διαπλάθουν. Κάποιους από αυτούς τους είδαμε προχθές στο πανεπιστημιακό συλλαλητήριο να βαδίζουν σε στρατιωτικό σχηματισμό. Αλλά η ανελευθερία της κομματικής αγέλης είναι για «καλό» σκοπό, οπότε…

Επίσης ξέρουμε ότι ξέρουν την –έστω ελαφράς μορφής– λαθροχειρία που κάνουν, όταν αποκόβουν μια φράση της Προέδρου ότι «[οι] κυβερνώντες υπονομεύουν, άμεσα ή έμμεσα τις μείζονες εγγυήσεις του κράτους δικαίου: την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ελευθεροτυπία και την ελεύθερη έκφραση» («Εφημερίδα των Συντακτών», 2.1.2021). Ξέρουμε και ξέρουν ότι η κ. Σακελλαροπούλου μιλούσε για τους λαϊκιστές, εκείνους που «αμφισβητούν τη φιλελεύθερη δημοκρατία, στο όνομα ενός νέου εθνοκεντρικού προστατευτισμού». Αλλά, τέλος πάντων. Ας το πάρει και αυτό το ποτάμι…

Εντυπωσιακότερη είναι η φοβία τους ότι τα μέτρα φύλαξης, που προτείνει η κυβέρνηση, «καταλύουν τη βασικότερη πρόνοια του Συντάγματός μας για τη θεσμική εγγύηση της ελευθερίας της επιστήμης, της έρευνας και της διδασκαλίας στα πανεπιστήμια». Δεν ξέρουμε αν τους το έχει πει κανείς, αλλά αυτή η πρόνοια έχει καταλυθεί εδώ και δεκαετίες. Αν δεν μας πιστεύουν, ας ρωτήσουν τον Στεφάν Κουρτουά, που εξεδιώχθη από το ΑΠΘ διότι θα παρουσίαζε το σύγγραμμα «Η Μαύρη Βίβλος του κομμουνισμού», τον κ. Γιάννη Πανούση, που τον ασβέστωσαν διότι διαφωνούσαν με την εγκληματολογική του θεωρία, ή έστω τον κ. Νίκο Φίλη, που του απαγόρευσαν να περνάει ακόμη και από το πεζοδρόμιο έξωθεν πανεπιστημίου.

Θα είχαν δίκιο όταν γράφουν ότι «η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων (θα έπρεπε) να υλοποιηθεί από υπηρεσίες που θα επιλέξει η ίδια η διοίκηση των ΑΕΙ». Αλλά αυτό κάναμε 40 χρόνια, και αποδείχθηκε ότι στην «αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων» οι διοικήσεις των ΑΕΙ εζυγίσθησαν, εμετρήθησαν και ευρέθησαν απολύτως ανεπαρκείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή