Θεωρείο (31/01/21)

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ημερομηνία που μαρτυρεί σκέψεις 

Να τα πάρουμε με τη σειρά. Οι προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έγιναν τον Μάιο του 2019. Αρα οι επόμενες θα πρέπει να γίνουν τον Μάιο του 2023. Και όμως, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, θα πραγματοποιηθούν, μετά τις τελευταίες αλλαγές, στις 13 και 20 Οκτωβρίου 2023. Γιατί αυτή η παράταση θα αναρωτηθεί κάποιος. Η απάντηση μπορεί να κρύβεται στον χρόνο των εκλογών. Ο Μητσοτάκης θέλει οπωσδήποτε οι εθνικές εκλογές να προηγηθούν των αυτοδιοικητικών, καθώς η αυτοδιοίκηση, στην οποία ο «γαλάζιος» μηχανισμός είναι πολύ ισχυρός, αποτελεί βασική εκλογική μηχανή και για το κόμμα. Εάν οι εκλογές της αυτοδιοίκησης γίνονταν Μάιο, τότε σε πιθανές εθνικές εκλογές μετά, οι δήμαρχοι και τοπικοί άρχοντες που είχαν εκλεγεί θα επαναπαύονταν στη νίκη τους και δεν θα τα «έδιναν όλα» για το κόμμα. Αντιθέτως, εάν οι αυτοδιοικητικές είναι μπροστά τους θα τρέξουν και για τον εαυτό τους και για το κόμμα, λειτουργώντας προσθετικά στην προσπάθεια της Ν.Δ. 

Ακόμη και στο τέλος 

Η παραπάνω αλλαγή φωτογραφίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στο μυαλό του και την επιλογή της εξάντλησης της τετραετίας, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχε γράψει η στήλη την περασμένη εβδομάδα: ότι μπορεί να πάει σε εκλογές ακόμη και στην εκπνοή της θητείας του, δηλαδή το καλοκαίρι του 2023. Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, πως αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός για αυτοδιοικητικές τον Οκτώβριο του 2023 δείχνει ότι ο Μητσοτάκης θέλει να είναι οργανωμένος για όλα τα ενδεχόμενα. 

Είδε τον Μεσσήνιο 

Ο πρωθυπουργός, πάντως, το τελευταίο διάστημα βλέπει συχνά-πυκνά και βουλευτές κατά μόνας. Ο τελευταίος που μαθαίνω πως είδε είναι ένας βέρος Μεσσήνιος, ο Περικλής Μαντάς, παλαιός πρόεδρος ΝΟΔΕ Μεσσηνίας και κανονικός δεξιός. Οι δυο τους μίλησαν για τα θέματα του νομού και ακολούθως ο Μαντάς εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για να δοθούν λύσεις στα θέματα της Μεσσηνίας, με έμφαση στα οδικά δίκτυα. 

Για τον Κάμπο 

Στον τελευταίο ανασχηματισμό ο Κάμπος παρέμεινε χωρίς υπουργό. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα θέματα που έχει αυτή η μεγάλη και σημαντική περιφέρεια της χώρας δεν φτάνουν στην εξουσία. Τον ρόλο αυτό φαίνεται πως έχει αναλάβει ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, ο οποίος επίσης συναντήθηκε πρόσφατα με τον πρωθυπουργό. Μετά την επίσκεψη στο Μαξίμου ακολούθησε μπαράζ συναντήσεων του Κέλλα με υπουργούς. Προφανώς η συνάντηση με τον Μητσοτάκη του άνοιξε ακόμη περισσότερο τις πόρτες. 

Οι Συριζαίοι βλέπουν ΕΡΤ 

Η δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της ΕΡΤ το προηγούμενο διάστημα βγάζει ένα διαμαντάκι, που πρέπει να προβληματίσει πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ και τους αρμόδιους υπουργούς της εποχής. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση εάν θεωρείτε πιο αντικειμενικές τις ειδήσεις της ΕΡΤ σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, όσοι αυτοτοποθετούνται στην Αριστερά απάντησαν κατά 16,6% πως θεωρούν την ενημέρωση πιο αντικειμενική και το 43,6% το ίδιο αντικειμενική. Δηλαδή, το 61,2% των αριστερών εγκρίνει τις ειδήσεις στη δημόσια τηλεόραση. Το ποσοστό αυτό σε όσους προσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί φτάνει το 58,7% και στους κεντρώους εκτοξεύεται στο 74,8%. 

Αυτοκριτική 

Ενα… εξώδικο έφτασε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής από τον πρόεδρο του ΜεΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, με το οποίο ζητάει από τον Κώστα Τασούλα να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της Βουλής. Ο ίδιος, όμως, πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από την απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματός του. Το ΜεΡΑ25 στα δύο τελευταία νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή, ενώ είχε δικαίωμα να συμμετάσχει με πέντε ομιλητές, εμφανίστηκε μόνο με… έναν. Πάντως, η επιστολή είχε και ένα κλου: Ο Βαρουφάκης ζητάει εξηγήσεις από τον… Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν του απαντά σε επίκαιρη ερώτηση για το παλαιστινιακό κράτος. Οϊμέ! 

Βρετανικές φιλίες 

Ειδήσεις έβγαλε η τελευταία συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων. Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη, καθώς άπαντες θεώρησαν μεγάλο unfair αυτό που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, που αντί να κοιτάξει πώς θα δοθεί λύση στο πανευρωπαϊκό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η εταιρεία του, επέλεξε τις διαρροές στον Τύπο, εξοργίζοντας περισσότερο τις Βρυξέλλες. Το Κολέγιο ωστόσο είχε και μία αποκάλυψη, αφού έγινε γνωστό πως ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι προσωπικός φίλος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. 

Τον εαυτό του 

Μιας και τα ελληνοτουρκικά είναι στο προσκήνιο, να σας πω για τον Γιάννη Βαληνάκη. Ο πρώην υπουργός του Καραμανλή παρεμβαίνει συχνά και εκφράζει τις απόψεις του για το θέμα. Ερωτηθείς ουκ ολίγες φορές εάν αυτές οι απόψεις είναι ταυτόσημες με του Καραμανλή, απαντά κοφτά: «Εκφράζω μόνο τις δικές μου». 

Κινέζικα… ελληνικά 

Ενα απίστευτο ευτράπελο συνέβη στην τελευταία σύνοδο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκεί υπάρχει ο εξής κανόνας: λόγω τηλεδιάσκεψης δεν υπάρχει μεταφραστής και οι γλώσσες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι συμμετέχοντες είναι πέντε: αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά, γερμανικά και ισπανικά. Κάποια στιγμή πήρε τον λόγο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επί τρία λεπτά μιλούσε… ελληνικά. Στο τέλος ο πρόεδρος της συνέλευσης ευχαρίστησε για την παρέμβαση, επισημαίνοντας ωστόσο πως… κανείς δεν κατάλαβε τι έλεγε.   

Τεχνητή νοημοσύνη 

Σας έλεγα την περασμένη εβδομάδα για την τεχνητή νοημοσύνη και τις… προτεραιότητες που της δίνουν κάποιοι. Τελικά το θέμα δεν ιεραρχείται, καθώς διαπερνά οριζόντια όλες τις δράσεις της Ε.Ε. Ψάχνοντάς το δε λίγο παραπάνω, είδα πως υπάρχουν εκπρόσωποι που ασχολούνται σοβαρά με το θέμα όπως η Καϊλή. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για τις Επιστημονικές και Τεχνολογικές Επιλογές (STOA) της Ε.Ε., πρωτοστατεί στην υλοποίηση του σχεδίου για τη λειτουργία και ανάπτυξη του «Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης», γνωστού και με το ακρωνύμιο «C4AI», το οποίο παρουσίασε πέρυσι τον Ιανουάριο, ως πρώτη πρόεδρος.

Ουπς, λάθος!  

Είναι κανόνας. Πρώτα κλείνεις τον υψηλό καλεσμένο σου και μετά κάνεις διαρροή πως θα… έρθει. Στο Πεντάγωνο δεν ακολούθησαν αυτόν τον βασικό κανόνα και εξέθεσαν σε ένα τόσο σοβαρό θέμα τη χώρα. Αναφέρομαι στη διαρροή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για επικείμενη επίσκεψη των Πούτιν, Μακρόν και πρίγκιπα Καρόλου την 25η Μαρτίου για τους εορτασμούς των 200 ετών. Η προχειρότητα και η βιασύνη έφερε μια μίνι διπλωματική ήττα, καθώς το Κρεμλίνο απάντησε με ένα ξερό «όχι» στην πρόσκληση. Αυτά δεν γίνονται έτσι… 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή