Αναγκαία λύση

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ σωστά τα είπε χθες ο κ. Χρυσοχοΐδης με τρεις κουβέντες στη Βουλή για την αστυνόμευση στα ΑΕΙ. «Κανείς δεν θέλει την αστυνομία στα πανεπιστήμια. Η ευθύνη, όμως, του πρύτανη να εφαρμόσει μόνος του τον νόμο είναι ένα σχέδιο που δυστυχώς δεν υποστηρίζεται από τα γεγονότα. Τα πανεπιστήμια απέτυχαν στην αντιμετώπιση της ανομίας. Αν όλοι μας εξακολουθήσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια σε κάθε πρύτανη που του κρεμούν ταμπέλες, η ανομία αυτή θα συνεχισθεί. Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κρύψει κάτω από το χαλί αυτόν τον ευτελισμό της δημοκρατίας. Η αστυνομία στα πανεπιστήμια είναι αναγκαστική πράξη, όχι ιδεολογική επιλογή». Πράγματι, κανείς δεν θέλει την αστυνομία στα πανεπιστήμια. Και μακάρι κάποτε οι πρυτάνεις των τριών – τεσσάρων μεγάλων πανεπιστημίων της χώρας, τα οποία μεταβάλλονται κάθε τόσο σε χώρους ανομίας, να μπορούν να περιφρουρήσουν την ασφάλεια των ιδρυμάτων τους. Χωρίς τη βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ.

Ασφαλώς, οι κανόνες για την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια πρέπει να είναι διαυγείς, σαφείς και αυστηρότεροι από τους συνήθεις. Δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή ανοχή σε οποιαδήποτε κατάχρηση εξουσίας. Αλλά η σημερινή κατάσταση πρέπει να τελειώσει. Δεν μπορεί μια απειροελάχιστη μειοψηφία «μπαχαλάκηδων» φοιτητών –σε συνεργασία, συχνά, με διάφορα εγκληματικά στοιχεία εκτός πανεπιστημίου– να κρατάει όμηρο με το «έτσι θέλω» ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα. Δεν μπορεί για δεκαετίες ολόκληρες υπό κατάληψη κτίρια πανεπιστημίων να είναι χώροι παρασκευής μολότοφ, διακίνησης ναρκωτικών και μύησης στον μεταπολιτευτικό ταλιμπανισμό. Στους χώρους όπου υποτίθεται ότι είναι ελεύθερη η διακίνηση των ιδεών, οι φοιτητές να χτίζουν τους καθηγητές στα γραφεία τους.

Είναι ακόμη ένα θέμα για το οποίο η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά από τα κόμματα και τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς. Οι οποίοι τάχθηκαν κατά της σύστασης ομάδας προστασίας των πανεπιστημίων, όταν δύο στους τρεις πολίτες τάσσονται υπέρ: 92% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., 84% όσων ψηφίζουν ΚΙΝΑΛ και το 39% όσων ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. «Εκκολάπτεται ο επόμενος Κορκονέας», είπε ο κ. Φίλης μιλώντας για την αστυνόμευση των ΑΕΙ. Είναι καιρός και η Αριστερά να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της για το «ξέφραγο αμπέλι» του σημερινού δημόσιου πανεπιστημίου, το οποίο, μ’ αυτά και μ’ αυτά, δεν προσφέρει δυστυχώς το επίπεδο Παιδείας και το περιβάλλον της γνώσης στα παιδιά των μη προνομιούχων που θέλουν να μάθουν γράμματα. Γιατί τα παιδιά των προνομιούχων –αν επιθυμούν– μπορούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή