ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ανατρεπτική δυναμική

Η προβολή στρατιωτικής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, οι πολύμηνες προκλήσεις της Τουρκίας εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας απέληξαν τόσο στην επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Αθηνών και Αγκύρας όσο και στη σύγκληση της πενταμερούς συναντήσεως για λύση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Αυτά υποστήριξε επί της ουσίας τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός επί των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και από μίαν άποψη δεν έχει απολύτως άδικο. Τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία θα προτιμούσαν, σε αυτή τη συγκυρία, να ασχολούνται με άλλα θέματα εξόχως πιεστικά και κρίσιμα, μόνον που αυτό δεν είναι εφικτό εξ ορισμού.

Και οι διερευνητικές ελληνοτουρκικές συνομιλίες θα δώσουν απλώς τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους εταίρους να αναβαθμίσουν τις σχέσεις της Ενώσεως με την Αγκυρα, με κάποιες επουσιώδεις «προειδοποιήσεις». Τα κρίσιμα θέματα των ελληνοτουρκικών δεν είναι του παρόντος, αλλά ούτε για την Τουρκία έχουν τον χαρακτήρα του επείγοντος, κατά πάσα πιθανότητα.

Σε αυτή τη φάση ο «αδύναμος κρίκος» είναι η Λευκωσία. Διότι ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο για περισσότερο από μισό αιώνα φτάνει κάποια στιγμή που προσλαμβάνει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, όταν τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα μιας περιοχής. Δικαίωμα διασαλεύσεως της τάξεως διατηρούν μόνον οι μεγάλες δυνάμεις, που οδηγούν συχνότατα στο χάος.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, η Αγκυρα θα επιμείνει σε λύση του Κυπριακού στη βάση χαλαρής συνομοσπονδίας δύο ανεξαρτήτων κρατών και όχι ομοσπονδίας, όπως προβλέπει η απόφαση του ΟΗΕ. Ομως μια τέτοια δραματική αλλαγή των διαπραγματεύσεων δεν είναι δυνατόν να γίνει παρά μόνον εάν υπάρξει συμφωνία των δύο αμέσως εμπλεκομένων μερών – Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Βεβαίως, αποτέλεσμα δεν πρόκειται να υπάρξει σε πρώτη φάση. Το θέμα είναι κατά πόσον οι ισχυρές χώρες της Δύσεως, που αμέσως ή εμμέσως εμπλέκονται στη διαδικασία, θα ενεργοποιηθούν προκειμένου να πεισθεί η Λευκωσία –και κατά δεύτερο λόγο η Αθήνα– να «κλείσει μια εκκρεμότητα» όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Οι έρευνες αξιοποιήσεως των ενεργειακών αποθεμάτων δημιούργησαν μια ανατρεπτική δυναμική στην περιοχή όπου βρίσκεται η Κύπρος.