Το κακό παράδειγμα έχει το κοινό του

Το κακό παράδειγμα έχει το κοινό του

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα «likes» και τα σχόλια έπεφταν βροχή με το που ανέβηκε στην ιστοσελίδα της τοπικής εφημερίδας «Ειδήσεις» του Κιλκίς το ρεπορτάζ ότι περίπου οι μισοί γιατροί και ακόμη περισσότεροι νοσηλευτές του τοπικού νοσοκομείου αρνούνται να εμβολιαστούν.

Μέσα σε λίγες ώρες, το βράδυ της Τετάρτης, τα χτυπήματα «μου αρέσει»  κάτω από το κείμενο ξεπέρασαν τις πέντε χιλιάδες(!) και δεκάδες ήταν τα επιδοκιμαστικά για τη στάση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σχόλια. «Μπράβο στους γιατρούς», έγραφε κάποιος εξ αυτών και ένας άλλος πληροφορούσε με νόημα ότι «κάτι ξέρουν οι γιατροί…», ενώ ένας τρίτος καλούσε το Κιλκίς «να μη δεχθεί τη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας…». 

Πώς έχει η εικόνα στο εν λόγω νοσηλευτικό ίδρυμα; Επί συνόλου 560 εργαζομένων: από τους 105 γιατρούς εμβολιάστηκε το 55%. Από τους 282  νοσηλευτές το 35% και από τα 175  μέλη του λοιπού προσωπικού επίσης μόνο το 35%.

Επισημαίνεται ότι στο ίδιο νοσοκομείο καταγράφηκαν μεταξύ των εργαζομένων 115 κρούσματα θετικών σε κορωνοϊό από την αρχή της πανδημίας, ενώ αξίζει προσοχής ότι οι ιδιώτες γιατροί στον νομό δήλωσαν σε ποσοστό 87% ότι θα κάνουν το εμβόλιο. 

Η καταλυτική δύναμη του παραδείγματος

Μετά την Πάτρα, λοιπόν, και το προσωπικό, όχι στο σύνολό του αλλά στην πλειονότητά του, ενός άλλου νοσηλευτικού ιδρύματος, όπου ο απλός πολίτης ελπίζει ότι θα πάει να γιατρευτεί εάν κολλήσει τον ιό, αναδεικνύεται σε «προμαχώνα» των θεωριών εναντίον του εμβολιασμού.

Αύριο θα είναι και κάποιο άλλο και, στο τέλος, θα κινδυνεύσει να χαθεί η εμπιστοσύνη στους γιατρούς και στους νοσηλευτές που μάχονται (στην πλειονότητά τους) στα νοσοκομεία για τη ζωή των ασθενών. 

Γιατί εάν ένας απλός πολίτης κινδυνεύει μία φορά να μολυνθεί από τον ιό, ο νοσοκόμος ή ο γιατρός κινδυνεύει στο νοσοκομείο εκατό, και η λογική και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα λένε πως είναι αυτοί που θα πρέπει πρώτοι να εμβολιαστούν και να δώσουν το παράδειγμα. 

Μερικοί κάνουν το ακριβώς αντίθετο, τροφοδοτώντας με «επιχειρήματα», σε δήθεν αθώα περιτυλίγματα, το οπλοστάσιο των κάθε λογής ψεκασμένων που πανηγυρίζουν με λάβαρο «το λένε και οι γιατροί που κάτι ξέρουν». 

Εάν όλοι οι αρνητές γιατροί και  νοσηλευτές ήταν ιδιώτες, θα είχαν κάθε δικαίωμα να αρνηθούν τον εμβολιασμό. Οταν όμως προσφέρουν έμμισθη υπηρεσία σε δημόσια νοσοκομεία, δεν δικαιούνται να εκθέτουν οι ίδιοι σε κίνδυνο τους απλούς ανθρώπους με τις ιδεοληψίες τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή