«Διαβάζοντας» όλα όσα πράττουν οι άλλοι

«Διαβάζοντας» όλα όσα πράττουν οι άλλοι

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιχειρήσεις ανακαλύπτουν μια νέα πηγή εσόδων, που προκύπτει από την αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών που πάντα υπήρχαν. Τα μεγάλα, μαζικά δεδομένα που δεν παράγονται μόνον από την ίδια την εταιρεία, αλλά από όλους τους άλλους, «αποκαλύπτουν» αυτό που χρειάζονται ή κάνουν οι άνθρωποι.

Πώς θα είναι ο καιρός, ποια είναι η τάση των καταναλωτών, ποιες οι προτιμήσεις τους, πώς λαμβάνουν αποφάσεις, τι χρειάζονται και τι θέλουν όσον αφορά τα ακίνητα, πού ταξιδεύουν, ποια προβλήματα υγείας έχουν ή αποφεύγουν. Αυτά και πολλές άλλες πληροφορίες υπάρχουν παντού και η τεχνολογία τις καθιστά όλο και περισσότερο αξιοποιήσιμες. Εξωτερικές πηγές πληροφοριών όπως οι αγγελίες για ακίνητα ή θέσεις εργασίας είναι χρήσιμες πηγές. Οπως επίσης πληροφορίες για τον τρόπο, την ώρα, τη συχνότητα, τον λόγο που χρησιμοποιούν οι καταναλωτές τις πιστωτικές κάρτες.

Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι ότι πρόκειται για πληροφορίες που πάντα υπήρχαν, απλώς τώρα είναι αξιοποιήσιμες χάρη στην τεχνολογία. Ωστόσο δημιουργούνται και καινούργια προβλήματα. Οι καιρικές συνθήκες είναι ένας σημαντικός παράγων που επηρεάζει δραστηριότητες. Η πρόβλεψη, για συγκεκριμένη περιοχή, συγκεκριμένη ώρα είναι πολύτιμη.

Οχι μόνον για τη διεξαγωγή αθλητικών ή πολιτιστικών γεγονότων, αλλά και για το κόστος καυσίμων πλοίου που πλέει σε ωκεανό, γεωργικές καλλιέργειες και μελλοντικές τιμές τροφίμων. Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του καιρού; Η απάντηση της τεχνολογίας είναι: αυτός που έχει την καλύτερη διαδικασία συγκέντρωσης, επεξεργασίας και αξιοποίησης των δεδομένων.

Η αναστάτωση στις χρηματιστηριακές αγορές, από την αξιοποίηση επενδυτικών εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα, υποδεικνύει την έκταση των αλλαγών που έρχονται καθώς οι επιπτώσεις είναι όλο και πιο σημαντικές. Η τεχνολογία ορίζει την πραγματικότητα καθώς προσφέρει νέες δυνατότητες σε πολλούς ανθρώπους. Και οι δυνατότητες αυτές γίνονται συνήθειες, δικαίωμα, ευχέρεια, γίνονται μια κατάσταση που κανείς δεν μπορεί να ακυρώσει ή να απαγορέψει σε καθεστώς δημοκρατίας. Η καινούργια πραγματικότητα επιβάλλεται γιατί υιοθετείται από όλους.

Αυτό όμως που μπορεί να αλλάξει είναι η ρύθμιση της νέας κατάστασης. Η αξιοποίηση των μεγάλων δεδομένων τώρα είναι εφικτή και αποκτούν αξία. Δημιουργούν πλούτο και γι’ αυτό θα ρυθμίζονται…

Η εταιρική διακυβέρνηση απέκτησε νέα διάσταση. Δεν αρκεί να ορίζει τη λειτουργία των διοικητικών συμβουλίων εταιρειών που είναι εισηγμένες σε κάποια χρηματιστηριακή αγορά. Αρχίζει να διευρύνεται, εστιάζεται σε περισσότερους τομείς καλύπτοντας περισσότερους χώρους ευθύνης. Την ερχόμενη εβδομάδα ο αρμόδιος υπουργός της Μ. Βρετανίας αναμένεται να δώσει προς διαβούλευση νέες ρυθμίσεις που προτείνει σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση.

Μια από τις σημαντικές νέες προτάσεις είναι ότι οι ευθύνες για την ακρίβεια (ειλικρίνεια) των λογιστικών καταστάσεων δεν θα περιορίζεται στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, αλλά θα επεκτείνεται σε διευθυντές των εταιρειών. Χωρίς αμφιβολία, ανάλογη ρύθμιση, εφόσον υιοθετείται από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, σύντομα θα επεκταθεί. Οι ρυθμίσεις για τα προσωπικά δεδομένα υιοθετήθηκαν αρχικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζονται παντού.

Η τεχνολογία δεν αλλάζει μόνον τις αγορές αλλά και τη λειτουργία των εταιρειών. Οπως έχει οριστεί σε κάθε εταιρεία κάποιος(οι) με ευθύνη για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων, θα υπάρχουν και οι αρμόδιοι για την αξιοποίηση των μεγάλων (μαζικών) δεδομένων. Οι απαιτήσεις των εποπτικών αρχών γρήγορα θα προσανατολιστούν σε νέες υποχρεώσεις, αλλά θα έχουν και νέες δυνατότητες. Θα αξιοποιήσουν κι αυτές τα μεγάλα δεδομένα που παράγουν οι εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή