Θεωρείο (07/02/21)

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο σε ένα  

Η στήλη σάς έγραψε προ ημερών πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει αρκετά προσωπικά ραντεβού με βουλευτές, κυρίως με όσους θεωρούν εαυτόν ή θεωρούνται γενικότερα δυσαρεστημένοι από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, καθώς δεν μπήκαν στο σχήμα. Ο πρωθυπουργός συζητάει και αυτή την παράμετρο μαζί τους, αλλά η κουβέντα που γίνεται είναι βεβαίως ευρύτερη. Κρατώ δύο από όσα αναφέρει ο Κυριάκος σε όλους τους συνομιλητές του: πρώτον, πως δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές και δεύτερον, ως αποτέλεσμα του πρώτου, ο πρόσφατος ανασχηματισμός δεν ήταν ο… τελευταίος πριν από τις εκλογές. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. 

Ο απελαθείς… πρόεδρος

Τα λάθη που έκανε η Αθήνα στο θέμα της Λιβύης –υποδεχόμενη τον στρατάρχη Χαφτάρ– τα έχει γράψει η στήλη σε ανύποπτο χρόνο. Την Παρασκευή τα λάθη του Δεκεμβρίου του 2019 τα βρήκαμε μπροστά μας, καθώς ο απελαθείς από την Αθήνα πρέσβης Μοχάμεντ Μένφι εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου της Προεδρίας, ως μια συμβιβαστική λύση μεταξύ Τρίπολης και Βεγγάζης. Ο Μένφι θα οδηγήσει ως μεταβατικός τη χώρα του σε εκλογές στα τέλη του έτους. Υπάρχει όμως και μία λεπτομέρεια ιδιαίτερα κρίσιμη: Ο Νίκος Δένδιας είχε τότε την ευφυή προνοητικότητα, θα έλεγα και το διπλωματικό ένστικτο, να μην απελάσει και την οικογένεια του πρέσβη, κρατώντας ισορροπίες.  

Σύνδεσμος

Ο νέος ρόλος του Στέλιου Πέτσα είναι αναμφίβολα κρίσιμος. Και τούτο καθώς δεν έχει να κάνει μόνο με το τεχνοκρατικό σκέλος –βλ. εκλογικός νόμος–, αλλά και με κάτι πολύ πιο γήινο: την επαφή με τους αυτοδιοικητικούς. Ο αν. υπουργός Εσωτερικών κάνει μπαράζ συναντήσεων και με περιφερειάρχες αλλά και με δημάρχους, λειτουργώντας ως κρίκος μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης. Αν αναλογιστεί κανείς πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν ούτως ή άλλως νωρίτερα από τις αυτοδιοικητικές, η καλή σχέση κυβέρνησης – αυτοδιοίκησης είναι κάτι παραπάνω από κομβική, αναβαθμίζοντας τον Πέτσα σε άνθρωπο ειδικών αποστολών. 

Επιστρέφουν στη Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, όποιος νομίζει πως η Ν.Δ. ως κομματικός οργανισμός δεν κινείται, κάνει λάθος. Για παράδειγμα ο Γιώργος Στεργίου, γραμματέας της Π.Ε., κάνει πολλή δουλειά μιλώντας διαρκώς με κομματικά αλλά και μη κομματικά στελέχη από όλη την Ελλάδα, επαναπροσεγγίζοντας κόσμο που έχει απομακρυνθεί από τη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό δεν είναι ορατό ακόμα, αλλά κάποια στιγμή θα γίνει. 

Απουσία Ξανθού

Κάτω από τον πήχυ που είχε βάλει ο ίδιος πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την περασμένη Τετάρτη. Ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση είχε απέναντί της την… dream team της πανδημίας –Κικίλια, Τσιόδρα, Χαρδαλιά και Αρκουμανέα– ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας και «οι σοβαρές καταγγελίες σχετικά με την ύπαρξη ενός παράλληλου συστήματος καταγραφής των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό εκ μέρους του ΕΟΔΥ», που ήταν ο λόγος της ακρόασης, δεν έβγαλε κάποιο λαβράκι. Αντίθετα, οι πιο παρατηρητικοί είδαν πως απουσίαζε ο Ανδρέας Ξανθός. Ο Ξανθός, θα πει κάποιος –και ορθώς–, δεν είναι μέλος της Επιτροπής, αλλά ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ο Λάππας, που είναι μέλος, δεν ήταν στη συζήτηση και αντικαταστάθηκε από τον βουλευτή Γιάννη Σαρακιώτη. Θα μπορούσε να είχε πάει στη θέση του ο κ. Ξανθός, κάτι που δεν έγινε. Το «γιατί» το ξέρουν μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ. Ισως η συνύπαρξη με τον Πολάκη να είναι απαγορευτική. 

Ανθρωπος του Μόσιαλου

Λέγεται Βίβιαν Βιλδιρίδη και είναι κόρη του γνωστού κοσμηματοπώλη Βιλβιρίδη. Το τελευταίο διάστημα έχει κομβικό ρόλο στα logistics του υπουργείου Υγείας που αφορούν τον εμβολιασμό και άπαντες λένε πως κάνει εξαιρετική δουλειά. Ο λόγος που βρέθηκε σε αυτή τη θέση πρέπει να αναζητηθεί στο LSE, καθώς εκεί γνωρίστηκε με τον Ηλία Μόσιαλο, που έκανε τη σχετική πρόταση στον Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος έβαλε στο επιτελείο του μια καλή συνεργάτιδα, αποδεικνύοντας τη μεγάλη εμπιστοσύνη που έχει στον καθηγητή. 

Η ευνοημένη Κόρινθος

«Ου παντός πλειν εις Κόρινθον» είχε επισημάνει ο Στράβων. Δεν μπορούν δηλαδή όλοι να ζουν στην Κόρινθο, καθώς είναι πολύ… πλούσια. Σήμερα, αν παραφράζαμε τον Στράβωνα, θα λέγαμε ότι δεν μπορούν όλοι οι βουλευτές να έχουν την τύχη των Κορινθίων βουλευτών. Το λέω αυτό καθώς υπάρχουν γκρινίτσες από πολλά μέλη της Κ.Ο. για την… Κόρινθο. Γιατί; Ο νομός που αποτελεί ουσιαστικά προάστιο της Αθήνας, εκτός από δύο υπουργούς –Χρίστο Δήμα και Νίκο Ταγαρά–, απέκτησε στον τελευταίο ανασχηματισμό και αν. κοινοβουλευτική εκπρόσωπο, τη Μαριλένα Σούκουλη. Με απλά λόγια, έχουν αξιοποιηθεί και οι τρεις Κορίνθιοι βουλευτές, δίνοντας στην Κόρινθο μια πανελλαδική πρωτιά.

Σύντροφοι, ψυχραιμία!

Μεγάλη συζήτηση εξακολουθεί να γίνεται για το περίφημο 92% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που στηρίζει… Μητσοτάκη (δημοσκόπηση Metron Analysis). Ο εκνευρισμός πάντως της Χαρ. Τρικούπη είναι άδικος, καθώς δεν έχουν την ψυχραιμία να αναλύσουν ορθά τη σύσταση του παλαιού ΠΑΣΟΚ και πώς έχει κινηθεί. Το μεγάλο κομμάτι που στήριζε το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου έχει ήδη μετακινηθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς είναι απολύτως λογικό αυτό που έχει… παραμείνει στο ΚΙΝΑΛ να έχει αντισύριζα χαρακτηριστικά και να βλέπει θετικά έναν κεντρογενή πολιτικό όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το ερώτημα συνεπώς παραμένει: θα το πάνε δεξιά για να κρατήσουν τη νυν εκλογική βάση ή αριστερά για να επιστρέψουν οι πασόκοι; Αυτά είναι διλήμματα… 

Ο… Λάκων Α/ΓΕΕΘΑ

Εικόνες από την πρόσφατη άσκηση των Δυνάμεων Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων πόσταρε στο προσωπικό προφίλ του στο Τwitter ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Οι φωτογραφίες των ελληνικών MARK V συνοδεύονταν από το αρχαίο παράγγελμα των Λακεδαιμονίων «Βήμα πρόσθες». Οπως μάλιστα μου λένε πηγές του Πενταγώνου, το λακωνικό ρητό θα συνοδεύει τη νεοσυσταθείσα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Ιδιωτικό briefing 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία πήρε ο Χρήστος Ταραντίλης από τη στιγμή που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε από όλους τους υπουργούς να του συστήσουν έναν κοντινό τους συνεργάτη. Οπερ και εγένετο. Κάθε Τρίτη και Παρασκευή ο Ταραντίλης κάνει ένα ιδιωτικό briefing ενημερώνοντας τους στενούς συνεργάτες των υπουργών και διορθώνοντας κάτι που μοιάζει με αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης: την πολυφωνία ακόμα και σε βασικά 
ζητήματα.

QUIZ

Ποια «μετεγγραφή» του ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΙΝΑΛ το έχει… μετανιώσει; Λέτε να επιστρέψει; Λίγο αργά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή