Η Σύνοδος Δημοκρατίας ως πλαίσιο διπλωματίας

Η Σύνοδος Δημοκρατίας ως πλαίσιο διπλωματίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη δήλωση «Η Αμερική επέστρεψε», ο Τζο Μπάιντεν εξέθεσε το πλαίσιο μιας εξωτερικής πολιτικής που φιλοδοξεί να επαναφέρει τη διπλωματία σε πρώτο ρόλο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας του, να ανοικοδομήσει τις συμμαχίες της, να προωθήσει την πολυμερή συνεργασία και να δίνει το καλό παράδειγμα. Στην ομιλία του στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος δεν αναφέρθηκε άμεσα στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Τουρκία. Ομως, η πολιτική που εξέφρασε μετέφερε ισχυρά και χρήσιμα μηνύματα για το πώς θα κινηθεί η αμερικανική διπλωματία και στα ζητήματα που μας απασχολούν. 

Αφού ο πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν έχει την πλήρη στήριξή του –«φίλοι και ανταγωνιστές γνωρίζουν ότι όταν μιλάς, μιλάς για μένα»–, δήλωσε: «Η ηγεσία της Αμερικής πρέπει να αντιμετωπίσει το κύμα αυξανόμενου αυταρχισμού· μεταξύ αυτών, οι ολοένα μεγαλύτερες φιλοδοξίες της Κίνας να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και η βούληση της Ρωσίας να βλάψει και να ανατρέψει τη δημοκρατία μας». Χωρίς να αναφερθεί στην Τουρκία και σε άλλες χώρες όπου το καθεστώς είναι σαφώς αυταρχικό, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο, εν μέσω των σκληρών δηλώσεων που αντάλλαξαν εκπρόσωποι των δύο χωρών τις τελευταίες εβδομάδες και που έδειξαν ότι έληξε η ασυλία που απολάμβανε ο Ερντογάν επί προεδρίας Τραμπ. 

Ο Μπάιντεν επανήλθε σε μια ιδέα που είχε εκφράσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας – μια Σύνοδο της Δημοκρατίας «για τη συστράτευση των εθνών του κόσμου στην προάσπιση της δημοκρατίας, για να αντισταθούμε στην προέλαση του αυταρχισμού». Εξηγώντας τους άξονες της πολιτικής του, είπε: «Πρέπει να βασιστούμε στη διπλωματία που είναι ριζωμένη στις πιο πολύτιμες δημοκρατικές αρχές της Αμερικής: στην προάσπιση της ελευθερίας, στην παροχή ευκαιριών, στην τήρηση των οικουμενικών δικαιωμάτων, στον σεβασμό για την αρχή του νόμου, στην αξιοπρεπή αντιμετώπιση του καθενός». Γι’ αυτό, τόνισε, η κυβέρνησή του επιδιώκει την προάσπιση αυτών των αρχών στο εσωτερικό της, «για να διορθώσουμε την πορεία της εξωτερικής πολιτικής μας και να ενώσουμε τις δημοκρατικές αρχές μας με τον ηγετικό ρόλο της διπλωματίας μας». Ετσι, όταν οι ΗΠΑ φιλοξενήσουν τη Σύνοδο της Δημοκρατίας, «θα είμαστε πιο αξιόπιστος εταίρος λόγω των δικών μας προσπαθειών να θωρακίσουμε τα θεμέλιά μας. Δεν υπάρχει πια καθαρή γραμμή μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής».

Η τελευταία φράση είναι κρίσιμη. Στην περιοχή μας –και δη σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου – Τουρκίας– η εξωτερική πολιτική και η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Σύμφωνα με το δόγμα Μπάιντεν, η εξωτερική πολιτική αποτιμάται από την ποιότητα της δημοκρατίας μιας χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Σύνοδος της Δημοκρατίας αποκτά μεγάλη σημασία. Η διπλωματία μας θα ενισχυθεί πολλαπλώς εάν στη σύνοδο αυτή η Ελλάδα έχει την αξιοπιστία και τη φωνή μιας χώρας που υπερασπίζεται τη δημοκρατία και το δίκαιο παντού και πάντα. Η Ελλάδα ξεκινάει από καλή θέση· μπορεί να τη βελτιώσει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή