Θεωρείο (10/02/21)

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Γερμανοί πρέσβεις 

Οι Γερμανοί συνήθιζαν, πριν από την οικονομική κρίση, να στέλνουν πρέσβεις για το τέλος της καριέρας τους στην Αθήνα. Ενίοτε έστελναν και πολύ δυσάρεστους διπλωμάτες που δεν έκρυβαν την αντιπάθειά τους για την Ελλάδα. Μετά, ευτυχώς κατάλαβαν τη σημασία του πόστου και ήρθαν στην Αθήνα τρία «αστέρια» του γερμανικού διπλωματικού σώματος που έκαναν εξαιρετική δουλειά. Ισως όμως στο Βερολίνο πίστεψαν ότι η κρίση πέρασε και η Ελλάδα έγινε χώρα ρουτίνας, με προφανείς συνέπειες…  

Τρικλοποδιές…

Ο ευρωπαϊκός Νότος έβαλε τη σφραγίδα του στη συμφωνία για ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης ως εισηγητής του Κοινοβουλίου, ενώ από την Επιτροπή ήταν η γ. διευθύντρια Παρασκευή Μίχου, λόγω προληπτικής καραντίνας του αρμόδιου επιτρόπου Lenarcic. Οι κοινές εμπειρίες από τις φυσικές καταστροφές διευκόλυναν τις συζητήσεις, κάτι που φαίνεται και στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς αποφασίστηκε αύξηση του προϋπολογισμού στα 3,1 δισ. Και μιας και ο λόγος για τη Γερμανία, να σας πω μια κρίσιμη λεπτομέρεια: μία χώρα πήγε να βάλει τρικλοποδιά στη συμφωνία. Μαντέψτε ποια…

Η γοητεία του Ανδρέα

Εφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, στα 101 του χρόνια, ο πρώην Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζορτζ Σουλτς. Οι παλαιότεροι θυμήθηκαν μια καταπληκτική ιστορία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε κάνει μια σκληρή δήλωση εναντίον των ΗΠΑ και ο Σουλτς σταμάτησε στην Αθήνα για να κάνει ένα εξίσου σκληρό διάβημα ως απάντηση. Τον παρέλαβε ο τότε Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Μόντι Στερνς και πήγαν στο Καστρί. Ο Ανδρέας άρχισε να του μιλάει για το ΜΙΤ, όπου ο Αμερικανός δίδασκε την εποχή που ήταν και ο Παπανδρέου καθηγητής Οικονομικών και είχαν διάφορους κοινούς γνωστούς. Κάποια στιγμή το επιτελείο του Στερνς τού είπε ότι έπρεπε να… φύγουν για να προλάβουν τα ραντεβού στην επόμενη στάση. Μπήκε στο αυτοκίνητο και ύστερα από 20 λεπτά είπε στον πρέσβη: «Δεν το πιστεύω. Ξέχασα να του πω πόσο ενοχλημένοι είμαστε μαζί του. Αυτός ο Ανδρέας…».

Χαμένη ευγένεια

Τον Θ. Σκυλακάκη πολλοί τον έχουν κατηγορήσει για σκληρές οικονομικά απόψεις, αλλά ποτέ κανείς δεν του έχει καταλογίσει αλαζονική συμπεριφορά. Αντίθετα, τον χαρακτηρίζει η αστική ευγένεια. Το στοιχείο αυτό πρέπει να μεταλαμπαδεύσει και στους συνεργάτες του, οι οποίοι λέγεται πως λειτουργούν σαν να είναι το κέντρο του κόσμου. Δεν είναι όμως.  

Στο μάτι η… Χάγη

Υπάρχουν αρκετοί πρωτοκλασάτοι νομικοί που βλέπουν θετικά την προοπτική να εκπροσωπήσουν τη χώρα ως επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας μας, στην περίπτωση που υπάρξει προσφυγή στη Χάγη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή