Ερντογάν απειλεί Μητσοτάκη

Ερντογάν απειλεί Μητσοτάκη

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματικά είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τη συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάθε τόσο επιλέγει να επιτίθεται σε ξένους ηγέτες, μεταξύ αυτών φυσικά και στους Ελληνες, θεωρώντας προφανώς ότι είναι άτρωτος και πως μπορεί να υβρίζει και να απειλεί τους πάντες.

Τελευταίος αποδέκτης της κριτικής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Ελληνα πρωθυπουργό επειδή, όπως είπε, τον προκαλεί.

«Οταν εσύ με προκαλείς, πώς να συναντηθούμε εμείς οι δύο; Eσύ πρώτα πρέπει να ξέρεις τα όριά σου. Αν πράγματι έχεις μια αναζήτηση για ειρήνη, μη με προκαλείς. Να ξέρεις τα όριά σου. Αν δεν ξέρεις τα όριά σου, σημαίνει πως εσύ έριξες κλωτσιά στο τραπέζι, δραπέτευσες από το τραπέζι. Εμείς δεν φύγαμε από το τραπέζι. Κι αν συνεχιστεί έτσι, εμείς μαζί σου δεν μπορούμε να κάτσουμε στο τραπέζι».

Πέρα από τον παραλογισμό των επιχειρημάτων περί ορίων, αλλά και το απειλητικό ύφος, επί της ουσίας αυτό που μας λέει ο Ερντογάν είναι ότι δεν μπορεί να κάτσει στο τραπέζι ως ίσος προς ίσον. Οτι εμείς πρέπει να ξέρουμε τα «όριά μας». Εάν αυτό κάνει, τότε είναι προφανές ότι αυτός φεύγει, και θα υποστεί τις όποιες συνέπειες.

Στον βωμό των υπερβολικών θεωριών περί μιας μεγάλης Τουρκίας που δεν περιορίζεται στα σημερινά της σύνορα, η ηγεσία της γειτονικής χώρας αισθάνεται πως έχει το δικαίωμα να δυσανασχετεί και να επικρίνει τους Ελληνες πολιτικούς επειδή επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά!

Αναφερόμενος στις επισκέψεις Μητσοτάκη σε ακριτικά νησιά, ο Ερντογάν μαινόμενος «προειδοποίησε» ότι κανείς δεν πρόκειται να βοηθήσει την Ελλάδα, και απείλησε τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι «θα γνωρίσεις καλά τους “τρελούς Τούρκους”».

Νάρκες Ερντογάν και απάντηση Μητσοτάκη 

Οσο για το Κυπριακό, επανέλαβε πως «από εδώ και πέρα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος στην Κύπρο εκτός από τη λύση των δύο κρατών. Θέλετε το δέχεστε, θέλετε όχι. Δεν υπάρχει πια ομοσπονδία. Ξεχάστε την».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, και αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές που άρχισαν στην Κωνσταντινούπολη και θεωρητικά θα συνεχισθούν στην Αθήνα, δήλωσε το αυτονόητο, ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές «με ειλικρινή διάθεση, συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και μηδενική αφέλεια».

Για το δε Κυπριακό, ενόψει και της πενταμερούς διάσκεψης στη Νέα Υόρκη, υπογράμμισε και πάλι το προφανές, ότι «η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται εκτός του πλαισίου, εμμένοντας στην ανεδαφική λύση των δύο κρατών, που απορρίπτουν ο ΟΗΕ και η Ε.Ε.» και πως η Αγκυρα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ θα πρέπει να γνωρίζουν πως η επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου νοείται αποκλειστικά και μόνο εντός του υφιστάμενου πλαισίου.

Αυτά τα «προκλητικά» τόλμησε να ξεστομίσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, προκαλώντας το παραλήρημα του Τούρκου προέδρου.

Η συμπεριφορά του τελευταίου έχει ημερομηνία λήξης. Αν ο Ερντογάν δεν συμμορφωθεί και δεν επιλέξει την οδό της λογικής και της νηφαλιότητας, σύντομα θα αναγκαστεί να πληρώσει το κόστος, το οποίο σε πρώτη φάση ίσως να είναι οικονομικό, αλλά στην πορεία θα τον ζημιώσει και πολιτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή