Το ετεροδιοίκητο των ΑΕΙ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάπως ξεθυμασμένη ήταν η χθεσινή κορύφωση της συζήτησης του (ενός ακόμη) νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ (Βουλή 11.2.2021). Σε αυτό πιθανώς να συνετέλεσε η νέα kolotoumpa του κ. Αλέξη Τσίπρα, η οποία είναι κι αυτή θετική για τη χώρα. Επιτέλους, όλες οι παρατάξεις του Κοινοβουλίου συμφωνούν στο θεμελιώδες, δηλαδή στην ανάγνωση της πραγματικότητας. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό το γεγονός και κατάκτηση του πολιτικού μας συστήματος ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε δημοσίως ότι υπάρχει πρόβλημα βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια και πως είναι παραλογισμός να μην υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα εργοστάσια παραγωγής νέων ιδεών, τα ΑΕΙ.

Διαφώνησε βεβαίως με τη θεσμοθέτηση του νέου σώματος φύλαξης, το οποίο θα υπάγεται στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, και διατύπωσε τη θεωρητικώς ορθή θέση, να υπάρχει σώμα φύλαξης υπό την εποπτεία των ακαδημαϊκών αρχών. Λέμε «θεωρητικώς ορθή» και προσθέτουμε «προς το παρόν πρακτικώς ανεφάρμοστη» για δύο λόγους.

Πρώτον: δεν πιστεύουμε ότι τώρα οι πρυτάνεις χαίρονται με την κατάσταση που επικρατεί στα ΑΕΙ, να έχουν π.χ. χώρους που είναι υπό κατάληψη επί δεκαετίες, χώροι οι οποίοι έγιναν οπλαποθήκες και ορμητήρια χουλιγκάνων. Εκ των πραγμάτων όμως φαίνεται ότι ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα συμβιβάστηκε με αυτήν την άρρωστη κατάσταση, είτε από τον τρόμο της βίας, είτε με το επιχείρημα «πού να μπλέκεις τώρα;», είτε από τον φόβο του κοινωνικού κόστους, διότι πολύ πριν από την αριστεία είχε δαιμονοποιηθεί το αίτημα της ασφάλειας. Χωρίς να είμαστε σίγουροι τι τελικώς θα καταφέρει η νέα πανεπιστημιακή αστυνομία, ξέρουμε ότι αυτή η άρρωστη συμβίωση χουλιγκάνων – ακαδημαϊκού προσωπικού δεν σπάει, παρά μόνο από κάποια εξωτερική δύναμη.

Ο δεύτερος λόγος είναι αυτός που είπε ο κ. Τσίπρας. Υπήρχαν φύλακες στα ΑΕΙ, τους οποίους «απέλυσε το 2014, έστω λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων, ο (σημ.: τότε υπουργός Δημόσιας Διοίκησης) κ. Μητσοτάκης». Συνεπώς υπήρχαν φύλακες όταν έδερναν καθηγητές, έχτιζαν πρυτάνεις, ασβέστωναν τον κ. Γιάννη Πανούση κ.λπ. Είδαμε την αποτελεσματικότητά τους και η πρόταση της αντιπολίτευσης για 1.080 φύλακες είναι η επανάληψη της αποτυχίας. Επιπλέον, τι σόι «αυτοδιοίκητο» κινδυνεύει να καταλυθεί τώρα, όταν ο υπουργός Εσωτερικών μπορεί να καταργεί μια ολόκληρη υπηρεσία των ΑΕΙ; Και ποιος διασφαλίζει ότι σε μια άλλη δύσκολη καμπή της οικονομίας δεν θα απολυθούν και οι επόμενοι, όποιο καπέλο κι αν φορούν, είτε των φυλάκων υπό τον πρύτανη είτε της πανεπιστημιακής αστυνομίας;

Αυτό που απουσίαζε από τη συζήτηση και αυτού του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση ήταν το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Οχι αυτό που τάχα μου τώρα απειλείται από την πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά του πραγματικού, αυτού που οι ετεροδιοικούντες τα ΑΕΙ πολιτικοί δεν θέλουν να πειράξουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή