«Αυτοί οι τρελοί Τούρκοι»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί στην πολιτική και στην κοινωνία της χώρας του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να πάσχει από μοναξιά. Συνεχώς εφευρίσκει εχθρούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ενώ επιχειρεί να αντλήσει στήριξη από κάθε πιθανή δεξαμενή ψηφοφόρων. Η τελευταία του απειλή προς τους Ελληνες –«θα γνωρίσετε καλά τους τρελούς Τούρκους»– ενσωματώνει αυτή τη διπλή επιδίωξη. Αποκαλύπτει κάτι από τη σκέψη του ιδίου και το γενικότερο κλίμα στην τουρκική πολιτική σκηνή.

«Αυτοί οι τρελοί Τούρκοι» είναι μυθιστόρημα του Τουργκούτ Οζακμάν για τον πόλεμο που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923. Εκδόθηκε το 2005, τρία χρόνια μετά την εκλογική νίκη των ισλαμιστών του ΑΚΡ, πετυχαίνοντας μαζικές πωλήσεις και μεγάλη πολιτική επιρροή. Οξυδερκής Τούρκος παρατηρητής το περιγράφει ως «κεμαλική/κοσμική λαϊκή ιστορία και μανιφέστο» που υμνεί τα κατορθώματα των Τούρκων εθνικιστών. Σηκώνοντας, λοιπόν, το μπαϊράκι των «τρελών Τούρκων», ο Ερντογάν επιχειρεί να ενώσει στο πλευρό του όλους τους εθνικιστές – κοσμικούς και ισλαμιστές. Σε αυτό αποσκοπούν και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ο στρατιωτικός τυχοδιωκτισμός. Τώρα, ο Ερντογάν στοχεύει και στους ψηφοφόρους των αντιπολιτευόμενων CHP και IYIP, ενώ έως πρόσφατα κατηγορούσε την αξιωματική αντιπολίτευση (το κοσμικό CHP) ως συνεργάτιδα «τρομοκρατών».

Νάρκες Ερντογάν και απάντηση Μητσοτάκη 

Οι αγοραίες επιθέσεις του Ερντογάν εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη (και του Εμ. Μακρόν) αποκαλύπτουν εκνευρισμό για την έλλειψη προόδου στις επαφές της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Η χθεσινή απαίτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Αγκυρα «να απελευθερώσει αμέσως τον Οσμάν Καβαλά» δείχνει ότι η Ουάσιγκτον θα κρίνει την Τουρκία όχι μόνο βάσει της υπόθεσης των S-400 αλλά και βάσει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ερντογάν θα χρειαστεί όσους φίλους μπορεί να βρει –και τους κατάλληλους εχθρούς– επειδή ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος πρωτίστως με τους Τούρκους πολίτες, τους οποίους βλάπτει ολοένα και περισσότερο με τις πολιτικές του. Βλέποντας ότι θα αναγκαστεί να βάλει νερό στο κρασί του όσον αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., τι καλύτερο από το να επικαλείται μνήμες από τον νικηφόρο πόλεμο εναντίον των Ελλήνων; Σοφή απάντηση των Ελλήνων θα ήταν να ξεκαθαρίσουν και στον τουρκικό λαό και στους εταίρους στην Ε.Ε. ότι ο πόλεμος τελείωσε πριν από έναν αιώνα, ότι η Συνθήκη της Λωζάννης εξασφάλισε την ύπαρξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, ότι μόνο ένας τρελός ή κάποιος που επιδιώκει να κρύψει τις αποτυχίες του θα ήθελε να προκαλέσει νέες περιπέτειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή