ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεωρείο (13/02/21)

Πόσο αξίζουν 350 ψήφοι;  

Ποιος πρωθυπουργός μπορεί να δώσει σημασία σε ένα νησάκι 350 κατοίκων; Τι σημασία έχουν 350 κάτοικοι στο εκλογικό αποτέλεσμα όλη της χώρας; Καλά ερωτήματα για στατιστικές και επικοινωνιολόγους, όμως όχι για ανθρώπους που ζουν απομονωμένοι αλλά στην ίδια πατρίδα με εμάς τους υπόλοιπους. Γιατί σας τα λέω αυτά; Είχα χθες μια τηλεφωνική επικοινωνία ξεχωριστή, με τον πρόεδρο της κοινότητας Θηρασίας κ. Καραμολέγκο. Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι σε απόσταση αναπνοής από τη Σαντορίνη. Το νησί επισκέφθηκε πριν από μήνες ο Μητσοτάκης και δέχθηκε τρία αιτήματα, μάλλον αυτονόητα για την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά όχι για τη Θηρασία: του ζήτησαν ένα νέο απορριμματοφόρο, ένα νέο ασθενοφόρο και την επισκευή του λιμενοβραχίονα ώστε να μπορεί να προσεγγίζει πλοίο και να υπάρξει τουρισμός. Τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν πλέον όλα, και άκουσα στην άλλη άκρη της γραμμής τον πρόεδρο της κοινότητας να μου το λέει σαν να είχε… αλλάξει η ζωή τους. Και για να επανέλθω στην εισαγωγή, που είναι δική του και όχι δική μου: «Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός έρχεται στο νησί και μας δίνει σημασία, καθώς είμαστε μόνο 350 κάτοικοι και δεν… επηρεάζουμε το εκλογικό αποτέλεσμα». Η Θηρασία όμως δεν μετριέται με 350 ψήφους. Μετριέται με το μεγάλο μπόι των ανθρώπων της, όπως του κ. Καραμολέγκου, που έκλεισε λέγοντάς μου: «Εδώ δεν είναι λιγότερο Ελλάδα από την Αθήνα. Είναι ακόμα περισσότερο».

«Οχι» στον εαυτό του

Αρνητική έκπληξη αποτέλεσε στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο της Παιδείας το Κίνημα Αλλαγής, που φαίνεται να μετακόμισε από τη Χαριλάου Τρικούπη στον… Περισσό. Δεν εξηγείται αλλιώς η εμμονή στο «όχι σε όλα» ακόμα και σε προτάσεις που είχε κάνει το ίδιο το κόμμα. Αναφέρομαι στην άρνηση να ψηφίσει τη θέσπιση μονάδας ασφαλείας και προστασίας των ΑΕΙ που υπάγεται απευθείας στον πρύτανη. Να θυμίσω πως το ΚΙΝΑΛ, απορρίπτοντας την αστυνομία στα πανεπιστήμια, είχε προτείνει η ασφάλεια των ΑΕΙ να υπάγεται συνολικά στα όργανα διοίκησής τους. 

Ενόχληση

Σας έγραφα χθες για την ενόχληση του Νίκου Δένδια με την πρωτοβουλία του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου να στείλει τη φρεγάτα «Υδρα» στα Αραβικά Εμιράτα. 

Τελικά προέκυψε άλλη… ενόχληση με το ίδιο το δημοσίευμα, με κύκλους και των δύο να σχολιάζουν πως δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Ως εκ τούτου το παίρνω πίσω, απλώς να κάνω και μία κοινής λογικής επισήμανση: και να ίσχυε –λέω τώρα–, δεν θα το… επιβεβαίωναν κιόλας.

Γκρίνιες

Η πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll έφερε και… γκρίνιες. Ο λόγος είναι πως στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκαν ψηλά. «Αυτό δεν θα περάσει τόσο απλά», έλεγαν παλιοί «γαλάζιοι».