Θεωρείο (14/02/21)

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μυστική συνάντηση Δένδια – Μένφι;

Λιβυκά μέσα ενημέρωσης έγραψαν εντός της εβδομάδας πως το αεροσκάφος που μετέφερε τον Λίβυο μεταβατικό πρόεδρο Μοχάμεντ Μένφι στην Τρίπολη είχε κάνει στάση στην Αθήνα. Θυμίζω πως πρόκειται για τον πρώην πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, που είχε κηρυχθεί persona non grata λόγω της άρνησής του να δώσει στις ελληνικές αρχές το τουρκολυβικό σύμφωνο. Τότε, όπως έχει γράψει η στήλη, ο έμπειρος Δένδιας δεν πέρασε την κόκκινη γραμμή και κράτησε την ισορροπία με τον Μένφι, αφού δεν απέλασε και την οικογένειά του. Εκτοτε δεν έσπασε ποτέ το νήμα της επικοινωνίας μεταξύ τους. Συνεπώς το ερώτημα είναι εύλογο: μήπως η στάση στην Αθήνα του Λίβυου προέδρου συνοδεύθηκε με κάποια μυστική συνάντηση με τον Νίκο Δένδια;

Θέλουν τάση μέσα στη Ν.Δ.

Κινητικότητα επικρατεί το τελευταίο διάστημα πέριξ της Ν.Δ. Λίγο στα δεξιά, λίγο στο κέντρο. Το λέω έτσι γιατί ούτε οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές δεν έχουν καταλάβει πού ακριβώς κινούνται, οπότε είναι λίγο δύσκολο να καταλάβουμε εμείς οι υπόλοιποι. Τώρα δεν θα σας πω για τα υπό διαμόρφωση κομματίδια, αλλά για κάτι που συζητιέται από μέλη της Ν.Δ. Θέλουν, όπως μου είπαν, στελέχη που δεν έχουν διαγραφεί από το κόμμα, να κάνουν επίσημη τάση, εντός Ν.Δ., που θα καταγραφεί στο συνέδριο. Μάλιστα σκέφτονται το επόμενο διάστημα να μορφοποιήσουν τη σκέψη. Πρόκειται για στελέχη που είναι τελείως εκτός του κλίματος Μητσοτάκη, αλλά τυπικά δεν έχουν διαγραφεί από τη Ν.Δ. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια θέλει να παίξει ο άλλοτε συνεργάτης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Νίκος Καραχάλιος, χωρίς βεβαίως ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. να έχει καμία εμπλοκή.

Μια άγνωστη παρέμβαση

Η αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την ΕΡΤ επικεντρώθηκε γύρω από ένα ανώνυμο χαρτί που είχε μια «εντολή» να μη μεταδοθεί από τη δημόσια τηλεόραση καμία φωτογραφία και κανένα βίντεο του πρωθυπουργού από το περιβόητο γεύμα στην Ικαρία. Εντολή που, όπως απεδείχθη στην πράξη, διαψεύσθηκε πλήρως, αφού η ΕΡΤ ανέδειξε τη σχετική καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το Σάββατο το βράδυ, ενώ την Κυριακή μετέδωσε σε όλα τα δελτία της είτε την επίμαχη φωτογραφία είτε και το βίντεο από την Ικαρία. Αυτό ωστόσο που δεν είναι γνωστό είναι ότι όντως υπήρξε μια απόπειρα πολιτικής παρέμβασης στην ΕΡΤ. Και αυτή προήλθε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πληροφορίες της «Κ», σημαίνον στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήδη από το βράδυ του Σαββάτου, έστειλε στο Ραδιομέγαρο ένα sms ευγενικής… απειλής, απαιτώντας από τη Δημόσια Τηλεόραση να μεταδώσει το σχετικό βίντεο σε όλα ανεξαιρέτως τα δελτία της Κυριακής. Χωρίς να αντιλαμβάνεται προφανώς ότι ο ρόλος του δεν είναι αυτός του αρχισυντάκτη. Σύμφωνα με πηγή μου, άλλωστε, ήδη από τη Δευτέρα διεξάγεται από τη διοίκηση της ΕΡΤ εσωτερική έρευνα για το περιβόητο χαρτί, ώστε να εξακριβωθεί η πλήρης αλήθεια. 

Το λεωφορείο του Τσίπρα

Μένω στην αξιωματική αντιπολίτευση καθώς καλά γνωρίζοντες τι συμβαίνει στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα λένε πως αυτό που φοβάται περισσότερο είναι το ίδιο του το κόμμα. Γιατί; Ο Τσίπρας πολύ θα ήθελε να κάνει μια απότομη στροφή στο λεωφορείο που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και να το στρίψει προς το Κέντρο. Εχει κουραστεί και έχει κουράσει και τον κόσμο, και το καταλαβαίνει. Αλλά φοβάται πως στην απότομη στροφή θα πεταχτεί από τα… παράθυρα η αριστερή πτέρυγα και θα την πάθει σαν τον Σαμαρά, όταν σε ένα βράδυ έστριψε από το αντιμνημόνιο στο μνημόνιο και του έφυγαν 21 βουλευτές. Μάλιστα, τότε, πετάχτηκε μπροστά στον Μεσσήνιο ο… Τσίπρας. Ε, δεν θέλει και ο Αλέξης να ζήσει ντεζαβού με πρωταγωνιστή το… alter ego του.

Λαϊκή Δεξιά  

Ενα ενδιαφέρον από τη δημοσκόπηση της Opinion Poll εντός της εβδομάδας είναι η μεγάλη διαφορά που έχουν πάρει στον Πειραιά ο Κώστας Κατσαφάδος και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος. Αμφότεροι σε Α΄ και Β΄ Πειραιά απέχουν παρασάγγας από τους αντιπάλους τους. Και λέω πως έχει ενδιαφέρον, καθώς οι περιοχές όπου πολιτεύονται είναι πολύ λαϊκές –ιδίως η Β΄– και οι ίδιοι είναι πολύ… δεξιοί. Αυτό ακυρώνει στην πράξη ένα κεντρικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, πως οι λαϊκές γειτονιές αποστρέφονται τη Ν.Δ. 

Από τα Γρεβενά

Πάντως, εντός της εβδομάδας έπαιξε και στη Βουλή το έργο «λαϊκή Δεξιά» που όπως φαίνεται έχει κοινό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης που χρησιμοποίησε ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα στην ομιλία του υπέρ του νομοσχεδίου της Παιδείας: είπε πως το νομοσχέδιο είναι κατά βάση φιλολαϊκό καθώς η ευρεία πλειονότητα των παιδιών που πάνε στα δημόσια πανεπιστήμια δεν είναι παιδιά πλουσίων. Τόσο απλά και καθαρά. Το επιχείρημα ενθουσίασε αρκετούς, μεταξύ των οποίων και την Κεραμέως που χειροκρότησε τον βουλευτή.

Κλειδώνει στα βόρεια 

Ο Νίκος Παπαθανάσης, μετά την τελευταία δημοσκόπηση που τον βγάζει πολύ χαμηλά στα νότια, είναι πιο κοντά πλέον να πολιτευτεί στον Βόρειο Τομέα. Εκεί ο Αδωνις λέει, όπου σταθεί και όπου βρεθεί, πως θα είναι δίδυμο με τον αναπληρωτή του. 

Μετακομίζει;

Ο Γιώργος Κύρτσος έχει πληθύνει το τελευταίο διάστημα την κριτική του στη Ν.Δ., ανεβάζοντας διαρκώς και λίγο περισσότερο την αντιπολίτευση. Το Μαξίμου έχει εκνευριστεί και έχει βάλει τον ευρωβουλευτή στην black list, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την ανανέωση της θητείας του στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ και στα εθνικά ψηφοδέλτια δύσκολα θα υπάρξει χώρος. Aυτό δεν σημαίνει πως ο πολύπειρος δημοσιογράφος θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς κάποιοι λένε πως η κριτική που ασκεί είναι για να φτιάξει κλίμα αποχώρησης από τη Ν.Δ. και μεταπήδησης πιο δεξιά. Εξάλλου, έχει υπάρξει στέλεχος του ΛΑΟΣ και σήμερα ένας πρώην βουλευτής του Καρατζαφέρη έχει δικό του κόμμα, που ίσως μπορεί να του εξασφαλίσει μία ακόμη θητεία στις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή