ΑΠΟΨΕΙΣ

Θεωρείο (16/02/21)

Προσοχή στον Εβρο

Κάτι πήγε στραβά στον Εβρο. Και θα σας πω τι είναι. Ενώ η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει το υφιστάμενο κέντρο πιστοποίησης και όχι να δημιουργήσει κάποιο νέο για φιλοξενία, αυτή η πρόθεση δεν ανακοινώθηκε σωστά, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Το δεύτερο λάθος είναι η αντιμετώπιση όσων διαμαρτυρήθηκαν. Οχι, δεν είναι όλοι «ακροδεξιά στοιχεία». Προφανώς και υπάρχουν και τέτοιοι, αλλά ο –συλλήβδην– χαρακτηρισμός της τοπικής κοινωνίας ως ακραίων εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Ειδικά μετά τα όσα συνέβησαν πέρυσι τέτοια εποχή στον Εβρο, ο «προμαχώνας του ελληνισμού» θέλει μια διαφορετική προσέγγιση.

Το μπαλάκι στη Ν.Δ.

Πριν από περίπου ένα μήνα, σας είχα γράψει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η Ν.Δ. «ξεπλένει» μέσω επικοινωνιακών κινήσεων τις –κατά βάση– «αρνητικές προθέσεις της» έναντι κοινωνικών δικαιωμάτων. Η τότε πληροφορία επιβεβαιώνεται καθώς η αξιωμ. αντιπολίτευση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το θέμα του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων και μαζί την κυβέρνηση προ σκληρών διλημμάτων. Η Κουμουνδούρου μάλιστα θέλει να σηκώσει το θέμα ώστε να τοποθετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νεοδημοκράτες. Αν το καταφέρει, προβλέπω τραγελαφικές καταστάσεις.   

Μαζί πιο δυνατοί  

Κοινή εκδήλωση ετοιμάζει η Βουλή των Ελλήνων και το ΥΠΕΞ για τα 40 χρόνια από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο αναπλ. ΥΠΕΞ Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαρ. Σχοινάς. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά ο κοινός λογότυπος της επετείου που, όπως μαθαίνω, θα λέει πως «μαζί», δηλαδή με την Ευρώπη, είμαστε δυνατότεροι.  

Ο γενναίος

Μια διαφορετική συνάντηση είχε χθες ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου, με τη Νεφέλη και τον Φίλιππο, παιδιά που νίκησαν τον καρκίνο. Ο πρωθυπουργός off camera συζήτησε με τα παιδιά και τους ρώτησε για τα χόμπι τους. Ο Φίλιππος του είπε πως αγαπά την ιππασία και έχει στον ιππικό όμιλο που πηγαίνει τρία άλογα, εκ των οποίων το ένα το λένε Βrave. Αυτό να διαλέξεις, του είπε ο Μητσοτάκης, γιατί είσαι και εσύ γενναίος.

Εκ του πονηρού

Γιατί δεν λειτούργησε το 112 για το κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας; Το ερώτημα ετέθη από την αντιπολίτευση και παρουσιάστηκε ως μέγα θέμα, ενώ η απάντηση είναι πολύ απλή: Ποιους παραλήπτες θα είχε το μήνυμα του 112; Ολη την Αττικοβοιωτία; Και κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Η απόφαση για κλείσιμο της εθνικής οδού, καλώς ή κακώς, ελήφθη στις 5.35 το ξημέρωμα. Δηλαδή τι ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ; Μήνυμα αξημέρωτα για να μιλάει μετά για πρόκληση άσκοπου πανικού, λόγω ελλιπούς προετοιμασίας;