Το «Ανώτατο Δικαστήριο» του Facebook

Το «Ανώτατο Δικαστήριο» του Facebook

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαχείριση περιεχομένου στο Facebook δεν είναι μια αξιοζήλευτη δουλειά. Στην Καλιφόρνια, στην Αριζόνα και στο Τέξας, στο Δουβλίνο, στο Βερολίνο και στην Αθήνα, οι υπάλληλοι –κυρίως σε εταιρείες υπεργολάβων– που αναλαμβάνουν τον ψηφιακό καθαρισμό της πλατφόρμας από κάθε λογής ακατάλληλο περιεχόμενο έχουν μιλήσει κατά καιρούς για τις ψυχοφθόρες και πιεστικές συνθήκες εργασίας τους. Ορισμένοι έχουν πει ότι υπέφεραν από εφιάλτες, ακόμη και μετατραυματική διαταραχή, λόγω της πολύωρης και συστηματικής έκθεσής τους σε σκηνές ακραίας βίας ή σε έναν κατά τα φαινόμενα ανεξάντλητο λόγο μίσους. Τα προηγούμενα χρόνια κατατέθηκαν ομαδικές και μεμονωμένες αγωγές κατά του μέσου κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ και στην Ιρλανδία, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις κατέληξαν σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των «ψηφιακών καθαριστών», στο Facebook εξακολουθούν να κυκλοφορούν ψευδείς ειδήσεις, να διακινούνται φωτογραφίες αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων της Μέσης Ανατολής προς αναζήτηση υποψήφιων αγοραστών, να διαμορφώνονται συνειδήσεις ή να επηρεάζονται εκλογικές συμπεριφορές βασιζόμενες σε μια αποσπασματική θέαση ενός εικονικού κόσμου.

Εχοντας δεχθεί μεγάλη κριτική για την ανοχή του στην ακροδεξιά ρητορική και τη συχνά αδιαφανή πολιτική διαχείρισης του δημόσιου λόγου, το Facebook δημιούργησε το δικό του «Ανώτατο Δικαστήριο». Αποκαλείται «Oversight Board», στελεχώνεται από την πρώην πρωθυπουργό της Δανίας, καθηγητές Νομικής, ακαδημαϊκούς που μελετούν την ελευθερία της έκφρασης και εκπροσώπους φορέων οι οποίοι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Διαδίκτυο. Στα χέρια τους θα καταλήγουν οι πιο δύσκολες υποθέσεις. Αυτοί θα κρίνουν εάν μια ανάρτηση παραβίασε τους όρους της πλατφόρμας και ορθά διαγράφηκε. Οι αποφάσεις τους θεωρητικά θα δεσμεύουν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Επί 18 μήνες η νομικός Κέιτ Κλόνικ είχε αποκτήσει σπάνια πρόσβαση στις συσκέψεις για τη σύσταση του «Ανωτάτου Δικαστηρίου» του Facebook και δημοσίευσε πρόσφατα στο περιοδικό New Yorker την ενδιαφέρουσα καταγραφή της. Αναφέρει ότι έχουν ήδη βγάλει τις πρώτες τους «ετυμηγορίες», οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούσαν και την παραπληροφόρηση για την πανδημία. Ωστόσο, η αξιοπιστία και η βαρύτητα του ρόλου τους –πιθανότατα και το μέλλον του εγχειρήματος– αναμένεται να κριθούν από μια άλλη υπόθεση που μόλις ανέλαβαν.

Αυτοί θα αποφασίσουν εάν πρέπει ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να παραμείνει αποκλεισμένος από τους ακολούθους του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης μετά την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Μένει να φανεί κατά πόσον το «Ανώτατο Δικαστήριο» θα μακροημερεύσει ή θα είναι μια κίνηση δημοσίων σχέσεων, χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή