Κατηγορήθηκε, δικαιώθηκε

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναφέρομαι στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Δέχθηκε ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση για την απόφασή του να κλείσει την εθνική οδό. Αν διαβάσει κάποιος τα πρωτοσέλιδα τού αντιπολιτευόμενου Τύπου, θα διαπιστώσει πως, πέραν του συγκεκριμένου υπουργού, στοχοποιήθηκε και μια κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, το επιτελικό κράτος. Βέβαια, οι κατήγοροι λησμονούν τι συνέβη τον Φεβρουάριο 2004 και τον Δεκέμβριο 2017. Και στις δύο περιπτώσεις, από τη μακαριότητα και τις αβελτηρίες των τότε κυβερνώντων, εγκλωβίστηκαν στην εθνική οδό χιλιάδες οδηγοί, σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων για οκτώ και δέκα ώρες.

Προχθές, οι υπεύθυνοι έκαναν το αυτονόητο. Είδαν τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, συνεκτίμησαν τη συμπεριφορά των οδηγών και πήραν την απόφαση να κλείσει η εθνική οδός. Ετσι, αποφεύχθηκε η ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών. Μια απόφαση που φάνηκε υπερβολική στην αφετηρία της, στην εξέλιξη των γεγονότων δικαιώθηκε, αφήνοντας έκθετους όσους βιάστηκαν να την κατακρίνουν.

Αν κάτι διακρίνει αυτή την κυβέρνηση, είναι ο ρόλος των τεχνοκρατών στη λήψη των αποφάσεων και η αποφασιστικότητα κάποιων υπουργών της, όχι όλων. Στη διαχείριση μιας κρίσης, η βασική αιτία που αυτή κλιμακώνεται είναι η αναποφασιστικότητα των υπευθύνων. Οταν –όπως έγινε στις χιονοθύελλες του 2004 και του 2017– τα γεγονότα διαμόρφωναν την κατάσταση και όχι η πολιτική ηγεσία, που άπραγη παρακολουθούσε. Το πώς αντέδρασε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχθές είναι μια από τις πτυχές της επιτελικής λειτουργίας της κρατικής μηχανής. Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται εμπειρικά ή, ακόμα χειρότερα, στα τυφλά από τα πολιτικά στελέχη, αλλά είναι αποτέλεσμα της επεξεργασίας πληροφοριών που τους παρέχουν τεχνοκράτες του χώρου. Βέβαια, πάντα τελικά αποφασίζει το πολιτικό στέλεχος, γιατί αυτό γνωρίζει εκ της θέσεώς του και άλλες παραμέτρους, δηλαδή έχει σφαιρική εικόνα, και κυρίως γιατί αυτό λογοδοτεί στους πολίτες. Οι ευθύνες αναζητούνται από αυτούς που εκλέγουμε, καθώς αυτοί επιλέγουν και τους τεχνοκράτες-συμβούλους τους.

Αυτή η λογική είδαμε πως επικράτησε και επικρατεί και στον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης, με τα γνωστά, θετικά αποτελέσματα. Και σε αυτή την περίπτωση σταθμίστηκε η κατάσταση και ελήφθη η γνωστή απόφαση –οι ζωές πάνω από τους αριθμούς– που τηρείται μέχρι σήμερα. Αναμφίβολα, είναι θετικό το γεγονός πως έχουμε μια κυβέρνηση που –αναλαμβάνοντας τα ρίσκα– αντιδρά άμεσα και δεν άγεται και φέρεται από τα γεγονότα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή