Κλαδιά και «κλαδέματα»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι βολικό να μετράμε δέντρα που έπεσαν – 500, 600, 800, 1.200 δέντρα… Είναι επίσης βολικό να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή για να βρούμε αντίστοιχο σε ένταση χιονιά στην Ελλάδα όπως και να καταγράφουμε τις ώρες της χιονόπτωσης στην Αττική – 36 ώρες, στη διάρκεια των οποίων οι άνεμοι έφτασαν ή και ξεπέρασαν τα 10 μποφόρ. Ολοι συμφωνούμε, ζήσαμε μια σφοδρή κακοκαιρία. 

Αν συνεχίσουμε την αναζήτηση βολικών αναφορών, μπορούμε να δούμε και τι συμβαίνει εκτός συνόρων. Να φέρουμε αντίστοιχα παραδείγματα από τη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, χώρες πιο προηγμένες και με καλύτερα δίκτυα υποδομών. «Ορίστε, κι εκεί κόβεται το ρεύμα κι εκεί μένουν χωρίς νερό και τηλέφωνο», θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε. Ορθό κι αυτό. 

Ας πάμε τώρα σε όσα δεν είναι και τόσο βολικά. Και δεν αναφέρομαι στην αριθμητική του μπλακ άουτ, πόσες χιλιάδες οικογένειες έμειναν χωρίς ρεύμα και για πόσες ώρες και μέρες –κάποιοι μπορεί ακόμη και σήμερα να μην έχουν–, αλλά σε κάτι πολύ πιο εξοργιστικό.  «Εάν οι αρμόδιοι φορείς στέκονταν στο ύψος των περιστάσεων, οι βλάβες στο δίκτυο θα είχαν περιοριστεί στο 10%», γράφει σε χθεσινό ρεπορτάζ της «Κ» η Χρύσα Λιάγγου, «και ο αριθμός των νοικοκυριών που θα έμεναν από ρεύμα θα ήταν μόλις 7.000 και βέβαια για πολύ λιγότερες ώρες. Από τις 84 με 85 βλάβες δηλαδή που σημειώθηκαν με την έναρξη της κακοκαιρίας στον κεντρικό κορμό τροφοδοσίας της μέσης τάσης, θα είχαμε μόλις 8 ή 9 βλάβες». 

Συμπεραίνουμε δηλαδή ότι οι 9 στις 10 βλάβες προκλήθηκαν από κλαδιά δέντρων που υποχώρησαν από το βάρος του χιονιού και έπεσαν πάνω στις γραμμές του δικτύου. Είναι ελάχιστες οι βλάβες που προκλήθηκαν από πτώσεις ολόκληρων δέντρων. Αυτό σημαίνει ότι εάν τα δέντρα είχαν κλαδευτεί σωστά και στην ώρα τους, δεν θα είχε ταλαιπωρηθεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός νοικοκυριών στην Αττική. 

Δεν φταίνε λοιπόν τα δέντρα αλλά τα κλαδιά των δέντρων. Περιορίζονται οι ευθύνες. Αλλά εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Γιατί τα κλαδιά κάποιοι δεν τα κλάδεψαν και μάλιστα, ακόμη και την ώρα της μεγάλης χιονόπτωσης, τα συνεργεία μάλωναν για το ποιος έχει την αρμοδιότητα να μαζέψει τα πεσμένα κλαδιά και δέντρα. 

Ο πρωθυπουργός –όπως δήλωσε χθες στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας– ενοχλήθηκε από το πινγκ πονγκ ευθυνών ανάμεσα στον ΔΕΔΔΗΕ, το δασαρχείο, την Περιφέρεια, τους δήμους. Αυτό σημαίνει ότι δυσκολεύεται και ο ίδιος να καταλάβει ποιος φταίει για την εικόνα διάλυσης. 

Βέβαια, κάποιος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι το θολό τοπίο των ευθυνών είναι επίσης βολικό. Αν δεν μπορείς να αποδώσεις ευθύνες, μένουν όλοι στη θέση τους. Κάτι σαν τα κλαδιά που έπρεπε να κλαδευτούν, αλλά δεν κλαδεύτηκαν. Με τα γνωστά αποτελέσματα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή